Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Søknadsfrist 1. mars:

«Hold mulighetene åpne – velg yrkesfag!»

Silje Kjærnli (20) har gått Helsefagarbeider på Nydalen vgs. og påbygning på Herselb vgs. Læretiden har hun bl.a. hatt her på Lovisenberg diakonale sykehus. Hun har vunnet Oslomesterskapet og NM i yrkesfag, har en fjerdeplass i EM, og skal til Yrkes-VM i russland i august. ("Pasienten" her er en skuespiller). Foto: Elias Horsfjord Glomnes

MENINGER: Å velge yrkesfag på videregående skole gir deg store muligheter. Du kan velge mellom åtte yrkesfaglige utdanningsprogram, som leder til ca. 170 yrker. Dessuten har du mange veier til mer utdanning og videre studier.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Ta fagbrev

En fagutdanning er gullbilletten til verdifulle erfaringer i yrkeslivet. Man går opp til fag- eller svenneprøve etter å ha bestått yrkesfaglig utdanningsprogram i videregående opplæring, ofte med læretid i en bedrift. Velger du studiespesialiserende på videregående skole, må du studere videre i flere år, før du kan begynne å praktisere et yrke.

Med yrkesfag kan du komme raskt ut i en godt betalt jobb, du får lønn i læretiden og kan gjøre ferdig en utdanning uten studielån.

Med en yrkesutdanning har du ettertraktet spisskompetanse og oppdatert kunnskap. I arbeidslivet kan du ofte se konkrete resultater av det du gjør. Du skaffer deg nettverk og er godt rustet om du ønsker å starte din egen bedrift. En fagarbeider deltar i et arbeidsfellesskap og kan lære av dyktige erfarne kollegaer.

Med en kombinasjon av kunnskaper, erfaringer og menneskets iboende skapertrang, utvikles fremtidens fagområder. Materialkunnskap er nødvendig for innovasjon på flere områder. Du som er kreativ, nysgjerrig og oppfinnsom, kan bidra til å gi ditt fag, ny retning.

En reiselysten elev kan ta deler av opplæringa eller læretiden i utlandet. Praksis ved en lærebedrift i utlandet gir verdifulle opplevelser og unik innsikt i arbeidslivet i et annet land. Språkkunnskaper er også nyttig i et internasjonalt arbeidsmarked.


Forsvaret er Norges største lærebedrift med både militære og sivile lærlinger. Det er mulig å ta læretiden når du avtjener førstegangstjenesten. Er du svært iherdig og arbeidsom kan du samtidig ta befalsutdanning og studiekompetanse!

Mer utdanning og videre studier

Som rådgiver i Osloskolen får jeg mange henvendelser fra foreldre og elever som ikke kjenner til at man med yrkesfag har et mangfold av muligheter til mer utdanning og videre studier.

Fagskole er en yrkesrettet praktisk høyere utdanning som bygger videre på fag-/svennebrev eller autorisasjon. Utdanningen er utviklet i tett samarbeid med bransjer og fagmiljøer. Fagskolen er ofte tilrettelagt så du kan ta utdanningen mens du er i jobb. Det er mulig å fortsette enkelte fagskoleutdanninger til en bachelor eller mastergrad i Norge eller i utlandet.

Mesterutdanning er en videreutdanning for håndverkere. Den gir kompetanse som faglig leder eller bedriftsleder, og som veileder for lærlinger. Mesterbrevet er et formelt kvalitetsstempel på faglig fordypning.

Vil du bli ingeniør? Allerede etter å ha bestått 2. år på yrkesfag kan du ta forkurs. Eksamen fra dette ettårige fulltidsstudiet på høyskole, kvalifiserer til opptak på alle ingeniørstudier på høyskoler og universitet,


«Y-veien» er yrkesveien til studier på universitet og høyskoler. Y-veien forutsetter at du har relevant fagbrev svennebrev eller yrkeskompetanse fra videregåendeskole. Studiene som tilbys er skreddersydd for folk med yrkesfaglig bakgrunn. Her finner du studier innen teknikk, bygg og elektrofag men også sykepleierstudier, barnehagelærerstudier, studier innen hotelledelse m.m.

Kan du tenke deg å bli lærer? Yrkesfaglærere er etterspurt. Med fagbrev kan du ta yrkesfaglærerutdanning på en høyskole. Med denne utdanningen kan du arbeide på ulike nivåer i utdanningssystemet over hele landet.

Utdanning innen brannvesenet er åpen for deg med fagbrev. Du kan også komme inn på f.eks. Politihøyskolen med fagbrev og yrkeserfaring i stedet for med studiekompetanse.

Med to år på yrkesfaglig utdanningsprogram, eller etter fullført fagbrev har du rett til et år med påbygging til studiekompetanse. Dette er for de som har bestemt seg for å gå videre med en akademisk utdanning som ikke nødvendigvis bygger på yrkesfagene man har valgt på videregående skole.

Søknadsfrist 1.mars


Mange videregående skoler tilbyr ulike yrkesfag med studiekompetanse. Du kan også ta fagbrev samtidig med studiekompetanse. Løpet er fireårig og veksler mellom opplæring på skole og opplæring i bedrift. Dette er mulig innen f.eks. bygg og helsefag. Robotikk er et nytt yrkesfag med eget løp til studiekompetanse.

Nesten 70.000 ungdommer skal søke skoleplass i videregående opplæring innen 1.mars. Det er ved å velge yrkesfag du holder mulighetene åpne!

LES OGSÅ: Gikk helsefagarbeider på Nydalen vgs. – er klar for VM i Russland: – Silje (20) kommer til å være et forbilde for veldig mange

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...