Nordre Aker Budstikke

Det ligger føringer for hvilke unge som skal få sommerjobb i bydelen

Byrådet foreslår å bruke ytterligere 25 millioner kroner på sommerjobber i bydelene i revidert budsjett for 2021. Foto: Per Løchen / NTB (ILLUSTRASJONSFOTO)

Bydel Nordre Aker forklarer at dette ikke blir opplyst om, for å hindre stigmatisering. Men nå kan flere unge få sommerjobb, 25 millioner ekstra er foreslått til denne potten.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.06.2021 kl 08:01

NORDRE AKER: Byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester, Rina Mariann Hansen (Ap), foreslår 25 millioner kroner mer til sommerjobb og aktiviteter for ungdom i 2021, i revidert budsjett som skal behandles i bystyret 16. juni. Det skrev Nordre Aker Budstikke i forrige uke. Så langt er allerede 23 millioner til dette inne i budsjettet for 2021.

– Vi er bekymret for effektene koronapandemien har og kan få for barn og unge i byen og foreslår derfor en ekstra satsing på tiltak for barn og unge i sommer, på 25 millioner kroner. Oslo kommunes satsing på sommerjobber og fritidsaktiviteter for barn og unge styrkes. Bydelene og Uteseksjonen samarbeider med privat næringsliv om sommerjobbene, sa Hansen (Ap) i forrige uke.

Rina Mariann Hansen (Ap). Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Det er opp til bydelene å fordele pengene videre på sommerjobber og/eller tiltak/aktiviteter i ferie.

Føringer for tildeling av jobb

Før den foreslåtte ekstrabevilgningen på 25 millioner i revidert budsjett, har Bydel Nordre Aker blitt tildelt 614.000 kroner fra opprinnelig budsjett, og lyst ut 23 stillinger. Til disse har de mottatt 416 søknader og 50 er kalt inn til intervju, ifølge bydelen selv.


Det er føringer for hvem som skal få jobber finansiert av Sommerjobbprosjektet (les mer om fakta lenger ned i saken). Blant annet står det:

«Sommerjobber skal være et tilbud for ungdommer i alle bydeler. Bydelene er bedt om å prioritere utsatte barn og unge i alderen 12-22 år, med hovedvekt på barn og unge under 18 år som kan ha risiko for rus og kriminalitet. Dette er samme målgruppe som for SaLTo som er samarbeidsmodellen Oslo kommune og Oslo politidistrikt har for å forebygge kriminalitet og rusmisbruk blant barn og unge.»

– Føringene sier noe om hvordan vi forventer at pengene skal brukes, sier byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester, Rina Mariann Hansen (Ap), til Nordre Aker Budstikke.

– Vi gjennomførte en evaluering av Sommerjobbprosjektet, med erfaringer fra 2020. Det var noen forskjeller mellom bydelene, sier byråden.

Evalueringsrapporten ble utarbeidet av Velferdsetaten, blant annet står det i sammendraget:

Sammendrag av evaluering av Sommerjobb 2020

Alle 15 bydeler samt Uteseksjonen i Velferdsetaten har i løpet av oktober 2020 svart på en elektronisk spørreundersøkelse sendt ut via SurveyXact. I tillegg har øvrige virksomheter i Oslo kommune fått tilsendt spørreundersøkelsen og 15 ulike virksomheter har svart.

Sommerjobb for ungdom 2020 hadde totalt 4718 søkere og det ble ansatt 2447 ungdommer i bydelene og Uteseksjonen. I tillegg ble det ansatt 125 ungdommer i de øvrige virksomhetene. Av virksomhetene som svarte på henvendelsen, hadde åtte av dem ungdommer ansatt i sommerjobber i 2020. Det ble tildelt midler for gjennomføring av sommerjobb fra Byrådsavdeling for eldre, helse og arbeid i flere omganger våren 2020, og to tredjedeler av utgiftene til sommerjobb ble dekket av disse midlene. De fleste bydelene har dekket utgiftene til sommerjobb med en blanding av midler fra byrådsavdelingen, egne budsjetter i bydel og statlige midler.

Totalt har bydelene brukt i overkant av 40 millioner på gjennomføring av sommerjobbsatsingen i 2020. Størsteparten av ungdommene i sommerjobb var i alderen 16–18 år, og målgruppen er definert som ungdom med levekårsproblematikk. I de aller fleste bydelene er organiseringen av sommerjobbtiltaket lagt til avdelinger som jobber med ungdom, og det har vært et tett samarbeid med ulike tjenestesteder som NAV, barnevern, skole og utekontakter for å organisere ordningen.

De fleste stillingene ble utlyst i april måned eller senere, og det ble i stor grad benyttet sosiale medier for å spre informasjon om utlysningen. I tillegg har det i 88 % av tilfellene vært direkte kontakt med ungdommene i forbindelse med utlysning. Ungdommene har blitt lønnet etter Oslo kommunes lønnsregulativ og i de fleste tilfeller er det bydelene som har dekket hele lønnen. For de fleste ungdommene har arbeidsperioden vart i to uker. Arbeidsstedene har vært i både kommunal og privat sektor, herunder barnehager, sykehjem, frivilligsentraler, butikker og restauranter.

Arbeidsoppgavene ungdommene har utført har både vært ordinære oppgaver og arbeid som har vært tilrettelagt for sommerjobbordningen. Samtlige ungdommer har blitt fulgt opp relativt tett av bydelene i arbeidsperioden. I de fleste bydelene har en del av ungdommene fått avtale om jobb videre etter sommerjobben, men det finnes ikke nøyaktige tall på hvor mange dette gjelder i alle bydelene.


– Bydelene skal bruke disse midlene primært til unge på ungdomsskole og videregående skole. Selv om det er føringer for hvem som kan prioriteres når det gjelder eksempelvis sommerjobber, så skal stillingene lyses ut allment. Inklusiv administrasjonskostnader kan et grovt anslag per uke per jobb, være på rundt 10.000 kroner. Men igjen, det er opp til bydelene å velge om alt skal brukes på jobbprosjektet, og/eller også på andre aktiviteter og tiltak for målgruppen, sier Hansen.

Byråden bekrefter også at de samme føringer skal brukes for nye foreslåtte 25 millioner kronene til prosjektet.

– Den nye tildelingen til hver bydel er ennå ikke klar, tildelingen skjer med bakgrunn i kriteriene for Oslo kommune der levekår er vektlagt. Så blir det spennende å se rapporteringen fra bydelene senere i høst, om hvor mange jobber bydelene har fått på plass for de unge, med bakgrunn i målet vi har satt oss. Og finansieringen av Sommerjobbprosjektet vil ligge i budsjettforslagene i årene fremover, sier Hansen.

Hva gjør Nordre Aker?

Det har kommet reaksjoner på at det ikke opplyses om prioriterte målgrupper i jobbutlysningene, og at unge kan bli holdt for «narr», hvis de likevel ikke kan få jobbene de søker på.

Nordre Aker Budstikke har sett et par av stillingsutlysningene i sommerjobbprosjektet fra Bydel Nordre Aker, og der nevnes ingenting om føringene for hvem som skal prioriteres til jobbene.


– Bydelen var tidlig i prosessen i kontakt med aktuelle tjenestesteder for å kartlegge behov for prioritering av ungdom i SaLTo-samarbeidet. Dette er en gruppe ungdom som allerede følges opp av bydelen, og enkelte av disse er allerede i deltidsjobb eller har andre tilbud. Søkere som befinner seg i denne målgruppen må søke sommerjobb på lik linje som øvrige ungdommer, og blir vurdert etter kriteriene satt i stillingsannonsen. Derfor er det vurdert til at det ikke er behov å opplyse om prioritering, da det ikke vil ha større innvirkning på rekrutteringsprosessen overfor øvrige ungdom i bydelen, sier Brita Mikkelsen, miljøterapeut i Bydel Nordre Aker.

Hun fortsetter:

– Antallet ungdommer som faller inn under gruppa «med prioritet» er lavt, og det er derfor gode muligheter for alle. Flertallet av ungdomsjobber gikk både i fjor og i år til ungdom uten prioritering. Årsaken til at vi ikke har opplyst om at ungdommer i SaLTo-nettverket er en prioritert gruppe er fordi inkluderingen av dem skal gjøres på en ikke-stigmatiserende måte.

På spørsmål fra avisa om antall unge som eventuelt ble prioritert til jobber i sommerprosjektet for 2020 og så langt i 2021, svarer Mikkelsen:

– Antallet ungdommer som faller inn under gruppa «med prioritet» var lavt i 2020 og foreløpige tall for 2021 er tilsvarende. Flertallet av disse jobbene gikk altså både i fjor og i år til ungdom uten prioritering. Vi svarer ikke spesifikt på antall ungdommer som ble prioritert fordi dette er en så liten gruppe- og informasjonen kan bidra til å identifisere disse ungdommene.


I nabobydel Sagene har 254 unge søkt jobb i prosjektet for 2021, og bydelen opplyser til avisa at de har som mål å sørge for at alle får en jobb i sommer, eller dratt over til høstferien. Bydel Sagene opplyser også å ha blitt tildelt 1,38 millioner kroner i prosjektet, samt at det er gjort et lokalpolitisk vedtak om å styrke sommerjobbprosjektet med ytterligere 250.000 kroner over bydelens budsjett.

Fakta om Sommerjobbprosjektet

  • Kommunes tilskudd til sommerjobber fordeles etter en nøkkel som sikrer alle bydeler midler. Bydeler med levekårsutfordringer prioriteres. Nordre Aker har så langt fått i overkant av kr 600.000 av årets bevilgning, mens Sagene har fått i underkant av 1,4 millioner kroner. Noen bydeler har også bevilget midler fra eget budsjett til satsingen.
  • Bydelene er bedt om å prioritere utsatte barn og unge i alderen 12-22 år, med hovedvekt på barn og unge under 18 år som har sårbarhet knyttet til rus og kriminalitet. Dette er samme målgruppe som for SaLTo som er samarbeidsmodellen Oslo kommune og Oslo politidistrikt har for å forebygge kriminalitet og rusmisbruk blant barn og unge.
  • Bydelene skal lyse ut sommerjobber som et allment tiltak og samtidig sørge for at ungdom i denne målgruppen blir inkludert.
  • Gjennom Oslo kommunes satsning fikk 2500 ungdommer sommerjobber i fjor. Rundt 2700 har hatt en feriejobb i regi av bydelene og Uteseksjonen.
  • Alle bydelene i Oslo og Uteseksjonen organiserer sommerjobber for ungdom.
  • Ungdommene jobber i barnehager, omsorgsboliger, sykehjem, ungdomstiltak, NAV og fritids- og aktivitetsklubber, serviceyrker som dagligvare, butikk, restauranter og kafeer.
  • Det var i underkant av 5000 ungdom som søkte sommerjobb i regi av bydelene og Uteseksjonen i 2020
  • I budsjettet for 2021 bevilget Oslo kommune 23 millioner til jobb for ungdom og ekstra tiltak i ferier. Det er foreslått en styrking på 25 millioner i revidert kommunebudsjett som vedtas 17. juni.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...