Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Hos helsesøster: Plaster, kondomer og papirlommetørkler

- Det er viktig at elevene kan stole på helsesøster, sier Stina Sandberg (18) Foto: Foto: Sarah Simone Rizk Sørbø og Olivia Johanna Birkeland

Mange unge kjenner ikke til tilbudet hos skolehelsetjenesten. - Jeg har aldri vært hos helsesøster, men finner det jeg lurer på nettet, sier Jens Jacobsen (18), elev på Elvebakken.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

NYDALEN/GRÜNERLØKKA: Nina Aurora Malm er helsesøster på Nydalen videregående, og opplever stor pågang på skoletjenesten. 

- På Nydalen vgs. har vi 450 til 500 som kommer innom skoletjenesten, sier Nina Aurora Malm.

Fatmi (18) sier at hun ikke har trengt helsesøster gjennom hennes tre år skolegang på Elvebakken vgs., det har heller ikke Shirlei (18). Hun har bare vært innom der én gang, for å bare spørre om noe.

Men Stina Sandberg (18) på Nydalen vgs. har vært mer hos helsesøsteren på hennes skole.

- Ja, jeg har spurt om Paracet, og en annen gang jeg var der tok jeg vaksine. Så jeg har kanskje vært der tre ganger.

LES OGSÅ: DEBATT: Sommeråpen helsestasjon for ungdom

Psykisk helse og p-piller

Helsesøster Malm på Nydalen sier at 80 prosent av dem som kommer til henne er jenter. Hun legger også til at når gutter kommer så pleier det ofte å gjelde at de skal enten teste seg eller veie seg. Gutter må som oftest bli litt "pushet" for å komme til helsesøster. 

Temaer som ofte blir tatt opp hos helsesøster er psykisk helse. Mange elever på videregående sliter med psykisk helse; alt fra vold hjemme, kjærlighet, rus eller å skade seg selv. Malm sier også at hun synes det er synd at elever ikke vet om at helsesøster kan skrive ut p-piller eller gi henvisning til forskjellige steder.

De fleste elever sier at de føler at de kan stole på helsesøster på skolen sin.

- Det er jobben til helsesøster at vi ungdommer kan stole på henne, sier Stina Sandberg (18).

LES OGSÅ: - Psykiske lidelser har blitt en folkesykdom

Tilgjengelighet

Tilgjengeligheten for helsesøster varierer fra skole til skole. På Nydalen skoler er helsesøster tilgjengelig fra mandag til torsdag og annen hver fredag. Når helsesøster på Nydalen videregående skole ikke er der legger hun som oftest enn lapp på døra om hun er opptatt eller om hun ikke er på jobb. Oversikten over når helsesøster er tilstede ligger på Fronter.

Stina sier at det er dumt at helsesøster ikke er tilegnelig i storefri.  Hun synes det hadde vært bra hvis hun var der på starten eller slutten av storefri hvis det bare var en liten ting.

Et annet tema som er veldig stort på videregående skole er at flere elever dropper ut gjennom skolegangen. På Nydalen har de innført et fargesystem for å hindre at elver dropper ut. Dersom rådgiver på skolen oppdager at noen er i faresonen får de et rødt lyst, da blir de sendt til helsesøster for å snakke med dem om hvorfor de vil droppe ut og hva de kan gjøre for at personen ikke skal droppe ut.

Fleste elever vet at de har en helsesøster på skolen sin, men er ikke ofte de bruker dem. Men de har en trygghet i å ha en helsesøster de kan prate om alt med.

LES MER FRA UNGDOMSREDAKSJONEN HER.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...