Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Høyre et miljøparti – på hvilke premisser?»

Christina Evjen, leder i Oslo Grønn Ungdom. Erna Solberg er her fotografert ifbm. et besøk på Teknisk museum på Kjelsås. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP / PRIVAT

DEBATT: Latteren til Erna, Siv og Trine da de fikk spørsmålet om hvor mye klimagasser regjeringen vil klare å kutte de neste årene er ikke fortellingen om en regjering som tar klima og miljø «på alvor».

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.05.2018 kl 09:19

23. april skrev jeg om klimameldingen regjeringen har lagt frem for Stortinget i disse dager, som er både vag og mangelfull. Vestre Aker-leder i Unge Høyre Oscar Husebye svarer at han er stolt over å være en del av «et ansvarlig Høyre – miljøpartiet Høyre», og at det er mye å juble for i norsk klimapolitikk. Påstandene mangler grobunn i virkeligheten.

I flere tiår har norsk klimapolitikk basert seg på å sette stadig langsiktige mål og konsekvent bryte dem etterhvert som tidsfristene kommer krypende. Det er akkurat det samme som skjer i dag.

Skryting av klimatiltak som «skjerpelse av klimakravene i olje- og gassektoren» viser for meg bare hvor langt Høyre og de andre regjeringspartiene er fra å forstå hvor alvorlig klimautfordringen er. Heller ikke argumentet om at Norge var en av aktørene for å få på plass Parisavtalen, holder vann. Vi er fremdeles milevis fra å nå klimamålene vi selv har satt.

Vi vet nemlig at en forutsetning for å nå klimamålene vi selv har forpliktet oss til, må 80% av verdens kjente fossile ressurser bli liggende i bakken. Da må Norge ta en del av klimadugnaden, og sikte mot gradvis utfasing over de neste par tiårene.

Da er heller ikke argumentet om at Norge har «verdens reneste produksjon av olje» godt nok. All olje er nemlig skitten når den brennes. Norge har enorme muligheter for utbygging av fornybare energikilder, men så lenge vi fortsetter å gi petroleumssektoren stortstilte fordeler, vil fornybarindustrien forbli svak i et oljedominert marked.


At fattigere deler av verden trenger norsk olje og gass, er også rent oppspinn. Mennesker som lever i fattigere deler av verden er de som rammes hardest av klimaendringene, og det som trengs for å bekjempe sykdom, fattigdom og lidelse, er nettopp god klimapolitikk.

Nå er det altså på høy tid at Norge bruker den enorme formuen vår til å skape fremtidens arbeidsplasser, og sikre fremtidige generasjoner en trygg planet å leve på. Høyre må komme seg ned fra den høye hesten og iverksette de store endringene som må til for at Norge skal ta sin del av ansvaret i kampen for en grønn framtid. Hvis rike og ressurssterke Norge ikke kan ta det ansvaret, hvem?

Christine Evjen (17)
Tåsen, leder i Oslo Grønn Ungdom

DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til debatt@nab.no!

LES OGSÅ:


Grønn Ungdom: «Høyres klimabløff»

Unge Høyre: «Miljøpartiet Høyre»

I ti år lå Klaras klimahåp i en kapsel. Nå har Erna Solberg lest det

Klimahåp fra en seksåring: – Jeg vil oppleve alle årstider

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...