Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Høyre stoler ikke på at byrådet vil Maridalsbøndene vel»

– På vegne av Høyre vil jeg garantere at vi kommer til å passe på at byrådet følger opp bystyrevedtaket til punkt og prikke og ikke forsøker seg på en omkamp, skriver Anne Haabeth Rygg i dette innlegget. Foto: Christian Fredrik Borg / Nicolas Tourrenc

MENINGER: Noen uker etter bystyremøtet fikk bøndene enda en ettårig kontrakt i posten. Stikk i strid med hva bystyret vedtok, men «tilfeldigvis» helt i tråd med hva byrådet opprinnelig foreslo. Det er et grovt brudd på demokratiske spilleregler.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 29.04.2021 kl 17:51

Det er over 100 år siden Oslo kommune kjøpte ni gårder ved Maridalsvannet for å sikre rent drikkevann til byen. Siden har gårdene vært leid ut til familier, og praksis har vært at forpakteravtalene og driften av gårdene i all hovedsak har gått i arv. Det ønsket byrådet å sette en stopper for.

Nylig foreslo de derfor at «alle kvalifiserte søkere» skulle gis anledning til å søke om å overta gårdene for en tiårs periode, før det ville bli nye søknadsrunder herfra til evigheten. Stadig nye skulle få prøve seg som kortreist bonde på tiårsbasis. «Sentrumsnære gårdsbruk utgjør et offentlig gode som flere har vist interesse for» uttalte byråd Lan Marie Berg, og fikk støtte av sin partifelle Arne Haabeth som mente dagens beboere hadde en «gullkantet avtale.»

Da ble det bråk, for byrådet hadde undervurdert at Oslofolk liker bønder i byen. Kanskje særlig de som har bodd her i flere generasjoner. Det gjør noe med folks rettferdighetssans når politikere blander seg inn i familiers indre anliggende, og i realiteten gjør det umulig for folk å være trygge på at de kan arve eller overta barndomshjemmet etter foreldrene sine. Byråd Berg viste også oppsiktsvekkende lite forståelse for det faktum at folk selvsagt tar bedre vare på hjemmet sitt om de ser for seg at familien skal bli boende, enn om nye kanskje skal flytt inn om tre år.

Heldigvis stanset partiene i bystyret galskapen før det var for sent, og byrådspartiene ble tvunget til å snu.

Det er nesten ikke til å tro, hvilken arroganse byrådspartiene Ap, SV og MDG har vist overfor bøndene i denne saken i seks år


Bakgrunnen for saken er godt kjent for leser av Nordre Aker Budstikke. I 2015 skulle det inngås nye kontrakter for forpaktning, og siden da har avtalene blitt forlenget gang på gang på gang med korte ettårsavtaler. Det har skapt usikkerhet og uforutsigbarhet for bøndene. Det var derfor mange som pustet lettet ut etter at et enstemmig bystyre bestemte at dagens beboere skulle få ny ti-årskontrakt fra og med 14.april i år, og etter hvert muligheten til å kjøpe sine egne hjem. Det stemte til og med Miljøpartiet, Arbeiderpartiet og SV for.

Noen uker etter bystyremøtet fikk bøndene enda en ettårig kontrakt i posten. Stikk i strid med hva bystyret vedtok, men «tilfeldigvis» helt i tråd med hva byrådet opprinnelig foreslo. Det er et grovt brudd på demokratiske spilleregler. Enda mer alvorlig er det at byrådet heller ikke informerer om at de ikke gjør som bystyret har vedtatt. Dette får vi i bystyret informasjon om gjennom andre kanaler.

Å inngå 9 avtaler på tre uker burde la seg gjøre. Vi får bortforklaringer om at de var påske i løpet av de tre ukene, og at byrådet måtte delegere fullmakt til å inngå avtalene til ansvarlig etat. Det siste er i praksis gjort på fem minutter. Vi får vel tro at ikke noe av dette var ukjent for byrådet med Raymond Johansen i spissen da de var med og vedtok at avtalene skulle gjelde fra 14. april.

Det er nesten ikke til å tro, hvilken arroganse byrådspartiene Ap, SV og MDG har vist overfor bøndene i denne saken i seks år. Men når de nå heller ikke gjennomfører hva et demokratisk valgt bystyre har vedtatt, er de jo i det minste til å kjenne igjen. De ble vel med på vedtaket fordi de så at de uansett ikke fikk viljen sin, men nå viser de gjennom handling at de ikke mente alvor. På vegne av Høyre vil jeg garantere at vi kommer til å passe på at byrådet følger opp bystyrevedtaket til punkt og prikke og ikke forsøker seg på en omkamp.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...