Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Høyre trikser med tall»

Inga Marte Thorkildsen Foto: Karl Andreas Kjelstrup

DEBATT: Jeg er utrolig glad for at Stortinget har kjempet på plass en norm for hvor mange elever det kan være per lærer, mot regjeringspartienes vilje. Ungene våre trenger flere gode lærere som kan følge opp hver enkelt. Problemet er at Høyre ikke betaler det løftet koster. De bløffer med tall og bruker den samme krona flere ganger.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.06.2018 kl 13:41

I revidert nasjonalbudsjett påstod regjeringen at Oslo nå får mer enn nok penger til å ansette de lærerne vi trenger for å oppfylle normen. Budskapet ble ukritisk videreformidlet av Oslo Høyre-politiker Saida Begum. Det eneste problemet er at det er bløff med gamle tall og gamle penger. Høyre regner nemlig med penger overført til kommunene helt tilbake til 2014 og later som dette er midler kommunen får nå. Jeg har behov for å gjenta hva som er fakta.

For at alle skoler i Oslo skal innfri den vedtatte lærernormen trengs om lag 350 nye lærerstillinger fra og med høsten 2018. Da kan vi ikke bruke penger fra 2014 som allerede har gått til å ansette lærere og få oss opp på dagens nivå. Det går ikke an å bruke den samme krona både to, tre og fire ganger. Dermed bryter regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett med føringene i stortingsvedtaket som slår fast at ingen kommuner skal tape penger på innføringen av lærernormen.

I denne situasjonen klarte regjeringen å legge fram et revidert nasjonalbudsjett uten en eneste ny krone til lærernormen! De 200 millionene som ble solgt ut med brask og bram på finansministerens pressekonferanse 15. mai, var penger som KrF fikk på plass allerede i budsjettforliket før jul. Det eneste som var nytt, var hvordan de 200 millionene skal fordeles – tall som kommunene har etterspurt i mange måneder allerede, for å kunne komme i gang med rekrutteringsprosessene.

Etter 18 år med Høyrestyre i landets hovedstad er behovet for flere lærere her særlig stort, og dermed kommer Oslo godt ut i fordelingen av de 200 millionene til lærernormen. Men selv vi får for lite i forhold til hvor mange vi skal ansette. Vi forstår godt frustrasjonen til andre kommuner som får langt mindre og som også er helt avhengige av at regjeringen holder sine løfter og kommer opp med friske midler i den endelige budsjettbehandlingen.

Når regjeringen og Høyre velger å slå seg på brystet med bløffen om at Oslo allerede har fått mer enn nok, er jeg også svært bekymret for hvordan lærernormen skal sikres fra og med budsjettet for 2019. Da vil Oslo trenge enda flere lærere når normen skjerpes, og da må finansiering også øke tilsvarende. Nå må alle gode skolekrefter ruste seg til fortsatt kamp.


For øvrig er det er grunn til å minne Begum på at Høyre, FrP og Venstre er motstandere av normen. Da er det kanskje ikke så rart at de trikser og mikser med tall. Jeg lover elever, foreldre og lærere å holde trykket på regjeringen oppe for at den viktige lærernormen sikres fullfinansiering både nå i 2018 og i framtiden.

Inga Marte Thorkildsen (SV)
Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo

LES BAKGRUNN: Bevilger mer penger til skolene i Oslo

DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til debatt@nab.no!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...