Nordre Aker Budstikke

Høyrisiko, svartelistede planter fulgte med i jorda til det nye skianlegget

Det gror godt i Linderudkollen, men nå skal risikoplantene bort - her fra tirsdag morgen, og Bymiljøetaten godt i gang med luking og rydding. Foto: BYMILJØETAEN

– Tilkjørt masse i Marka skal være ren for svartelistede planteslag, sier driftsleder Frank Thomassen i Bymiljøetaten, som nå har kastet seg rundt for å rydde opp i både sak og i skianlegget.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.08.2017 kl 10:36

LINDERUDKOLLEN: Tirsdag morgen er seks ansatte i seksjon Nordmarka fra Bymiljøetaten har startet den planlagte fjerningen av Hvitsteinkløver - Melilotus albus - fra kantene på lysløypetraseen i Linderudkollen skianlegg.

– Skikkelig svineri

Dagen før, mandag, fortalte Nordre Aker Budstikke om plantelivet på kollen.

– Dette er noe skikkelig svineri. Det har vokst seg inntil selve skiløypa og er opptil to meter høyt og står tett som en liten skog på begge sider av to av løypene, rapporterte også Svein Olav Bø fra skianlegget, til lokalavisa.

Og la til at han tror det må gjøres et godt stykke arbeid før det i det hele tatt vil være mulig å få lagt ut snø på sidene av selve løypetraséen.

Slik så det ut på Linderudkollen for få dager siden. Foto: NORDRE AKER BUDSTIKKE


HER KAN DU LESE HELE SAKEN FRA MANDAG - OM SKIANLEGGET SOM GROR IGJEN

Ved rota

Bymiljøetaten forteller videre at plantene rykkes opp med rota og blir kjørt til forbrenning.

– Det ser ut til at belgene med ett til to frø ikke er ferdig utviklet ennå. Vanligvis skjer dette i august og september, sier driftsleder i skog- og friluftsavdelingen for Nordmarka, Frank Thomassen, i Bymiljøetaten.

Hvitsteinkløver er en såkalt ballastplante som kom til Norge på 1800 tallet. Planten ble etablert i Oslo-området i 1860- og 1870-årene. I Artsdatabanken er planten ført opp som «svært høy risiko», fordi den kan fortrenge sårbare plantearter.

Bymiljøetaten brukte ikke lang tid på å ta affære da det ble kjent at svarelistede planter bredte seg utover skianlegget i Linderudkollen, her fra tirsdag morgen. Foto: BYMILJØETATEN

Hva sier kontrakten?

– Planten er kommet til Linderudkollen i jord entreprenøren for skianlegget har tilkjørt området. Vanligvis skal tilkjørt masse i marka være såkalt ren for svartelistede planteslag. Bymiljøetaten vil sjekke om dette punktet var kontraktsfestet, og videre juridisk om utgiftene til fjerningen og destrueringen kan kreves tilbakebetalt, sier Thomassen videre.

Svaretlistede planter blir nå rykket opp ved rota og sendt til destruering. Foto: BYMILJØETATEN

LES OGSÅ:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...