Nordre Aker Budstikke

– Høyspentmasten endelig nede!

– En lang og krevende prosess, men nå er endelig kablene trygt forvart i jorden, sier en fornøyd Torbjørn Togstad, her med restene etter masten utenfor Grefsenkollveien 12 a. Foto: Kristin Tufte Haga

Den mye omtalte høyspentmasten utenfor Grefsenkollveien 12 er historie. – Endelig er kablene trygt forvart i bakken, sier en fornøyd Torbjørn Togstad.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 28.05.2008 kl 16:35

GREFSEN: For snart tre år siden startet kampen for å få høyspentledningen over Lofthus og Grefsen gravd ned. I forrige uke ble den mye omtalte, og antageligvis en av landets mest avbildede høyspentmaster midt mellom to barnehager, tatt ned og demontert.

Krevende prosess

– Nå ligger kraftlinjen trygt forvart nede i bakken, og beboerne på Grefsen og Lofthus kan nyte en ny og usjenert utsikt. I tillegg til at man ikke trenger å bekymre seg for eventuelt strålefelt fra høyspentledningen, sier en fornøyd Torbjørn Togstad, som ledet arbeidsgruppen for en forlenget nedgraving fra Grefsenkollveien 12 a, og ned til Grefsenveien.

– Kampen ble en lang og krevende prosess, med mange nedturer og noen oppturer før vi kom dit vi er i dag, sier Togstad.

Hele saken startet med at Oslo Vei AS – for nesten tre år siden – solgte tomten i Grefsenkollveien 14 til Backe-gruppen, som nå er i ferd med å bygge leiligheter på området. Men forutsetningen fra Hafslund Nett for utvikling av tomten, var at Oslo Vei gravde ned minst én kilometer av ledningen, som blant annet også "hang" over nevnte tomt. Og da Oslo Vei så hvor stor interesse det var for å få gravd ned høyspentledningen, både på øst og vestsiden av Grefsenveien 14, fant det kommunale aksjeselskapet ut at de ville lage en budkonkurranse mellom øst- og vestsiden av tomten, og sa at de ville grave ned høyspentledningen på den siden hvor beboerne ville bidra med mest økonomisk støtte.

Felles arbeidsgruppeBeboerne reagerte sterkt på denne fremgangsmåten og det ble dannet en felles arbeidsgruppe bestående av velforeningene og boligsameiene på øst og vestsiden, som ble ledet av Torbjørn Togstad. Etter noen måneder med jobbing mot finansiering av en nedgraving av kabler, helt fra Akebakken og ned til Grefsenveien, inngikk Lofthussiden egenavtale med Oslo Vei, om støtte til nedgraving av høyspentledningen på Lofthussiden. Og beslutningen ble da at denne siden skulle bli kablet.

Politisk støtteDa så det mørkt ut for en forlenget nedgraving fra Grefsenkollveien 12 og ned til Grefsenveien. Likevel, Togstad & Co jobbet videre med saken. Nedgravingen har også hele tiden blitt støttet politisk lokalt. Men også sentralt fikk saken oppmerksomhet. Og da bystyremedlem Ola Elvestuen (V) engasjerte seg, og fremmet saken i bystyret, ble det i 2007-budsjettet avsatt tre millioner kroner til den forlengede nedgravingen.


Spleiselag

Den resterende finansieringen på ca 11 millioner kroner ble delt mellom Oslo Kommune (som også eier noen av tomtene hvor ledningene gikk over), Backe-gruppen, Oslo Vei og berørte beboere som ga frivillige bidrag til denne forlengede kablingen.

– Til tross for at det fortsatt manglet litt på finansieringen, så var Oslo Vei positive til å gjennomføre den forlengede kablingen helt ned til Grefsenveien, som nå er avsluttet med et positivt resultat for miljøet i bydelen, sier en fornøyd Togstad som også gir honnør til Oslo Vei for et godt samarbeide i prosjektgjennomføringen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...