Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Straffbart å ta livet av denne

Huggormen er fredet!

ORM: Denne kom Monica Olsen over ved Grefsenkollen, den er en del av viltbestanden, og dermed fredet. Foto: Monica Olsen

Selv om mange av oss kanskje ikke føler vårvarmen helt ennå, så har denne karen for lengst dratt ut på tur. Men huggormen er fredet, og å ta livet av den – eller skade den – er straffbart.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.05.2015 kl 09:04

GREFSENKOLLEN: Monica Olsen (Kjelsås) var for ikke lenge siden på tur med hunden Tarzan, ved Grefsenkollen, da Monica kom tett på denne krabaten.

Lik Nordre Aker Budstikke på Facebook!

– Ja, det var like før jeg tråkket på den, sier hun.

Hun fikk tatt bilde av ormen, før hun gikk videre.

Huggorm

Dette er en skikkelig huggormrugg, ifølge vår lokale naturekspert, biolog Arnodd Håpnes i Norges Naturvernforbund.

LES OGSÅ: Norges mest hårete sparkesykkel? Med stereoanlegg, horn og sirene

– Så vidt jeg kan se fra bilde er dette en svart huggorm, sier Håpnes.

De fleste av oss har vel kanskje et noe anstrengt forhold til å møte orm på tur. Men det kanskje mange ikke er klar over, er at det er strengt forbudt å ta livet av - eller å slå i hjel ormer.

Naturmangfoldloven

For huggormer – og ormer generelt – er også vilt, og går inn under Naturmangfoldloven.

Les også: Folk reiser og koser seg på ferie, mens katten sulter hjemme

– Når det gjelder vilt i Norge gjelder det såkalte speilvendingsprinsippet. Alt vilt er i utgangspunktet fredet, med mindre det er innført jakttid på det, forteller Tea Turtemøygard i Bymiljøetaten og Viltnemda.

Les også: Kelneren døde i kjelleren, men var det derfor kroa het «Liket»?

Straff og bøter

Og brudd på ovennevnte kan føre til straff eller bøter.

– Reguleringene for dette følger av nevnte lov paragraf 75, som igjen viser direkte til paragraf 15 i samme lov, sier Turtemøygard.

Der står det blant annet følgende: Unødig skade og lidelse på viltlevende dyr og deres reir, bo eller hi skal unngås.

Fylkesmannen kan opplyse at det er politiet som bestemmer størrelsen på eventuelle bøter for brudd på Naturmangfoldloven, og overnevnte paragrafer.

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...