Nordre Aker Budstikke

Hun dro nordover og ble ordfører

Ordføreren i Steigen. Foto: Karoline O. A. Pettersen

Og det i kommunen Aase mener er en av de vakreste i Norge.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.05.2020 kl 10:03

STEIGEN: Aase Refsnes (36), fra Berg i Nordre Aker, var tidlig politisk aktiv. Hun var også med i bydelens ungdomsråd:

– Det var veldig åpenhet om det å være med i ungdomsrådet. Jeg satt der i flere år. Vi jobbet med saker inn mot det lokalpolitiske bydelsutvalget. Ungdomsrådet skaper politisk ungdom, og man får muligheten både til å forså mer, og å mene mer, mimrer SV-ordføreren i Steigen kommune i nord.

Hun forteller at det var spesielt én hendelse, som fyrte oppunder det politiske engasjementet:

– Vi var mange som bare elsket ungdomsklubben vår, i kjelleren på Tåsensenteret. Det var der vi hang på kveldene, på Action 22 som den het, Sogn var jo bydel 22. Det var virkelig et helt fantastisk møtested, og gjett om vi ble lei oss da klubben ble lagt ned, under det blå byrådet som styrte da. Det vekket for alvor mitt politiske engasjement!

Og kanskje får også en veldig politisk interessert far, Magne Refsnes – i SV han også, ta noe av "skylda" for engasjementet.


Aase var elev både ved Ullevål og Marienlyst barneskole, og deretter på Nordberg ungdomsskole. Etterfulgt av videregående ved tidligere Fagerborg vgs.

Landet i Steigen

Så begynte hun å flytte på seg.

– Når man vokser opp i Oslo, så føler man kanskje at alt er for lite der, så jeg dro ut for å studere. Først ble det studier i København, så gikk ferden til Bergen, Berlin og USA. Så landet jeg altså her i Steigen, for snart ti år siden. Jeg ville jobbe med noe som kunne gjøre verden et litt bedre sted å bo, med tanke på miljøet. Først jobbet jeg i Naturvernforbundet og med nordområdene. Så var jeg fylkesråd i Bodø, forteller Aase, som er siviløkonom i bunn.

Liten kommune

Steigen er en kommune i Salten i Nordland, og Aase forteller at det er en time med båt til Bodø. Med bil tar det 3,5 time.

Steigen grenser mot kommunene Hamarøy i øst og Sørfold i sørøst og sør. I nord ligger Sagfjorden, i vest Vestfjorden og i sørvest Folda. Steigen, Hamarøy og Tysfjord omtales samlet ofte som Nord-Salten og i enkelte interkommunale sammenhenger som HTS-kommunene. Ifølge Wikipedia bor rundt 2600 mennesker i Steigen kommune.


– Dette er et fantastisk sted å bo. Jeg har også jobbet med et tilflytterprosjekt til Steigen, prosjektet heter Lev i Steigen. Så har jeg jo også alltid vært opptatt av politikk, det startet jo i tenårene i Nordre Aker. Og jeg sa ja til å stille som SVs ordførerkandidat i Steigen, i kommunevalget i fjor høst.

Aase Refsnes igang med ordførervervet i Steigen kommune. Foto: Karoline O. A. Pettersen

Valget

NRK har omtalt valget i Steigen. Selv om Senterpartiet fikk hele 40,8 prosent av stemmene, tapte de likevel kampen om ordførervervet. De fem partiene SV, Arbeiderpartiet, Venstre, Høyre, og Fremskrittspartiet i Steigen ble enige om å støtte SV, og Aase fra Berg i Nordre Aker, som ordfører i Steigen de neste fire årene.

– Jeg har stor respekt for valgresultatet og det mandatet Sp fikk. Jeg forstår selvsagt at de kan bli skuffet av dette, men håper virkelig at vi kan finne sammen i viktige politiske saker. Det er utrolig gledelig å få stor støtte hos flertallet av kommunestyret i Steigen og jeg gleder meg til å ta fatt på jobben som ordfører og arbeide for fremtiden og utvikling av Steigen kommune, sa Aase til NRK etter valget.

Til Nordre Aker Budstikke sier hun:


– Det er jo ikke så mange SV-ordførere rundt i Norge, men jeg hadde et håp om å nå dit i Steigen. Det er veldig moro dette her, og nå har jeg vært ordfører i fem dager.

For, da Aase ble ordfører i Steigen, gikk hun rett inn i mammapermisjon. Hun har familie, mann og to barn – minstemann bare syv måneder gammel.

– Dette blir veldig spennende, den ene dagen jobber man inn mot Stortinget med saker som er viktig for kommunen, den neste snakker man med innbyggere om nære lokalting.

Tettere på

– Er det enklere å drive valgkamp i en liten kommune som Steigen?

– Teoretisk sett er det jo mulig å besøke alle husstander, men likevel kanskje ikke. For her bor folka spredt. Men når det er sagt, man kommer jo tettere på i en så liten kommune, i hvert fall sammenlignet med Oslo. For eksempel da vi hadde folkemøte før valget, møtte 250 beboere opp. Det er veldig bra, det minner meg litt om sånn det var i Nordre Aker, selv om det også der bor titusenvis flere folk enn det gjør her. Men det er mer oversiktlig her selvfølgelig, man kjenner pulsen på samfunnet, og det er lettere å nå de som bestemmer. For eksempel har Steigen kommune to folkebad. Det har vel ennå ikke kommet et nytt basseng i Nordre Aker?


– Men ellers handler jo driften av en kommune mye om det samme, hva vi skal tilby de som bor her. Gode tjenester gjennom barnehagene, skolene, og helse- og omsorgstilbudene. Så skal vi også jobbe for å redusere ulikhetene, og samtidig styrke kommuneøkonomien. For det koster å drive de grunnleggende velferdstjenestene som kommunene gir, sier Aase og fortsetter:

– Om det ikke bor så mange i Steigen kommune, så er det en geografisk stor kommune. Her lever veldig mange av naturen. Vi skal også jobbe for å møte enda bedre de klimautfordringene vi har.

Aase Refsnes og familien på tur i vakre Steigen. Foto: Privat

– En av Norges vakreste

Så er det også friluftsliv og naturen som er primærhobbyen til ordføreren.

– Steigen er en av Norges vakreste kommuner. Skal du på norgesferie - se til Steigen. Det blir jo mye norgesferie i år, så ja, vi venter storinnrykk, ler Aase.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...