Nordre Aker Budstikke

Hanne drømmer om en internasjonal sommerskole

Hanne S. Finstad i midten, blant lærere i Nepal. Foto: Forskerfabrikken

«Å gå ned mot flybussen og vite at målet var en fjellandsby i Nepal, var uvirkelig. Tre flyturer, åtte timer i en jeep og tre døgn senere, var jeg på plass. Og her skulle jeg holde naturfagskurs for 20 lærere fra like mange barneskoler.»

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 05.05.2019 kl 11:26

GREFSEN: Hanne S. Finstad fra Grefsen er gründer av Forskerfabrikken. Hun har nylig vært på en lang reise til Nepal, der hun holdt naturfagkurs for lokale lærere fra barneskoler i områdene.

Hanne har også blogget om turen. Her følger utdrag fra bloggen:

«Å gå ned mot flybussen og vite at målet var en fjellandsby i Nepal, var uvirkelig. Tre flyturer, åtte timer i en jeep og tre døgn senere, var jeg på plass. Og her skulle jeg holde naturfagskurs for 20 lærere fra like mange barneskoler.

Hanne S. Finstad dro til Nepal for å holde naturfagkurs for lærere i Nepal. Foto: Forskerfabrikken

Hvorfor trenger barn i Nepal naturfag?


Nå var tiden inne til å bli bedre kjent, og jeg spurte dem om hvorfor naturfag var viktig for elever i Nepal. Svarene viste meg at vi absolutt var på samme bølgelengde. Nepal trenger flere realister for å kunne bruke naturressursene bedre og skape arbeidsplasser, sa flere.

Naturfag er også viktig for å ta vare på naturen, sa en annen. De var også opptatt av at naturfaget ga barna viktig trening i å tenke analytisk og vitenskapelig, noe som kommer til nytte i mange sammenhenger.

Tradisjonelt underviser nepalesiske lærere rett fra lærerboken. Det er ikke uvanlig at læreren holder boken i en hånd og skriver på tavla med den andre. Før jeg dro, var jeg derfor veldig spent på hvordan vår praktiske og lekne tilnærming til naturfaget ville bli motatt. Men det hadde jeg ikke trengt å bekymre meg for. Det viste seg at det lærerne savnet mest av alt var praktisk kunnskap. De ønsket ideer til hvordan de kunne la barna utforske naturen og naturkreftene, og det var akkurat hva jeg hadde planlagt.

Naturfagkurs i Nepal. Foto: Forskerfabrikken

Hvordan blir rullesteiner til?


At behovet for praktisk erfaring var stort, ble ekstra tydelig da vi jobbet med jordskjelv og geologi. Dagen før kursstart hadde jeg gått en tur og samlet stein med mange landsbyboeres undrende blikk på meg. Jeg innså raskt at geologien i området hadde en del til felles med geologien i Skedsmo. Der er det også store områder med sand og rullestein etterlatt av smeltende is under siste istid.

Samtidig fant jeg også metamorfe og magmatiske bergarter. Da jeg tok frem steinene, sperret mange lærere øynene opp. De hadde aldri koblet naturen som omga dem til det som sto på pensum, og de hadde ingen ide om hvordan rullestein ble dannet. Mange hadde jo aldri vært utenfor fylket de bodde i, og ingen hadde vært ved havet. De visste heller ikke at området de bodde i var dekket av is under siste istid for 9000 år siden.

Lærere på kurs, i Nepal, med kursholder Hanne fra Grefsen og Forskerfabrikken. Foto: Forskerfabrikken

Drømmen om en internasjonal sommerskole

Kurset i Nepal var en del av et pilotprosjekt støttet av Kavlifondet, Hydro, Elopak og Ferd. Målet er å utvikle et globalt sommerprogram som vi vil spre i mange land i årene som kommer. Kurset er basert på erfaringer fra sommerskolen i Norge. På våre første globale sommerskoler i år skal barn i Vetlanda i Sverige og Lystrup i Danmark, få gå på sommerskole og gjøre mye av det samme som lærerne i Nepal gjorde på sitt kurs. Kursene holder vi på fabrikken til Hydro Extrusions i Vetlanda og Elopak i Lystrup. Ved å både jobbe med lærere i utviklingsland og tilby sommerskoler med globale bedrifter, ønsker vi fremover å nå barn uavhengig av bakgrunn, for kunnskap om naturen trengs over alt.»


HER KAN DU LESE HELE BLOGGINNLEGGET TIL HANNE S. FINSTAD

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...