Nordre Aker Budstikke

Hun er 19 år og skal være dommer i VM

Evy Marie Mellemseter Holter, klar for bandy VM og Kina, rett etter nyttår. Foto: PRIVAT

– I starten var det litt skummelt å blåse i fløyta og ta en avgjørelse. Men nå er det bare moro å være dommer, sier Evy Marie Mellemseter Holter, klar for VM i bandy i Kina.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.12.2017 kl 11:58

DISEN: Den 5.januar drar hun til VM i bandy, som arrangeres i Chengde i Kina.

Evy Marie Mellemseter Holter fra Disen er første norske kvinnelige bandydommer som skal dømme i internasjonalt mesterskap.

– Jeg har spilt bandy så lenge jeg kan huske. Min far drev, og driver aktivt, med bandy. Jeg ble dyttet på isen i tidlig alder, tror jeg var rundt to år første gangen, forteller Evy Marie til lokalavisa.

Skeid

Hun startet i Skeid bandy, men byttet etterhvert klubb. Også med ett år i Ullevål og så ett år i Høvik.

– Så hadde jeg to år pause, men jeg lengtet jo tilbake til idretten. Så spilte jeg ett år for Høvik damer i fjor. I år ble det vanskelig siden jeg skulle inn i militæret i januar, så da bestemte jeg meg for å dømme denne sesongen i stede. For jeg vil jo gjerne drive med idretten som jeg brenner for, forteller bandydommeren videre, som ellers jobber i Osloskolen.


Evy Marie Mellemseter Holter med ryggen til, på isen, og snart på vei til Kina. Foto: PRIVAT

Fikk sjansen

Hun dømte blant annet treningskampen mellom Skeid og Sagene på Voldsløkka.

– Så fikk forbundet nyss om at jeg hadde begynt å dømme og spurte om jeg ville dømme mer. Det vil jeg jo selvfølgelig. Egentlig skulle jeg ikke til Kina, men så trakk en av de andre dommerne seg, og jeg fikk forespørsel fra det internasjonale forbundet. Da var det bare å kontakte Forsvaret og spørre om utsettelse. Det fikk jeg, så nå blir det VM i Kina.

Rask sport

Hun forteller om bandy, som en av de raskeste ballsportene i verden, man må beherske både det å gå på skøyter og man må ha øynene med seg som dommer.

– I starten var det litt skummelt å blåse i fløyta og ta en avgjørelse, men nå er det bare moro å være dommer. Bandy er jo en mannsdominert idrett, så det gjelder å være litt autoritær. Samtidig, det er en veldig mestringsfølelse og det er gøy å se idretten fra et annet perspektiv enn som spiller.


Evy Marie liker veldig godt å være dommer på isen. Foto: PRIVAT

Tre dommere på banen

Reglene i Bandy er veldig like de i fotball. Det er offside, corner, innslag, kun lov med skuldertaklinger og det er ikke lov med slag på skøyter eller på kølla. Det er en hoveddommer, og to meddommere på banen.

– Den viktigste oppgaven for meg som går meddommer er å følge med på offsiden, dømme corner/keepers ball, frislag og innslag når spillet er på "min" bandehalvdel. Hoveddommeren følger da med på spillet. Ellers er det å skille mellom taklinger som er riktige og de som ikke er det. For det går jo fort og det skal jo være gøy både for spillere, publikum og for oss dommere, sier Evy Marie.

Kvinner

Og forteller videre om den nye regelen, som bestemmer at det bare er kvinner som skal dømme internasjonale damekamper, så hvert land må sende kvinnelige dommere, som igjen bidrar til at bandyforbundet må engasjere flere kvinner.

– Dette er jo for å løfte kvinnenes stilling i idretten og gjøre det mer likestilt. Bandy er en idrett som passer utrolig bra for kvinner, det er ordentlig gøy og spennende så jeg er kjempe fornøyd med denne nye regelen.


– Aller mest gleder jeg meg til å dømme, men også det å få reise og få erfaring og snakke med dommere fra andre land og møte andre mennesker fra land som deler interessen for den samme idretten som meg, blir utrolig gøy. Jeg er utrolig takknemlig for denne muligheten!

Første i VM

Lars Stian Nygaard, sjefen for bandydommerne i Norge, forteller.

– Evy Marie er ikke den eneste jenta eller kvinnen som dømmer bandy. Mange dømmer 7‘er bandy, men hun er den første til å nå det nivået hun er på nå, i 11’er. Evy Marie er den første kvinnelige dommer i Norge som skal representere Norge i VM. Jeg har hatt henne med på kamper helt siden jeg hørte om kampen hun dømte mellom Skeid og Sagene på Voldsløkka i høst. Siden det har hun dømt damekamper, junior og 1. divisjon, forteller Nygaard.

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...