Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Hundeekspert vil ha «hund» på timeplanen

Geir Marring vil at skolebarna skal lære om hundeadferd.

Hundeekspert Geir Marring mener det er på tide med «hund» på timeplanen i grunnskolen. Han mener at hundeeier Kaja Mie Botnens erfaringer med mobbing av hunden hennes på Kjelsås, blåser liv i temaet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.01.2014 kl 14:30

OSLO/KJELSÅS: Hundeekspert og leder av Oslo Hundeskole, Geir Marring, og selv fra Kjelsås, har, som tusenvis av andre, lest innlegget til Kaja Mie Botnen, om hunden hennes som har blitt mobbet og trakassert av barn i Kjelsåsområdet. Marring mener lære om «hund og hundeadferd" burde være obligatorisk undervisning i grunnskolen.

- Nå er det heldigvis ikke ofte at slike situasjoner oppstår. Stort sett oppfører barn og ungdom seg fint mot dyr. Men innlegget blåser liv i tidligere diskusjoner om det å lære om hund og hundeadferd, burde vært obligatorisk noen timer på trinnene i grunnskolen. Jeg mener det burde være slik, sier Marring, som selv har holdt foredrag på flere grunnskoler om temaet.

En halv million hunder

Ifølge medieansvarlig i Norsk Kennelklubb, Anne Hoffmo Bjølgerud, så regner man med at det er rundt 500.000 hunder i Norge i dag. Da er alle hunder tatt med, alle raser/blandingsraser, registrerte og ikke.

- Antall hunder stiger i takt med befolkningen for øvrig, så det er ingenting som tyder på at antall hunder vil bli færre fremover, sier Hoffmo Bjølgerud.

Marring vil ha mer informasjon.

- Med så mange hunder det er i Norge kreves det mer informasjon om hvorledes hunder tenker og handler. Opplysning er veien og gå. Uvitenhet gir grobunn for mange uheldige situasjoner, sier han. .

Respekt

Men også hjemme bør det læres om respekt.

- Respekt for folk og dyr er også noe alle mennesker bør få med seg hjemme fra. Uansett hvor man kommer fra enten Kjelsås eller ei. Slik oppførsel som blir beskrevet er uakseptabelt og vil i mange tilfeller føre til at unghunder uten erfaring får atferd som er uønskelig, sier hundeeksperten videre.

- Hunder føler seg seg truet og flukt mulighetene er blokkert i en bil. Det blir det samme som for oss mennesker som opplever noe dramatisk. Hunder har egenskaper som fort kan bli ubehagelige hvis de blir lagt press på.

Oslo Hundeskole arrangerer også kurs for barn om sommeren, om hund og hundehold.

- I mars inviterer vi også til gratis kurs for foreldre og barn, med og uten hund rundt om i Norge. Dette for å gi hunden som menneskes beste venn, en mulighet til å bli forstått, avslutter Marring.

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...