Nordre Aker Budstikke

Hundre meter fra populær tursti: Flere telt, søppel og avføring

Søppel flyter i en teltleir ved Sognsvann. Foto: NORDRE AKER BUDSTIKKE

– I en rettsak i 2013, fikk vi kjennelse til å foreta oppryddinger og fjerning av leire i Sognsvannsområdet med varsling først, i år har vi samlet brukt 850.000 kroner på dette, ifølge Statsbygg.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.09.2019 kl 19:06

SOGNSVANN: Mellom sko, ødelagte mobilladere og radioer, en stekepanne fylt med vann og sneiper, søppel og avføring, står fire telt. Et bord med skjeve bein, minner om et bosted. Og her bor det mest sannsynlig folk, men ingen var på området da avisa er forbi.

Rett ved populær tursti

Nordre Aker Budstikke har fått tips om leiren som ligger i nærheten av Sognsvann. I løpet av de får minuttene avisa var på området, feide det forbi blant annet terrengsyklister, på en sti bare meter fra selve leiren. Hundre meter en annen retning går en av de mest brukte turstiene i Sognsvannsområdet, som naturlig nok var svært populær denne solfylte lørdagen.

Grunneiers tillatelse

Nordre Aker Budstikke erfarer at leiren har vært der et par ukers tid.

Allemannsretten sikrer alle retten til å overnatte inntil 48 timer på samme sted, så lenge det er mer enn 150 fra nærmeste hus eller hytte, ifølge Miljødirektoratet. Ønsker man å overnatte lengre på samme sted eller etablere en leir, er det nødvendig med grunneiers tillatelse.

Vektere

Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg, som er grunneier i området. Hun forteller at leiren nå vil bli ryddet.


- På Gaustad og ved Sognsvann har vi i år hatt ti runder med varsel og opprydding, og kontroller av leire. Dette er nokså lite i forhold til tidligere år. Vi har derimot hatt ukentlige varsler og oppryddinger på en tomt vi eier på Trosterud. Dette betyr flere camper på Trosterud enn tidligere, færre på området vi er grunneier av ved Gaustad og ved Sognsvann.

Statsbygg er grunneier av området Gaustad/vest for Sognsvann, mens Statskog har ansvaret for skogen.

- I en rettsak i 2013, fikk vi kjennelse til å foreta oppryddinger og fjerning av leire i Sognsvann-området med varsling først. Det har vi gjort jevnlig siden. Nå bruker vi et vekterselskap til dette arbeidet. I år har vi samlet brukt 850.000 kroner på dette, legger Aschim til.

Stort problem tidligere

I 2014 ble flere romleirer fjernet fra Sognsvann. Både på øst- og vestsiden av vannet ble teltleirer med over 50 personer fjernet mot beboerne sin vilje. Oslo kommune kjørte inn med ATVer, hentet søppel og fjernet restene. Da hadde politiet vært med på aksjonene, som gjerne startet i 8-tiden om morgenen.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...