Nordre Aker Budstikke

«Huset er blitt veldig mye brukt og til stor velsignelse i over 80 år»

Grefsen bedehus, i ca 1950. Foto: UKJENT/OSLO MUSEUM

I dag er det tidligere bedehuset en staselig villa på Grefsen, kjenner du igjen huset?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 19.04.2018 kl 11:09

GREFSEN: I 2007 bestemte Grefsen Indremisjon seg for å selge den flotte bygningen med kors på taket, i Lettvintveien 43, og hvor det hadde vært bedehus helt siden 1926.

23 medlemmer

– Den tiden er forbi da det var et par hundre barn på søndagsskolen. Nå har foreningen 23 medlemmer, som nå i stedet vil samarbeide tettere med bedehusene på Kjelsås og Korsvoll, sa blant annet formann i Grefsen indremisjonsforening, Thor Arnfinn Kleven, til Aftenposten i 2007.

Og at bedehuset trengte en renovering, noe som kunne bli dyrt for indremisjonen. Kleven syntes også det var vemodig å selge bedehuset.

– Samtidig gleder vi oss over at huset er blitt veldig mye brukt og til stor velsignelse, som vi sier det, i over 80 år, sa han også i saken i Aftenposten.

Det tidligere bedehuset står fortsatt på gul liste hos Byantikvaren.


Boligen i Lettvintveien, slik den ser ut i dag. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Et annerledes hus

Det ble familien Bakkehaug som overtok det tidligere bedehuset på Grefsen i 2007, og der bor de og trives de, 11 år senere.

– Vi synes vi har fått et veldig fint hus, og her blir vi. Vi har også barn på både Morellbakken og på Grefsen skole. Det er et annerledes hus med egen arkitektur. Utvendig er hver minste detalj gjort i henhold til kravene ifølge gul liste. Inne er det jo annerledes, og salene har for eksempel blitt til stue og kjøkken, forteller Frank Bakkehaug.

Historie

Det er mange som har en historie i det tidligere bedehuset.

– Ja, ikke bare gamle folk, men også yngre. Mange har jo blant annet vært på juletrefester her. Tidligere indremisjonsfolk har også vært innom, og de synes det er veldig hyggelig at vi har bevart huset som vi har gjort, sier Bakkehaug videre.


Han kan også fortelle at altertavlen var igjen i bedehuset før familien Bakkehaug tok over, og den skal nå befinne seg på et museum i Lindesnes.

Grefsen Bedehus. Foto: Tor Langset/Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen

Fakta

Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen har flere fakta om bedehuset:

Grefsen bedehus i panelt reisverk, fra 1925-årene. Nyklassisisme med nygotiske innslag i vindusinnrammingene. Grefsen bedehus kunne glede seg over stor kirkelig virksomhet med blant annet torsdagsmøter, onsdagsklubb og søndagsskole.

Grefsen bedehus ble bygd i 1925. Bedehuset ble, som Nydalen kapell (bedehus), ofte brukt til gudstjenester inntil Grefsen kirke sto ferdig i 1940. Kilde: historielaget.


LES OGSÅ:

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...