Nordre Aker Budstikke

- Husleien er ikke satt ned med en krone!

Katrine bor i omsorgsbolig i Hareveien på Kjelsås, her fra leiligheten til Katrine. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Foreløpig har det ikke skjedd noen særlig for Katrines husleie i omsorgsboligen i Hareveien. - Vi er i ferd med å kartlegge hvilke boliger og beboere som skal omfattes av de ulike punktene i bystyrevedtaket fra februar, svarer Boligbygg, og beklager at ikke alt er klart ennå.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 19.03.2019 kl 19:37

KJELSÅS: Etter at kommunen innførte «gjengs leie», eller markedsleie, for kommmunale boliger i Oslo, har flere fått kraftig økning i husleien. Blant annet har familiene til flere psykisk utviklingshemmete fortalt om husleier som er både doblet og tredoblet.

LES OGSÅ: Psykisk utviklingshemmete Katrine og Pål har fått mer enn doblet husleien

Unntaksbestemmelse

Historiene har vært flere, men i forrige måned grep helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) inn, og kom med forslag til endringer. Endringer som også ble vedtatt av bystyret.

Fra brevet byrådsavdelingen har sendt ut til bydelene, om vedtaket, står det følgende:

«1. Byrådet bes sikre at alle som er rammet av husleieøkningen i de kommunale boligene får bli i leilighetene sine.


2. Bystyrets vedtak ved behandling av tilleggsinnstilling til budsjett 2016 om å oppheve «Verbalvedtak H17/ 2006 Endring i husleie for boliger med subsidiert husleie» oppheves.

3. Husleie for boliger som var omfattet av Verbalvedtak H17/2006 tilbakeføres til subsidiert leie, med unntak av tidligere trygdeboliger som er bygget om til Omsorg+ boliger.

4. Beboere som leier en bolig som var omfattet av Verbalvedtak H17/2006 får tilbakebetalt differansen mellom subsidiert leie og betalt leie som følge av husleieøkning etter at Verbalvedtak H17 ble opphevet fom 1.1.16.

5. Gjengs leie i samlokaliserte omsorgsboliger med fellesareal og bemannet personalbase reduseres fra 01.03.2019 med 15 % i en overgangsperiode ut 2019, i påvente av utredning av Verbalvedtak H73/2018, med unntak av Omsorg+ boliger.

6. Overgangsordningene i vedtakspunkt 2-4 gjelder midlertidig ut 2019, i påvente av utredning av Verbalvedtak H73/2018.


7. Beboere som har flyttet fra en bolig med subsidiert leie til en annen bolig får gjengs leie med 15 % reduksjon i ny bolig i en overgangsperiode ut 2019.

8. Bystyret ber byrådet finne dekning for kostnadene ved å tilbakeføre leiene i subsidierte boliger og redusert gjengs leie for samlokaliserte omsorgsboliger med fellesareal og bemannet personalbase i revidert budsjett 2019.

9. Kontraktsansvaret for boliger i samlekontraktene som ble etablert i forbindelse med eiendomsreformen samles hos Boligbygg Oslo KF.

10. Når kommunen sender betalingsvarsel for ubetalt husleie og husleieøkninger, skal brev til leietaker utformes på en måte som måte som er informativ og inviterer til dialog.

11. Bystyret ber byrådet om å rette en henvendelse til staten om behovet for å endre statlig bostøtte, slik at uføre faktisk kan bo i større byer med høyere kostnadsnivå enn snittet for for Norge.


12. Løpende husleieforhold som ikke har gjengs leie i dag skal ikke oppjusteres til gjengs leie inntil H73 er ferdig utredet.

13. Bystyret ber byrådet følge opp vedtak H73 innen 2020-budsjettet legges fram.

Siden vedtaket er et akutt-tiltak er det fremdeles behov for avklaringer av hvordan vedtaket skal gjennomføres. Vi gjør i første omgang bydelene kjent med vedtaket. Vi ber om at beboerne i boliger som omfattes av vedtaket ikke faktureres for husleie som kan være i strid med bystyrevedtaket, og bydelene venter med å sende husleiegiro til det er avklart hvordan ny husleie skal beregnes.»

- Ikke satt ned med en krone

Nordre Aker Budstikke har tidligere fortalt om Katrine Haga fra Kjelsås, som bor i omsorgsbolig i Hareveien: Psykisk utviklingshemmete Katrine og Pål har fått mer enn doblet husleien

Hun har nå mottatt ny husleiefaktura, og den er uendret fra forrige måned:


- Husleien er ikke satt ned med en krone, forteller faren til Katrine, Jan Haga. Han legger til at de heller ikke har mottatt noe mer informasjon om hva som skjer med leien til Katrine, og hvor mye den blir redusert.

Boligbygg

Nordre Aker Budstikke tok kontakt med byrådsavdelingen til helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap), som viste videre til Boligbygg som sender ut husleiefakturaer til omsorgsboligene i Hareveien:

- Det er flere typer tilpassede boliger i Hareveien 10, og vi er i ferd med å kartlegge hvilke boliger og beboere som skal omfattes av de ulike punktene i bystyrevedtaket fra februar.

- Boligbygg vil sørge for at alle beboere som er leietakere hos oss, og som berøres av vedtaket, skal få satt ned husleien sin til rett nivå. Fordi vedtaket er helt nytt, ber vi om forståelse for at vi trenger noe tid til å kartlegge hvilke boliger og beboergrupper som er ment å skulle omfattes av vedtaket, ifølge Kristin Øyen, kommunikasjonsdirektør i Boligbygg Oslo KF.

Hun fortsetter:

- Alle beboere dette gjelder vil få brev om saken i løpet av mars og april, samtidig som de vil få tilbakebetalt eventuelt for mye innbetalt husleie. Beboere som mener at leieforholdet deres er omfattet av vedtaket, men ikke ønsker å vente, kan sende en mail eller et brev til Boligbygg. Vi beklager at vi ikke kan gi et helt klart svar nå på dette spørsmålet til våre beboere, og at det skaper litt usikkerhet hos enkelte, men vi arbeider så raskt vi kan for å avklare det.

Øyen sier også at Boligbygg ikke har fått det samme brevet som bydelene, men tilsvarende informasjon fra byrådsavdelingen om bystyrevedtaket.

Bydel Nordre Aker

Bydelsdirektør Øyvind Henriksen i Bydel Nordre Aker kommenterer følgende om husleiesaken:

- Brevet fra byrådsavdelingen har nok krysset husleiefakturaer til omsorgsboliger i Nordre Aker. Dette vil bli ryddet opp i, med hver enkelt leietager, forsikrer bydelsdirektøren.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...