Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Hva går pengene fra OD-dagen til?

Colombianske ungdommer som er aktive i organisasjonene/gruppene som deltar i årets prosjektene som støttes gjennom årets Operasjon Dagsverk. Foto: SAIH

KRONIKK: 3. november kommer det til å kry av ungdom i gatene, langs Karl Johan, ved Nationaltheateret og kanskje et par stykker i Nordre Aker også. De spiller musikk, selger boller eller kaker for å tjene inn penger til et veldedig prosjekt, nemlig Operasjon Dagsverk.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.11.2016 kl 23:39

Operasjon Dagsverk er Norges største solidaritetsaksjon for ungdom og arrangeres hvert år. Siden 1964 har norsk ungdom hjulpet elever i 62 forskjellige land, med et ønske om å bedre deres studiehverdag.

De fleste som har gått eller går på videregående har vært med på denne aksjonen. Målet for den enkelte elev er å samle inn et gitt beløp penger til den organisasjonen OD støtter.

Da jeg gikk på Berg videregående, for et par fem år tilbake, synes jeg det var veldig bra at norske elever kunne engasjere seg for et godt formål – selv om det bare var for en dag. Det er ikke småtterier som skjer under OD-dagen. Rundt 100.000 jobber eller samler inn penger og det inntjente beløpet er rundt 30 millioner kroner.

I år går pengene til organisasjonen SAIH, Studentene og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond. SAIH ble stiftet i 1961 og støtter i dag 40 organisasjoner i åtte land i Latin-Amerika, sørlige Afrika og Asia. SAIH sitt motto er «utdanning for frigjøring».

Latinamerikanske ungdommer tilknyttet Operasjon Dagsverk-prosjektene. Foto: SAIH

Med utdelingen av Nobels fredspris 2016 til Colombias president Juan Manuel Santos og fredsavtalen er Colombia i medialyset, så da kan det spørres om SAIH bare har sluttet seg til en «veldedighetstrend».

Svaret på dette er selvfølgelig et klart: Nei! Colombia er en av SAIHs åtte samarbeidspartnere, hvor SAIH er i tett og langsiktig samarbeid med landets lokale organisasjoner.

SAIH samarbeider i dag med ACEU; Colombias største studentorganisasjon, urfolksorganisasjonen CRIC, rettighetsorganisasjonen PCN og elevorganisasjonen Andes. Arbeidet har opp gjennom hatt som fokus å styrke retten til akademisk frihet for studenter og ansatte. Dette viser at SAIH ikke bare har et ønske om å hjelpe, men kunnskapen og viljen til å bidra til positiv endring.

Selv om fredsavtalen ble nedstemt, er bare det at avstemmingen ble holdt et steg i riktig retning. Det viser at man ønsker en fred etter 50 år med borgerkrig. Så det er akkurat nå det er viktig å hjelpe, siden det er en vilje til endring.

LES OGSÅ: Om Narcos, og likhetene mellom Colombia og Norge

«Gjennom Operasjon Dagsverk 2016 skal vi støtte 10.000 ungdommer og deres kamp for et fredeligere og mer rettferdig samfunn i Colombia», sier SAIHs leder Inga Marie Nymo Riseth i et innlegg om fredsavtalen i Colombia og OD-dagen.

Å hjelpe de unge er å gi hjelp til selvhjelp, fordi det er de unge som skaper fremtiden til Colombia. Og Colombias fremtid bør skapes under fredelige omstendigheter.

OD-dagen vil i år gå under slagordet: Snu fortida!

Colomianske ungdommer feirer fredsavtalen i juni i år. Foto: Aurora Haaland Stenersen

Colombia er preget av en lang historie hvor vold har vært løsningen på konflikt. Ungdom ønsker heller å kjempe for fred, ikke krig. For å få til dette har innsamlingsaksjonen tre hovedmål: Ungdom skal gå på trygge skoler, ungdom skal ha kunnskap om sine rettigheter, ungdom skal påvirke politikk og være med på å bestemme.

Skolen skal være et trygt sted, overgrep mot elever skal dokumenteres og bringes inn for retten og gjennom utdanning og rettighetsopplæring skal man sørge for at historien ikke gjentar seg!

Dharshika Christopher er medlem i SAIH, student ved Universitetet i Oslo, og tidligere elev ved Kjelsås og Engebråten skoler, og Berg videregående skole.

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...