Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Hva skjed­de egentlig da Ham­sun møt­te Hitler?

Mat­kunst, krigs­his­to­rie og ren fan­ta­si - Riks­ar­ki­vet fyl­ler på ny opp so­f­aen.

FULL­SATT: Ar­ran­ge­men­tet «I en sofa på ar­ki­vet» har al­le­re­de blitt et po­pu­lært ar­ran­ge­ment. Foto: Foto: Ut­lånt

Ar­ran­ge­men­tet har fått det klin­gen­de nav­net «I en sofa på ar­ki­vet». Er du klar for en dose real «input» den­ne høs­ten?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

SOGNS­VANN: I 1943 møt­tes Knut Ham­sun og Ad­olf Hitler. Hva var det som skjed­de un­der det­te mø­tet?

Det­ er kun ett av temaene man kan høre mer om når Riks­ar­ki­vet in­vi­te­rer til et knip­pe in­ter­es­san­te sam­ta­ler om his­to­rie­skri­ving denne høsten.

For­tid mø­ter frem­tid

Den­ne høs­ten blir det hele fem sofa­kvel­der å vel­ge mel­lom. Hvor­dan vi frem­stil­ler og for­hol­der oss til for­ti­den er en rød tråd gjen­nom alle ar­ran­ge­men­te­ne.

Tore Rem, Aina Bas­so, Guri Hjelt­nes og Tor­grim Eg­gen er bare noen av dem du kan opp­le­ve i Riksarkivbygningen ut­over høs­ten.

«I en sofa på ar­ki­vet» har et­ter seks se­son­ger ruk­ket å bli en svært po­pu­lær arrangementsrekke.

Må­let har vært, og er, å ska­pe et le­ven­de mil­jø i byg­nin­gen, også et­ter at le­se­sa­len er sten­gt.

Riks­ar­ki­vet in­vi­te­rer der­for jevn­lig for­fat­te­re som har ar­bei­det med his­to­risk kil­de­ma­te­ria­le til å for­tel­le om bø­ke­ne og ar­bei­det sitt.

LES OGSÅ: Lyst på real gatemat på Grünerløkka?

- Uvur­der­li­ge kil­der

- Vi er stol­te av høs­tens pro­gram, og vi gle­der oss til å øns­ke vel­kom­men til fem nye sofa­kvel­der, sier Bård Als­vik, his­to­ri­ker og un­der­di­rek­tør i sek­sjon for for­midl­ing i Riks­ar­ki­vet.

- Med så sen­tra­le his­to­ri­ke­re og for­fat­te­re på be­søk hå­per vi man­ge vil fin­ne ve­ien til oss for spen­nen­de og in­ter­es­san­te dis­ku­sjo­ner.

En meng­de bio­gra­f­ier og bø­ker om his­to­rie kun­ne ifølge Als­vik, ikke vært skre­vet uten kil­de­ne i Riks­ar­ki­vet.

- De er uvur­der­li­ge kil­der til kunn­skap om for­ti­den og ful­le av gode his­to­rier som kan in­spi­re­re for­fat­te­re.

- In­ter­es­sen for his­to­rie er ge­ne­relt stor i Norge, og vi hå­per våre sofa­kvel­der kan sti­mu­le­re in­ter­es­sen yt­ter­li­ge­re, sier han.

LES OGSÅ: Mann (48) tatt med høy promille på skolevei

150 km med ar­ki­ver

Riksarkivbygningen er en na­tur­lig ram­me for sam­ta­ler om his­to­rie. I ma­ga­si­ne­ne lig­ger 150 ki­lo­me­ter ar­ki­ver som do­ku­men­te­rer men­nes­kers liv gjen­nom mer enn 1000 år.

- Ar­ki­ve­ne vi for­val­ter er av stor be­tyd­ning for retts­sik­ker­het og de­mo­kra­ti, og ska­per br­oer mel­lom for­tid, nå­tid og sam­tid, av­slut­ter Als­vik.

LES OGSÅ: Du kan bekjempe energityvene

Les mer om arrangementene på www.arkivverket.no

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...