Hva skjer med huset?
Barnehagen i bygget ble lagt ned, men nå vurderer Normisjon å fortsette utleie i lokalene. Det vil hindre at Oslo kommune overtar bygget.
Publisert: 27.01.2020 kl 12:45
Sist oppdatert: 28.01.2020 kl 10:08
KJELSÅS: Det er over 90 år siden Kjelsås bedehus i Myrerveien 4 ble innviet. For elleve år siden hadde Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen en sak i medlemsbladet sitt i anledning bedehusets 80-årsjubileum.
Der skrev de at det var i 1921 at Indremisjonsforeningen søkte om å få overta en tomt på en fjellknaus bak Kjelsås gamle skole. Tomten ble gitt av Aker kommune og ble registrert som Myrerveien 4. En byggekomite ble nedsatt, og fullt utstyrt kom huset på 44.000 kroner. Huset hadde plass til 200 personer, med vaktmesterleilighet i 2. etasje. Det sto ferdig i 1929, og hver søndag formiddag var huset fullt av søndagsskolebarn, og søndag kveld hadde Kjelsås Indremisjon sine faste møter. Også andre aktiviteter hadde behov for et tilholdssted på bedehuset, slik som blant andre Det Norske Misjonsselskap, Sanitetsforeningen, Ungdomsforeningen og Pikeforeningen.
Det skal også ha blitt holdt «vekkelse» på bedehuset - her kan du lese hele saken i historielagets medlemsblad.
Tilbakefallsrett
I fjor omtalte også Nordre Aker Budstikke at barnehagen som har holdt til i bygget i 30 år, hadde fått oppsigelse og måtte ut av bygget.
Det er per i dag Oslo kommune som står som eier av tomta, som Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY) oppgir til Nordre Aker Budstikke å være på rundt 800 kvadratmeter. Den er per i dag regulert til boligformål.
I et brev EBY har sendt til barnehagen, står det blant annet følgende:
«Tomten ble gitt til Kjelsaas kreds av Vestre Akers Indremissionsforening i 1921, men er ikke blitt overskjøtet. Derfor står Oslo kommune oppført som hjemmelshaver. Imidlertid ble tomten gitt på betingelse av at den skal tilfalle kommunen dersom bygget ikke lenger skal benyttes som bedehus. I en situasjon der huset ikke lenger skal benyttes som bedehus, kan kommunen dermed vurdere om tilbakefallsretten skal benyttes.»
Innenfor rammene
Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med Eiendoms- og byfornyelsesetaten mandag om hva som er status for bygget i Myrerveien på Kjelsås.
– Vi hadde kontakt med Normisjon høsten 2019 hvor vi blant annet gjennomgikk vilkårene for at forkjøpsretten og innløsningsretten til Oslo kommune blir gjeldende. Det innebærer at så lenge bygget driftes innenfor dagens rammer kan ikke tilbakefallsretten gjøres gjeldende. Normisjon ønsket etter dette å se nærmere på muligheten for fortsatt utleie til bedehus/forsamlingshus. Dersom det blir aktuelt å selge huset tar de kontakt med Oslo kommune, forklarer kommunikasjonssjef i etaten, Lena Nesset.
Hun fortsetter:
– Rammene er at formålet skal være bedehus og forsamlingshus, og så lenge eiendommens virksomhet fortsetter å være bedehus og forsamlingshus kan forkjøpsretten og innløsningsretten ikke gjøres gjeldende. Når det gjelder varigheten av en slik rett er det et juridisk spørsmål som krever grundige vurderinger. En slik vurdering vil vi foreta dersom det blir aktuelt fordi eier ønsker å disponere eiendommen på en annen måte enn i dag.
Flere interessenter
Nordre Aker Budstikke har også vært i kontakt med Dag W. Haugeto Stang, organisasjonsutvikler i Acta og Normisjon, region Øst:
– Når det gjelder Kjelsås bedehus er vi i forhandlinger med mulige leietagere. Vi har dessverre ikke mer å si ennå. Men det blir ikke noe ny barnehage der, sier Haugeto Stang, men legger til at det er flere interessenter som driver menighetsarbeid.
Han forklarer videre at menighetsarbeid i henhold rammene vil typisk være samlinger noen kvelder i uka, kanskje også på formiddagen, og muligens søndagsskolevirksomhet. Men den nye leietageren vil også ha mulighet til eksempelsvis å leie ut lokalet på en lørdag eller søndag, til eksempelsvis konfirmasjon eller annen selskapelighet.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!