Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Hva skjuler seg egentlig her inne?

Nå kan du dykke ned i fjellmagasinene under Riksarkivbygningen på Sognsvann.

Tilbake til fortiden: Her dokumenteres norsk historie gjennom 1000 år.

Lørdag 9. november inviterer Riksarkivet og Statsarkivet i Oslo til en spesiell omvisning inn i fjellmagasinene under Riksarkivbygningen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

SOGNSVANN: Riksarkivet ligger 100 meter fra Sognsvann t-banestasjon, og mange naboer og turgåere passerer dette bygget til daglig.

Nå blir det mulig å få et innblikk inn hva som egentlig skjuler seg her inne.

I fjellet under bygningen er det cirka 150 hylle-kilometer med arkivmateriale som dokumenterer norsk historie gjennom 1000 år.

LES OGSÅ: Gatene ble til elver

Stemmer fra fortiden

Under omvisningen den 9. november får alle som har lyst bli med inn i fjellet og se unike dokumenter og møte kjente og ukjente stemmer fra fortiden.

Etter en runde i magasinene avsluttes omvisningen med et besøk i vår utstilling om Stemmerettsjubileet og servering av historisk kake i foajeen.

Det gjennomføres omvisning i fire grupper denne dagen, klokken 12.00, 12.30, 13.00 og 13.30.

LES OGSÅ: Elsker å grave frem sannheten

Opprettet i 1914

Statsarkivet i Oslo er en depotinstitusjon for arkivmaterialet fra den lokale og regionale statlige forvaltningen innenfor Oslo, Østfold og Akershus.

Institusjonen ble opprettet i 1914 under navnet Stiftsarkiverne i Kristiania, og hadde på den tiden ansvar for et mye større område enn i dag.

Her oppbevares enkelte dokumenter fra slutten av 1500-tallet, men hovedvekten av arkivmaterialet er fra omkring 1750 og fremover. Til sammen blir dette rundt 19.200 hyllemeter med arkivsaker i magasinene i riksarkivbygningen.

Denne bygningen deles med Riksarkivet (pr. 31.12.2009). Av dette er 125 hyllemeter kommunale arkiver og 600 hyllemeter arkiver etter private arkivskapere.

Statsarkivet i Oslo har også ansvar med å føre tilsyn av arkivforholdene i offentlig forvaltning og i den kommunale sektor.

LES OGSÅ: Sjekk den veggen!

Meld deg på!

Arrangementet på førstkommende lørdag er gratis og åpent for alle.

Men, på grunn av begrenset kapasitet, er det nødvendig med påmelding på forhånd.

Dette kan gjøres ved å besøke www.arkivverket.no/arkivdagen eller sende e-post til arrangementer@arkivverket.no med ønsket tidspunkt for omvisning.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...