Nordre Aker Budstikke

Hvem detonerte stinkbomben?

Bildet til venstre skal være tatt 3. november 1965, mens faksimilen fra AKersposten er fra 23. desember samme år. Foto: Ørnelund, Leif / Oslo Museum /Faksimile Akersposten

Et aldri så lite julemysterium 54 år senere.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.01.2020 kl 13:16

ULLEVÅL: Denne notisen er klippet fra Nordre Aker Budstikkes forgjenger, Akersposten, som dekket området vårt før denne avisen så dagens lys i 2004.

Den er datert lille julaften, 23. desember, 1965. Og hvem sa at ungdommen var skikkeligere før i tiden? Tre gutter skapte «stor ståhei», da de slapp noen stinkbomber utenfor Ullevål kino på John Colletts plass:

Faksimile, Akersposten 23. desember 1965

Guttene hadde kjøpt stinkbombene i Danmark. I 1965 var visst slike ulovlige i Norge.

Men hvem var guttene? Kanskje var det deg, eller vet du hvem de var, disse tre som ble pågrepet for ugjerningen i Ullevål Hageby?

KInosalen i Ullevål kini 20. oktober 1965. Foto: Ørnelund, Leif / Oslo Museum

Stinkbomber

Vi har ikke førstehåndskunnskap med stinkbomber, men et raskt Google-søk (slikt kunne man jo ikke gjøre for 50 år siden) avslører at stinkbomber kan kjøpes for en femmer til et par-tre tiere på nett.

På en av sidene står det: «Klem hardt midt på posen og en kjemisk blanding kokes ihop i posen. Posen sveller deretter opp for så å eksplodere! Etter smellen møtes dine omgivelser av en vill eggemøkklukt, så illeluktende at selv det mest botoxbehandlede ansikt vil få en rynke i pannen!»

Æsj. Det høres ikke ut som noe man vil oppleve hverken før eller etter en kinoforestilling.

På Wikipedia står det «En stinkbombe er en morosak som ved bruk sprer gasser med ubehagelig lukt, som hydrogensulfid eller ammoniumsulfid. Stinkbomber kjøpt i butikken består vanligvis av en liten, skjør ampulle, fylt med en væske som fordunster hurtig.


Selv vanlige stinkbomber kan forårsake ubehag og kvalme eller utløse allergiske reaksjoner. De blir likevel regnet som forholdsvis ufarlige, og derfor har både USA og Israel utviklet kraftigere stinkbomber som våpen til bruk av opprørspolitiet og det militære for å spre eller holde ute menneskemengder.»

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...