Nordre Aker Budstikke

Pushwagner:

Hvem var mannen, og hvorfor ser bildene hans ut slik de gjør?

Haiton Pushwagner under sin utstillingsåpning hos Bærum Kunstforening lørdag 7. juni 2014. Foto: Gulosten [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Du kan lære mer om den eksentriske kunstneren, som vokste opp i Humleveien på Berg, når Sogn Kultur- og Historielag inviterer til foredrag med Petter Mejlænder, mandag.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.02.2019 kl 11:08

ULLEVAAL STADION: Terje Brofos, bedre kjent under kunstnernavnet Pushwagner, vokste opp i Humleveien 7 på Berg. Mandag 25. februar kl. 19 kan du lære mer om mannen – og kunsten hans – i møtelokalet Solskjær på Thon Hotel Ullevaal stadion.

Det er Sogn Kultur- og Historielag som inviterer til foredraget, som holdes av Pushwagners biograf, Petter Mejlænder.

– Vi har tidligere hatt et foredrag om hans oppvekst. På oppfordring følger vi nå opp med et foredrag om kunstneren og hans kunstverk, sier Svein Kile, leder i historielaget.

Mandagens foredrag har fått tittelen: PUSHWAGNER: Hvem var mannen, og hvorfor ser bildene hans slik ut?

Oppvekst

Terje Brofos, som døde i april i fjor, levde et liv ganske fjernt fra det de fleste kjenner. Oppveksten på Berg er beskrevet i biografien som er ført i pennen av Mejlænder, og som teller over 700 sider.


Pushwagner vokste opp på Berg. I ungdomsårene var han atletisk og løp fra de fleste, som 15-åring kom han til og med helt til doublefinalen i NM i tennis for juniorer.

– Boken beskriver på en fascinerende måte en usedvanlig grenseløs selvopptatt person, som ofte handler helt uten empati i forhold til andre. Han var gåtefull og sjarmerende, gal og kompromissløs. Men likevel føler du som leser i mange sekvenser empati for ham, sier Kile, om Mejlænders Pushwagner-biografi.

Moren tok med seg søsteren og forlot huset i Humleveien, uten å si noe til Terje, da han var 12 år. Han ble boende igjen alene med sin dypt alkoholiserte far, som etterhvert også utviklet demens. Spesielt dette å være forlatt av moren, forfulgte ham resten av livet og påvirket hans forhold til andre. Alltid angst for å bli forlatt.

Fra avgrunn til suksess

Brofos gikk reklamelinja på Statens håndverks- og kunstindustriskole, og senere på Statens kunstakademi. Det var i 1971 at han tok kunstnernavnet Hariton Pushwagner. Hariton etter Hare Krishna, og Pushwagner etter supermarkedenes handlevogner.

Brofos giftet seg to ganger, og ble far en gang i hvert forhold. Begge ganger folot han mor og barn, ifølge biografien. Mye av hans tilværelse var preget av fyll og narkotiske stoffer. Etter å ha passert 60 år havnet han noen år som boms og uteligger, ofte sov han ute på varmerister og under biler.


De ti siste leveårene hadde Pushwagner likevel en eventyrlig suksess. En person med sosionom-bakgrunn plukket ham opp og passet på ham, men det viktigste, sier hans kusine, i boka, var lidenskapen for å bli en anerkjent kunstner.

Hariton Pushwagner. Foto: Petter Mejlænder

– Selv hans argeste kritikere har måttet medgi at han ble en betydelig kunstner. Det sies at han har utviklet et eget formspråk, som et fåtall av kunstnere klarer. Bare de blir historiske og overlever sin egen samtid. Dette formspråket gjør at vi i fremtiden kan gå inn i et rom med ulike kunstverk og lett si: «Der henger en Pushwagner», sier Kile.

– Nærmere om kunstneren og hvorfor bildene ser ut som de gjør, får dere vite på vårt møte mandag 25. februar, legger han til. Foredraget er gratis for medlemmer av historielaget, og koster 100 kroner for andre.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...