Nordre Aker Budstikke

– Hvert tak i en by er verdifullt!

Elin og datteren på takhagen.

Midt i sentrum av Blindern finnes det nå en hage med mat og blomster. Masterstudentene på Senter for utvikling og miljø håper at dette kan inspirere andre til å bruke sine egne tak til lignende.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.08.2020 kl 12:29

BLINDERN: Masterstudentene på Senter for utvikling og miljø (SUM) satte i gang med takhagen som en del av praksis-emnet på SUM. Studentene kontaktet Eiendomsavdelingen ved UiO som gjerne stilte terrassen til disposisjon for dyrkerne. Med takhageprosjektet ønsker studentene at flere kan lære å dyrke blomster og grønnsaker, skriver Universitetet i Oslo selv om takhagen.

Eiendomsavdelingen ved UiO har hjulpet studentene å finne passende tak og installert strøm og vann. Parkseksjonen har bistått praktisk og har lånt studentene verktøy til dugnadene. Takhagen er foreløpig et pilotprosjekt.

Takhagen i finværet. Foto: Tiril Haga

– Verdifullt

– Hvert tak i en by er veldig verdifullt! Akkurat nå bruker vi ikke mange av de takene til noe spesielt. Samt kommer at det i byer er det mangel på steder til å dyrke, sier Elin Helena Wyller, som er en av de fire studentene ved UiO som kom med initiativet til takhage.

I tillegg til de andre studentene har de også en gartner som hjelper til.


– Vi vil gjøre noe mer miljøvennlig med takene. Også kan det jo skje at vi videreutvikler dette de neste årene - om det blir populært, fortsetter Wyller, og som legger til at det har også vært snakk om en parsellhage på resten av området.

Prosjektet er støttet av Oslo kommune og grønne midler fra Bydel Nordre Aker.

Gratis mat

Wyller håper på at stedet skal bli et sted folk kan henge og hygge seg, pluss få kunnskap og gratis mat.

– Det er jo selvfølgelig en liten risk vi tar, med tanke på at folk kan komme inn her og ta med maten, ler Wyller.

Blir prosjektet på UiO-taket vellykket kan det skje at det det videreutvikles. Foto: Tiril Haga


Hun sier at jo flere folk som melder seg inn i gruppa jo mer mat kan de dyrke frem - hittil er det dyrket mye urter, kål, blomster, gresskar, bønner, sukkererter og tomater.

Det er også satt opp to bordtennisbord i takhagen, og seks bedd hvor det skal dyrkes humleplanter. Wyller håper på at humleplantene kan være med på å stoppe opp vinden rund bordtennis-spillingen og eventuelt minske høye baller fra å falle over kanten.

Også bordtennisbord er satt opp på taket. Foto: Tiril Haga

Selv om takhagen er på universitet, så sier Wyller at også universitetsnaboer kan komme og delta. Interesse kan meldes på Facebook-siden «Uio Rooftop Initiative», eller på e-post uiorooftopinitiative@gmail.com.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...