Nordre Aker Budstikke

Mye folk ute på tur:

Hvilken side går og løper du på?

Turveien langs Akerselva er populær, men hvilken side av veien går eller løper du på? Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Øystein havnet i en «opphetet situasjon» da han forleden var ute på tur, han spør: – Hva er galt med å holde til venstre? Vi tok en prat med Trygg Trafikk om saken.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.04.2020 kl 20:55

OSLO: – Jeg er en mann på snart 70 år. Jeg har alltid holdt meg til venstre. Også når jeg er ute og går på fortau. Jeg har jogga i 50 år, og holdt meg til venstre. Det har gått så fint, forteller Øystein.

– Men i helgen var jeg så paff og forbanna. Jeg gikk på et bredt og fint fortau på min venstre side, det var mange som var ute og gikk da, så kommer det en kar mot meg på sin høyre side. Han var ufin og mente at jeg gikk på feil side. Det ble en opphetet situasjon.

Øystein saumfarte så trafikkreglene, for å sjekke om hvem som har rett.

– Hva er galt med å holde til venstre? Utfra alle trafikkreglene som finnes, jeg kan ikke finne ett fornuftig svar på dette, sier han.

Sverige

Høsten 2018 tok Nordre Aker Budstikke debatten om hvilken side man bør eller skal gå på, med utgangspunkt i tidligere leder for Sykkelprosjektet i Oslo, Liv Jorun Andenes uttalelser i Dagsavisen:


– De nasjonale reglene for gang- og sykkelvei er dessverre uklare. I motsetning til fortau, hvor all ferdsel skal skje på de gåendes premisser, skal man på gang- og sykkelvei dele veien og sammen sørge for best mulig samspill. Vi oppfordrer syklister til å sykle på høyre side av gang- og sykkelvei, sa Liv Jorun Andenes i Sykkelprosjektet i Oslo kommune saken i Dagsavisen kan du lese her.

Bakgrunnen for Andenes uttalelser var også nyheten om at det i Sverige var regler om hvordan syklister og gående skal forholde seg til hverandre i kombinerte gang- og sykkelveier, gående skal til venstre, og syklister til høyre.

Trygg Trafikk

Mandag i påskeuka sier kommunikasjonssjef Ingrid Trømborg i Trygg Trafikk til Nordre Aker Budstikke:

– Det aller viktigste nå, er å huske på at vi ikke er alene i trafikken, alle har like stor rett til å være der og vi må dele veien. I disse korona-tider må vi ta ekstra hensyn og gjøre det mulig for oss selv og andre å holde god avstand. Det betyr at å se opp fra mobiltelefonen, møte blikket til de du møter og tidlig signalisere hvilken side du tenker å gå på, er viktig.

– Trygg Trafikk anbefaler alle å gå eller jogge til venstre og sykle til høyre når vi er på bilveier, fortau og gang- og sykkelveier. I skog og mark gjelder sunn fornuft.


Hun viser ellers til en sak på Trygg Trafikks nettside 26. mars, som innnledes slik: «I Oslo oppfordrer politikere til å holde til høyre når vi er ute og går tur. Vi som fikk trafikkopplæring som barn lærte å gå på venstre side. I disse dager opplever du kanskje å få noen motstridende råd i media, så hvilke regler gjelder egentlig?» Les mer hos Trygg Trafikk.

Langs elva

Grusveien langs Akerselva er en mye brukt arbeidsvei, trenings- og turvei. Langs elva er det ofte mye trafikk, av gående, løpende og syklende. Om denne grusveien er å regne som en gang- og sykkelvei har Bymiljøetaten tidligere uttalt:

– De samme reglene vil gjelde på turveien langs Akerselva, som på gang- og sykkelvei.

I samme sak omtalte Nordre Aker Budstikke også hvilke regler som gjelder om fart og syklister, der gående og syklende må dele veien.

Vi spurte også leserne hva de mente høsten 2018. Det kom flere innspill, blant annet:


«Samme f..n. Bare å ta hensyn til hverandre så går det nok bra!»

Her kan du lese noen av de.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...