Nordre Aker Budstikke

– Hvis ikke de lokale politikerne gidder å høre på oss, hva er vitsen da?

Leder i ISU Nordre Aker, Thomas Rygg Hannestad tok et kraftig oppgjør med lokalpolitikerne i BU 1. november. Bydelspolitikerne er ikke enige i kritikken. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Vi er så skuffa og forbanna. Lokalpolitikerne har så godt som skrotet hele lista over tiltak idretten selv mener bør prioriteres, sier leder for Idrettens Samarbeidsutvalg i Nordre Aker, Thomas Rygg Hannestad. Torsdag fyrte han løs i bydelsutvalget.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.11.2018 kl 14:56

NORDRE AKER: Det ble hett i bydelsutvalgsmøtet (BU) torsdag 1. november. Thomas Rygg Hannestad, leder i Idrettens Samarbeidsutvalg i Nordre Aker (ISU), møtte i Åpen halvtime for å fortelle at idrettslagene i bydelen ikke er fornøyde med BUs prioriteringer.

ISU samler alle idrettslag i bydelen med formål om å være et samarbeidsorgang mellom idretten og bydelen.

– Særlig skal vi brukes som et samarbeidende organ for innspill til behovsplanen - eller kommuneplanen for idrettsanlegg i Oslo. ISU er også selv et høringsorgan, sier leder Hannestad, som selv også sitter i styret i idrettslaget Lyn.

Nordre Aker Budstikke har snakket med ISU-lederen etter BU-møtet.

De prioriterte innspillene fra ISU

Han sier at det kom mange innspill fra bydelens idrettslag til ISU, og at innspillene er nøye plukket ut etter hva ISU også anser som realistisk å få til i neste planperiode. Dette er forslagene, Hannestad forteller at det ikke er en prioteringsrekkefølge, men at alle forslagene er satt opp på lik basis:

  • Idrettshall på Korsvoll
  • Basishall på Grefsen
  • Rulleskitrasé på Kringsjå og Linderudkollen
  • Grinda til Sogn - lysløypa
  • Rehabilitering av kunstgressbane på Kringsjå
  • Rehabilitering av kunstgress i Kjelsåsmyra
  • Ny kunstgressbane på Kringsjå - den som er gress må få kunstgress
  • Et innendørs tennisanlegg

I tillegg ble også sykkel- og gangvei i Maridalen fremhevet som et viktig tiltak som bør på plass raskest mulig.

LES OGSÅ: Kanskje blir du (igjen) overrasket over når en «utvidet skulder» kan være på plass i Maridalen

Dårlig dekning

– ISU Nordre Aker brukte mye tid på dette. Mange tenker kanskje at det er godt med idrettsanlegg i denne bydelen, men det er ikke tilfelle, fordi antallet aktive er meget høyt. Eksempelvis finnes det i Oslo kun én rulleskitrasé, Holmenkollen er for eliten. Alle andre er henvist ut i trafikken - Nordre Aker har de største skiklubbene, dette er for dårlig, sier Hannestad, til Nordre Aker Budstikke.

Han viser også til andre eksempler når det gjelder fotball: Koll har ingen egen fotballbane, og Lyn er en av klubbene med aller minst tid på bane i Oslo, ifølge Hannestad.


LES OGSÅ: Konflikt mellom skole og idrettslag: Lyn trekker seg fra ballbinge-prosjekt til 1,5 millioner. Nå forfaller banene

Mange tusen

– Hele 51 prosent av bydelens innbyggere – rundt 26-27.000 med stort og smått - er organisert i idrettsklubbene i Bydel Nordre Aker. Det betyr i hvert fall halvparten av bydelens innbyggere. Tar vi bare barn og unge, så er prosenten rundt 80, fortsetter Hannestad.

De store klubbene er Kjelsås, Korsvoll, Lyn, og Koll IL. Skeid hører inn under Bydel Sagene.

Hvorfor?

Stor ble overraskelsen da bydelsutvalget i sommer kokte ned prioriteringslista til ISU, til kun å bringe videre Korsvollhallen. Resten tok ikke lokalpolitikerne med i lista de ønsker å spille inn til videre behandling sentralt. (Se hele vedtaket fra BU i mai, nederst i saken).

I august sendte også ISU Nordre Aker et brev til bydelen og lokalpolitikerne og spurte: Hvorfor?


Men det brevet har ikke ISU fått noe svar på.

– Idrettslagene er nok nå både skuffa og forbanna, lokalpolitikerne har så godt som skrotet hele lista over tiltak idretten selv mener bør prioriteres. Hvis ikke de lokale politikerne gidder å høre på oss, hva er vitsen da? Hvordan kan lokalpolitikerne tro at de vet bedre hva som trengs, enn idretten selv? sier han, og fortsetter:

– Så er det jo nesten litt komisk når bydelen like etter sender ut henstilling om at idretten må bidra mer til frivilligheten (arbeidet med en lokal frivillighetsmelding, journ.anm.) - er det noen som allerede gjør det, så er det i hvert fall idretten!

Thomas Rygg Hannestad talte til en fullsatt BU-sal 1. november. Bydelspolitikerne mener på sin side det ikke er grunn for kritikk. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Organisert vs. ikke-organisert idrett

Bydelspolitikerne hadde flere spørsmål etter Hannestads presentasjon i åpen halvtime. Blant annet har bydelsutvalget i Nordre Aker lenge ivret for en svømmehall i bydelen, men det står ikke like høyt på lista hos ISU.


– Jeg ble skuffet da jeg så det, sa svømmehall-pådriver May-Brith Døssland (V).

– Det er ikke noe galt med det dere har satt opp, men spør heller idrettslagene i Nordre Aker hva de trenger, og da er ikke svømmehall på topp, svarte Hannestad.

BU-leder Per H. Christiansen (H) fulgte opp med å spørre om hva ISU mener BU burde prioritere: Flere idrettsanlegg eller svømmehall?

– Flere idrettsanlegg, svarte Hannestad.

– Dette viser jo konflikten mellom organisert og ikke-organisert idrett. Det dere har på listen er organisert idrett. Vi må også, og kanskje vel så mye, ta hensyn til den ikke-organiserte aktiviteten, sa Sidsel Kjeldaas Salte (H).

Talerør

I etterkant av BU-møtet har Nordre Aker Budstikke snakket med nestleder i bydelsutvalget, Ingeborg Briseid Kraft (V). Hun synes ikke kritikken fra ISU er berettiget.

– Her ble vi bedt om å gi innspill til en behovsplan for idrett og friluftsliv og i høringsinnspillet forsøkte vi å legge vekt på begge deler. Det ville vært rart om vi bare hadde prioritert behovene til de som driver med organisert idrett, sier Kraft.

Hun sier videre at bydelsutvalget ikke et «talerør for ISU»:

– Vår oppgave er å ivareta interessene til alle innbyggerne i bydelen, og kanskje særlig de gruppene som ikke allerede har en sterk stemme i den offentlige debatten.

Ifølge Kraft la bydelsutvalget i høringsuttalelsen noe vekt på innspillene fra ISU.

– Men vi forsøkte også å ta hensyn til behovene til de som driver med friluftsliv og ikke-organisert idrett, i tillegg til å se på hvordan vi kan legge til rette for å aktivisere de som ikke driver med noen av delene, sier Kraft, og legger til:

– Innspillet fra bydelsutvalget tok ikke mer hensyn til noen grupper enn til andre, og det er slik høringsinnspill fra bydelens ombud bør være.

Faktaboks

Vedtak i Sak 66/18, 3. mai 2018

Bydelsutvalgets innspill til rullering av behovsplans for idrett og friluftsliv:

Bydelsutvalget støtter prinsippene som ligger til grunn for meldingen og mener at det er viktig at det nå prioriteres midler til lavterskeltilbud og breddeidrett. Det er viktig å sørge for at nye grupper som er lite aktive i dag, kan finne sin aktivitet. Det er også nødvendig å sørge for at tilbudet ikke blir for dyrt, slik at alle har mulighet til å delta. Det er fint at idretten klarer å aktivisere opp til 14-15 års alderen, men planen viser på en god måte at det også er nødvendig å sørge for at eldre aldersgrupper får et tilbud. Et allsidig tilbud som kan favne mange er viktig. Planen viser på en god måte hvordan man kan få til dette, og legger opp til en fornuftig prioritering av knappe ressurser.

Bydelsutvalget er spesielt opptatt av følgende:

• Behovet for svømmehall i Nordre Aker er stort, og det bør vurderes når en ny ungdomsskole skal bygges i området. Vi er ønsker at man vurderer endringer for Sogn bad, med blant annet utvidelse i en utvikling med Sognsveien 80.

• Korsvollhallen er prioritert med ferdigstillelse i 2022. Dette har vært prioritert svært lenge, uten at det har blitt realisert. Denne gangen ser det ut til å være en realistisk framdriftsplan og prosjekt, noe som er gledelig. Det vil være viktig for lokalmiljøet at klubbhuset kan brukes av nærmiljøet slik som i dag, til blant annet utlån til politiske arrangement og selskap.

• For enkelte anlegg vil det være en vesentlig forbedring av tilbudet om det gjøres tiltak som ligger i direkte tilknytning til anlegget. For Bergbanen på Ullevål er det problemer med støy fra Ringveien, og det er ønskelig at det vurderes å kontakte rette myndighet for å kunne få en støyskjerming. Det bør være lett å komme i kontakt med kommunen for å melde inn alle slike innspill, og det bør settes av noe midler slik at enkle og nødvendige tiltak kan gjennomføres raskt.

• Nordre Åsen som lokalisering for utendørs kunstisbane

• Det er behov for å se på et tilbud for de som driver med skating i nord/vest. I dag er veien ned fra Grefsenkollen brukt til longboard, som kan være trafikkfarlig fordi veien er uoversiktlig og brukes av syklister og bilister.

• Øke satsningen på merking av turstier og veinett i byggesonen i bydel Nordre Aker.

• Bydelsutvalget ønsker også at det ses på mulighetene for å tilrettelegge bedre for toaletter og søppelhåndtering ved Frysjadammen, som er svært mye brukt lokalt.

• Bydelen setter pris på at det jobbes for å forhindre spredning av granulat og mikroplast fra kunstgressbaner. Ved bygging og rehabilitering av baner forventer bydelen at det velges løsninger uten innfall.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...