Nordre Aker Budstikke

Hvor er grensen mellom Grefsen og Kjelsås?

Kommunen ved Plan- og bygningsetaten har utarbeidet kart, med inndelinger i områder. I tillegg til Kjelsås og Grefsen, med skille i Marsveien, er også Myrer inndelt som eget område. Et område som mange sikkert definerer som enten Kjelsås eller Grefsen. Foto: PLAN- OG BYGNINGSETATEN

Nettopp det er det mange som lurer på. Men finnes det egentlig noe svar? Vi har spurt vel, meglere, historiefolket og kommunen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

GREFSEN/KJELSÅS: Det har nok opp gjennom tidene vært mange diskusjoner om hvor Grefsen og hvor Kjelsås er. Eller snarere hvor grensen går mellom de to områdene i Bydel Nordre Aker.

Tidligere var det kanskje gjengs oppfatning at det var mer staselig å bo på Grefsen, enn på Kjelsås? Hvordan er det i dag? Bryr folk seg egentlig om de bor på Grefsen eller Kjelsås?

Heftige diskusjoner

Ja, noen gjør nok det. Det diskuteres fortsatt varmt rundt temaet. Enkelte Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med, ønsker heller ikke å si hva de tror om saken. Nettopp fordi det er så sterke forskjellige meninger om hvor er hvor.

Forleden kom også Nordre Aker Budstikke over en heftig diskusjon i sosiale medier om hvor Grefsen og hvor Kjelsås egentlig er. Blant annet ble Arilds vei diskutert. Tilhører Arilds vei Kjelsås, og er det der grensen går mellom de to områdene?

Noen mener også Arilds vei er med å dele Kjelsås fra Grefsen.

Vellene

Myrerskogveien, her sett fra Kurveien.

Torbjørn Togstad, tidligere leder av Øvre Grefsen Vel forteller om hvordan vellene, også Kjelsås Vel, har definert grensen seg imellom gjennom mange år tilbake i tiden.

– Grensen fulgte da Myrerskogsveien fra Lachmannsvei ned til Myrerjordet hvor den fulgte Hareveien og videre ned til Grefsenveien. Etter at Kjelsås Vel ble lagt ned så vellet det som naturlig at grensen fulgte Myrerskogsveien fra Lachmannsvei og ned til Grefsenveien. Dette er etter mitt syn den naturlige grensen mellom Kjelsås og Grefsen i dette området, sier Togstad.

Torbjørn Togstad i Øvre Grefsen Vel, forteller at Myrerskogveien og ned mot Myrerjordet og Hareveien, fra der bildet er tatt, var en grense som vellene Kjelsås og Øvre Grefsen, har hatt seg imellom. – Etter at Kjelsås Vel ble lagt ned så vellet det som naturlig at grensen fulgte Myrerskogsveien fra Lachmannsvei og ned til Grefsenveien, sier Togstad.


LES OGSÅ: Her er historien om det massive Grefsen Terassehus!

Grefsenplatået, Lyngåsveien og Saturnveien

Eiendomsmegler Tommy Løvli i Krogsveen forteller at «hvor er hvor» også er tema blant boligselgere og boligkjøpere.

– Det er veldig mange som lurer på dette, og det er en del uenighet rundt temaet. Vi pleier si at skillet går her på Grefsenplatået i Lyngåsveien og Saturnveien. Skolekrets-grensene kan man jo ikke bruke, de endrer seg jo stadig. Og Grefsen stadion ligger på Kjelsås, sier Løvli.

Meglerne er enige om at det kan være greit å bruke Grefsenplatået, med Saturnveien og Lyngåsveien som naturlig skille mellom Grefsen og Kjelsås.

– Glads vei og nedover er Grefsen

Aktiv Eiendomsmegling AS derimot, har følgende kjøreregel:


– Dette er en spennende og relevant diskusjon. Glads vei og nedover er Grefsen. Kjelsås er oppover. Likevel, Lyngåsveien og Saturnveien blir også brukt av mange, ikke bare av meglere, som skillet mellom Grefsen og Kjelsås, mener megler Pål Bråten.

Aktiv Eiendomsmegling AS nevner også Glads vei, som et skille mellom Kjelsås og Grefsen.

Han fortsetter:

– Til en viss grad kan man også se dette i kraft av arkitektur og byggemåte. Men vi opplever ikke at veldig mange legger avgjørende vekt på hvor er hvor, ikke den yngre generasjonen i hvert fall. Men eldre, med lang historie i bydelen er kanskje mer opptatt av dette. I tillegg diskuteres også grensene mellom Grefsen og Lillo, samt Nydalen.

Saturnveien og Lyngåsveien

Kristoffer Sætrum i Privatmegleren Renommé forteller at for meglerkontoret er Saturnveien og Lyngåsveien naturlige skiller mellom Grefsen og Kjelsås.


– Tidligere var jo skolegrensene noe man forholdt seg til, men de blir jo stadig flyttet på. Vi forholder oss til Saturnveien og Lyngåsveien med Grefsen og Kjelsås på hver sin side. Men da ligger jo blant annet Grefsen stadion på Kjelsås-siden, sier Sætrum.

LES OGSÅ: Hvorfor heter det staselige bygget Svetter'n?

Han fortsetter:

– Noen er jo fortsatt opptatt av hvor grensene går. Det har kanskje med at Kjelsås tidligere var typisk arbeidsklassen, og Grefsen et finere sted å bo. Men i dag opplever vi at folk synes det vel så gjevt å bo på Kjelsås som det å bo på Grefsen.

Engebråten

– Jeg tenker at det skillet kommer til å bli svakere og svakere etter hvert, en prosess som jeg tror startet med at Engebråten ungdomsskole åpnet. Tidligere var jo Kjelsås skole både barne-og ungdomsskole, og da var det nok veldig bevissthet rundt hvem som var fra hvor, sier Sætrum.

Men med Engebråten, så ble nok områdene mer sammensveiset.

– Og det med hvilken skole barna sogner til, er noe som barnefamiliene med tilhørighet til området fra tidligere er veldig opptatt av når de kommer på de forskjellige visningene. Mens innflyttere til området opplever alle skolene i området som meget gode alle sammen. sier Sætrum.

Fra det historiske perspektivet

Finn Geiran, fra Historielaget Kjelsås, Grefsen og Nydalen, og også medforfatter av historielagets flotte bok Nord i Aker, forteller hvordan historien deler opp områdene.

– Fra et historisk perspektiv, så er det tomtene med gårdsnummer, og som ble utskilt fra de store gårdene, som forteller om hvem som bor på Grefsen og hvem som bor på Kjelsås, sier Geiran.

Gårdsnumrene

– Da er det bare å gå på gårdsnummeret på den enkelte eiendommen. Eksempelsvis for Kjelsås Gård er gårdsnummeret 72. Vestre Grefsen har gårdsnummer 73, og Østre Grefsen 75. På den annen side, Myrer har gårdsnummer 75, og jeg vet folk som ville snudd seg i graven hvis de nå fikk vite at de bodde på Grefsen, og ikke Kjelsås, humrer Geiran i telefonen.

Fra gammelt av er det en oppfatning blant mange at alt nord for Marsveien tilhører Kjelsås.

Er Marsveien, fra Kapellveien og opp til Grefsenveien, det naturlige skillet mellom Grefsen og Kjelsås? Ja, ifølge kartet til Plan- og bygningsetaten, og historieboka.

– Men på den annen side, så vil nok også veldig mange mene at Myrerskogveien tilhører Kjelsås, men der er det jo tomter med gårdsnummer som tilhører Grefsen-gårdene, sier Geiran.

LES OGSÅ: Ikke mange spor igjen etter SS-leiren på Ullevål

Marsveien

Nordre Aker Budstikke har også kontaktet Oslo kommune, om hvordan de ser på områdene Grefsen og Kjelsås, og hvor grensen går.

Atle Jan Larsen, senior kommunikasjonsrådgiver i Plan- og bygningsetaten, sier som mange andre:

– Det spørs hvordan man definerer Kjelsås og Grefsen, så dette kan vel være subjektivt. Vi har laget digitale versjoner av grensene tidligere, med kart som viser områdene.

Kartet han blant annet viser til har, som Finn Geiran i historielaget nevner, et skille mellom Grefsen og Kjelsås i Marsveien. Men på samme kart er også en stor del av det som kanskje for noen både regnes som Grefsen og Kjelsås, blitt definert som Myrer.

Det finnes også en administrativ inndeling som heter delbydeler hvor Kjelsås og Grefsen er hver sin delbydel, i forbindelse med at Oslo kommune presenterer statistikk for ulike geografiske inndelinger: Her kan du lese mer om den inndelingen og se spesifikt kart over områdene.

LES OGSÅ: Her er et navn om må brukes mer, mener historiker. Han mener det er i ferd med å dø

Grefsen og Disen Vel

For ordens skyld så tar vi også med hvordan Grefsen og Disen Vel definerer sitt område.

– Vårt velområde er fra Grefsen stasjon og Kjelsåsveien, inkludert Åsensvingen med alle husene på Nordre Åsen, boligene der har felles medlemsskap hos oss. Så går grensen østover Haraldsheimveien med Muselunden opp Disenveien og Disengrenda, ifølge Gudveig Henryette Aaby i vellet.

Hun forteller videre at grensen krysser Lofthusveien ved Liaveien.

– Fra Liaveien går grensen opp Aschehougs vei, Frenningfaret og Frennings vei, videre vestover til Nandrups vei, videre Brannvaktveien til Grefsenveien. Bort Glads vei til Grefsen skole, ned Kirkegårdsbakken, ned Kapellveien sørover til oversiden av Lillo Terrasse, øst fra Lillo Terrasse, ned Bråtenalleen til Ringveien og videre langs denne til Grefsen stasjon, ifølge Aaby

Fortsatt uklart?

Spørsmålet er så om det nå er noe klarere hvor grensen mellom Grefsen og Kjelsås går?

Muligens ikke. Meglerne ser i hvert fall ut til å være ganske så enige. Likevel er det kanskje like greit å definere områdene slik én uttalte det: Det er folka som lever der, som bestemmer hvor de bor!

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...