Hvor er grensen mellom Grefsen og Kjelsås?

Kommunen ved Plan- og bygningsetaten har utarbeidet kart, med inndelinger i områder. I tillegg til Kjelsås og Grefsen, med skille i Marsveien, er også Myrer inndelt som eget område. Et område som mange sikkert definerer som enten Kjelsås eller Grefsen. Foto: PLAN- OG BYGNINGSETATEN
Nettopp det er det mange som lurer på. Men finnes det egentlig noe svar? Vi har spurt vel, meglere, historiefolket og kommunen.
Publisert: 21.09.2015 kl 17:43
GREFSEN/KJELSÅS: Det har nok opp gjennom tidene vært mange diskusjoner om hvor Grefsen og hvor Kjelsås er. Eller snarere hvor grensen går mellom de to områdene i Bydel Nordre Aker.
Tidligere var det kanskje gjengs oppfatning at det var mer staselig å bo på Grefsen, enn på Kjelsås? Hvordan er det i dag? Bryr folk seg egentlig om de bor på Grefsen eller Kjelsås?
Heftige diskusjoner
Ja, noen gjør nok det. Det diskuteres fortsatt varmt rundt temaet. Enkelte Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med, ønsker heller ikke å si hva de tror om saken. Nettopp fordi det er så sterke forskjellige meninger om hvor er hvor.
Forleden kom også Nordre Aker Budstikke over en heftig diskusjon i sosiale medier om hvor Grefsen og hvor Kjelsås egentlig er. Blant annet ble Arilds vei diskutert. Tilhører Arilds vei Kjelsås, og er det der grensen går mellom de to områdene?
Vellene
Torbjørn Togstad, tidligere leder av Øvre Grefsen Vel forteller om hvordan vellene, også Kjelsås Vel, har definert grensen seg imellom gjennom mange år tilbake i tiden.
– Grensen fulgte da Myrerskogsveien fra Lachmannsvei ned til Myrerjordet hvor den fulgte Hareveien og videre ned til Grefsenveien. Etter at Kjelsås Vel ble lagt ned så vellet det som naturlig at grensen fulgte Myrerskogsveien fra Lachmannsvei og ned til Grefsenveien. Dette er etter mitt syn den naturlige grensen mellom Kjelsås og Grefsen i dette området, sier Togstad.

Torbjørn Togstad i Øvre Grefsen Vel, forteller at Myrerskogveien og ned mot Myrerjordet og Hareveien, fra der bildet er tatt, var en grense som vellene Kjelsås og Øvre Grefsen, har hatt seg imellom. – Etter at Kjelsås Vel ble lagt ned så vellet det som naturlig at grensen fulgte Myrerskogsveien fra Lachmannsvei og ned til Grefsenveien, sier Togstad.
LES OGSÅ: Her er historien om det massive Grefsen Terassehus!
Grefsenplatået, Lyngåsveien og Saturnveien
Eiendomsmegler Tommy Løvli i Krogsveen forteller at «hvor er hvor» også er tema blant boligselgere og boligkjøpere.
– Det er veldig mange som lurer på dette, og det er en del uenighet rundt temaet. Vi pleier si at skillet går her på Grefsenplatået i Lyngåsveien og Saturnveien. Skolekrets-grensene kan man jo ikke bruke, de endrer seg jo stadig. Og Grefsen stadion ligger på Kjelsås, sier Løvli.

Meglerne er enige om at det kan være greit å bruke Grefsenplatået, med Saturnveien og Lyngåsveien som naturlig skille mellom Grefsen og Kjelsås.
– Glads vei og nedover er Grefsen
Aktiv Eiendomsmegling AS derimot, har følgende kjøreregel:
– Dette er en spennende og relevant diskusjon. Glads vei og nedover er Grefsen. Kjelsås er oppover. Likevel, Lyngåsveien og Saturnveien blir også brukt av mange, ikke bare av meglere, som skillet mellom Grefsen og Kjelsås, mener megler Pål Bråten.
Han fortsetter:
– Til en viss grad kan man også se dette i kraft av arkitektur og byggemåte. Men vi opplever ikke at veldig mange legger avgjørende vekt på hvor er hvor, ikke den yngre generasjonen i hvert fall. Men eldre, med lang historie i bydelen er kanskje mer opptatt av dette. I tillegg diskuteres også grensene mellom Grefsen og Lillo, samt Nydalen.
Saturnveien og Lyngåsveien
Kristoffer Sætrum i Privatmegleren Renommé forteller at for meglerkontoret er Saturnveien og Lyngåsveien naturlige skiller mellom Grefsen og Kjelsås.
– Tidligere var jo skolegrensene noe man forholdt seg til, men de blir jo stadig flyttet på. Vi forholder oss til Saturnveien og Lyngåsveien med Grefsen og Kjelsås på hver sin side. Men da ligger jo blant annet Grefsen stadion på Kjelsås-siden, sier Sætrum.
LES OGSÅ: Hvorfor heter det staselige bygget Svetter'n?
Han fortsetter:
– Noen er jo fortsatt opptatt av hvor grensene går. Det har kanskje med at Kjelsås tidligere var typisk arbeidsklassen, og Grefsen et finere sted å bo. Men i dag opplever vi at folk synes det vel så gjevt å bo på Kjelsås som det å bo på Grefsen.
Engebråten
– Jeg tenker at det skillet kommer til å bli svakere og svakere etter hvert, en prosess som jeg tror startet med at Engebråten ungdomsskole åpnet. Tidligere var jo Kjelsås skole både barne-og ungdomsskole, og da var det nok veldig bevissthet rundt hvem som var fra hvor, sier Sætrum.
Men med Engebråten, så ble nok områdene mer sammensveiset.
– Og det med hvilken skole barna sogner til, er noe som barnefamiliene med tilhørighet til området fra tidligere er veldig opptatt av når de kommer på de forskjellige visningene. Mens innflyttere til området opplever alle skolene i området som meget gode alle sammen. sier Sætrum.
Fra det historiske perspektivet
Finn Geiran, fra Historielaget Kjelsås, Grefsen og Nydalen, og også medforfatter av historielagets flotte bok Nord i Aker, forteller hvordan historien deler opp områdene.
– Fra et historisk perspektiv, så er det tomtene med gårdsnummer, og som ble utskilt fra de store gårdene, som forteller om hvem som bor på Grefsen og hvem som bor på Kjelsås, sier Geiran.
Gårdsnumrene
– Da er det bare å gå på gårdsnummeret på den enkelte eiendommen. Eksempelsvis for Kjelsås Gård er gårdsnummeret 72. Vestre Grefsen har gårdsnummer 73, og Østre Grefsen 75. På den annen side, Myrer har gårdsnummer 75, og jeg vet folk som ville snudd seg i graven hvis de nå fikk vite at de bodde på Grefsen, og ikke Kjelsås, humrer Geiran i telefonen.
Fra gammelt av er det en oppfatning blant mange at alt nord for Marsveien tilhører Kjelsås.

Er Marsveien, fra Kapellveien og opp til Grefsenveien, det naturlige skillet mellom Grefsen og Kjelsås? Ja, ifølge kartet til Plan- og bygningsetaten, og historieboka.
– Men på den annen side, så vil nok også veldig mange mene at Myrerskogveien tilhører Kjelsås, men der er det jo tomter med gårdsnummer som tilhører Grefsen-gårdene, sier Geiran.
LES OGSÅ: Ikke mange spor igjen etter SS-leiren på Ullevål
Marsveien
Nordre Aker Budstikke har også kontaktet Oslo kommune, om hvordan de ser på områdene Grefsen og Kjelsås, og hvor grensen går.
Atle Jan Larsen, senior kommunikasjonsrådgiver i Plan- og bygningsetaten, sier som mange andre:
– Det spørs hvordan man definerer Kjelsås og Grefsen, så dette kan vel være subjektivt. Vi har laget digitale versjoner av grensene tidligere, med kart som viser områdene.
Kartet han blant annet viser til har, som Finn Geiran i historielaget nevner, et skille mellom Grefsen og Kjelsås i Marsveien. Men på samme kart er også en stor del av det som kanskje for noen både regnes som Grefsen og Kjelsås, blitt definert som Myrer.
Det finnes også en administrativ inndeling som heter delbydeler hvor Kjelsås og Grefsen er hver sin delbydel, i forbindelse med at Oslo kommune presenterer statistikk for ulike geografiske inndelinger: Her kan du lese mer om den inndelingen og se spesifikt kart over områdene.
LES OGSÅ: Her er et navn om må brukes mer, mener historiker. Han mener det er i ferd med å dø
Grefsen og Disen Vel
For ordens skyld så tar vi også med hvordan Grefsen og Disen Vel definerer sitt område.
– Vårt velområde er fra Grefsen stasjon og Kjelsåsveien, inkludert Åsensvingen med alle husene på Nordre Åsen, boligene der har felles medlemsskap hos oss. Så går grensen østover Haraldsheimveien med Muselunden opp Disenveien og Disengrenda, ifølge Gudveig Henryette Aaby i vellet.
Hun forteller videre at grensen krysser Lofthusveien ved Liaveien.
– Fra Liaveien går grensen opp Aschehougs vei, Frenningfaret og Frennings vei, videre vestover til Nandrups vei, videre Brannvaktveien til Grefsenveien. Bort Glads vei til Grefsen skole, ned Kirkegårdsbakken, ned Kapellveien sørover til oversiden av Lillo Terrasse, øst fra Lillo Terrasse, ned Bråtenalleen til Ringveien og videre langs denne til Grefsen stasjon, ifølge Aaby
Fortsatt uklart?
Spørsmålet er så om det nå er noe klarere hvor grensen mellom Grefsen og Kjelsås går?
Muligens ikke. Meglerne ser i hvert fall ut til å være ganske så enige. Likevel er det kanskje like greit å definere områdene slik én uttalte det: Det er folka som lever der, som bestemmer hvor de bor!
LES OGSÅ:
- Bare «småpenger» som skal til for å redde Den kulturelle skolesekken
- Gunnar er mest populær i hele Nordre Aker. Her er de nye menighetsrådene
- Grønt spark til Høyre og Arbeiderpartiet
Nye Nordre Aker Budstikke
I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.
Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!