Nordre Aker Budstikke

I dag har Thor bursdag. Hvor gammel tror du han blir?

Thor og instruktør og manuellterapeut Ingebjørg på Stadion Fysikalske i Kjelsåsveien. Her er Thor på romaskinen, mandag fyller han 99 år. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Til inspirasjon: Aldri for sent å begynne å trene, og det blir resultater selv om du er godt moden.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.09.2019 kl 10:16

KJELSÅS: Han er godt i gang med programmet, nå er det brystmusklene som skal trenes. Ingen unnasluntring, to ganger i uka møter Thor Gjesvold (99) på treningssenteret Stadion Fysikalske på Kjelsås, mandag og onsdag.

De andre dagene i uka går han ofte rundt Steinbruvannet, med staver. Det er cirka 4 kilometer rundt vannet, legger svigersønnen til, Jan Andersen, som selv bor på Kjelsås.

Startet da han var 95

Det var også Jan som tenkte at svigerfaren trengte å trene med litt andre ting, enn bare å gå. Derfor dro han med seg Thor inn på Stadion Fysikalske for fire år siden. Da var Thor bare 95 år, og hadde litt erfaring med styrketrening fra tidligere år.

– Jeg ble litt sinna på han først, da han skulle ha meg inn her. Men nå er det jo bare fint, smiler Thor, der han sitter med hjemmelaget krone på hodet, sammen med barnebarnet Deon (4), sistnevnte har bursdag på samme dag og er 95 år yngre enn Thor.

95 års forskjell, på bestefar Tor og barnebarnet Deon. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Hemmeligheten?

Thor er født på Ringerike, bodde flere år i Kongsvinger, før han flyttet til Oslo og Sinsen. Nå bor han i Grorudveien, i Groruddalen.

Han ser nesten uforskammet godt ut. Det er nesten ikke til å tro at mannen fyller 100 år neste år. Uansett må Thor være et veldig godt eksempel på at det aldri er for sent å begynne å trene, og det går fint å trene styrke også i godt voksen alder. Han trener også balanse, og bruker tredemøllen til å gå på.

Thor bor og klarer seg selv hjemme i leiligheten sin, det går rykter om at han blant annet er god til å bake. Han kjører også bil til og fra treningssenteret på Kjelsås.

Thor bruker også tredemølle på treningssenteret, ellers går han ofte rundt Steinbruvannet. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA


– Hva er hemmeligheten?

– Tja, jeg har jo vært mye i skogen, jeg er en friluftsmann. Blant annet liker jeg godt fisking. Jobben min var arbeidsleder på Vulkan, i 35 år. Jeg har ikke drevet aktivt med idrett, men jeg har nok vært ganske så aktiv likevel. Og så har jeg vel vært forsiktig med både tobakk og alkohol - alt med måte. Ellers tar jeg tran hver morgen, kostholdet er en miks av fisk og kjøtt.

– Jeg trener jo for å holde meg i form, og å bli sterkere og få overskudd. Jeg er veldig fornøyd med Ingebjørg (journ. anm. instruktøren), hun er bare blid hver gang jeg kommer hit. Og helt overveldende slik de har stelt i stand for meg i dag. Når man blir eldre, så blir jo venner og andre borte, og det kan bli litt ensomt. Da er det fint å møte folk her, sier Thor.

– Aldri for sent

Instruktør og manuellterapeut Ingebjørg Hoftaniska er den som følger opp Thor ved treningssenteret. Hun og de andre ansatte gjør stas på Thor, mandag, det er satt frem blomster, kake og kaffe. En av de faste kundene fyller tross alt 99 år!

– Vi er imponerte av Thor! Han er beviset på at klarer man, og helsa er god nok, så er det bare å trene selv om man blir godt voksen. Det er i grunnen ingen begrensning, men man må så klart ta det etter forholdene. Kroppen tåler jo mindre etter hvert som den blir eldre. Vi øker ikke særlig vektene til Thor, det handler mer om å holde vedlike.


Hun fortsetter:

– Målet med trening og eldre er å opprettholde funksjon, opprettholde, eller få, bedre livskvalitet, opprettholde uavhengighet og frihet, og gi bedre helse. Forskning viser at styrketrening hjelper; uansett alder er den prosentvise bedring av styrke lik, om vi starter ved 50 eller 70 års alder. Med andre ord: Det er aldri for sent å starte, oppfordrer Ingebjørg.

Hun sier også at med tanke på artrose i vektbærende ledd, som i hofter og knær, så har folk som trener en tydelig bedring av funksjon, og det er smertereduserende.

– Dette gjelder også for mennesker over 70 år. Kondisjonstrening virker helsefremmende på samme måte, men forskningen er ikke enig om hvilken type utholdenhetstrening er den beste. Det viktige er at man er ute og går turer, går på ski, sykler, trener under supervisjon innendørs. De alternativer den enkelte føler passer for seg, og man får utført, er det beste.

Bare å gratulere Thor med dagen, så kommer vi gjerne innom om ett år igjen.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...