Nordre Aker Budstikke

Hvor mange færre skidager tror du det har blitt ved denne markastua, på 30 år?

Bjørnholt i Marka. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE/MET.NO

Lite skiføre ennå i Marka, og ifølge yr.no så ser det ikke ut til å bli mye nedbør i dagene fremover.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 11.11.2017 kl 19:13

BJØRNHOLT: Det er Dagbladet som i lørdag kan fortelle om pensjonert klimaforsker og værnestor Gustav Bjørbæk, som i sin nye bok «Marka på sitt beste» har analysert været fra flere tiår tilbake.

– Bjørbæk har analysert værdata for mange tiår tilbake og sammenliknet forskjellige perioder. Det mest dramatiske fallet finner vi ved målestasjonen Bjørnholt i Nordmarka. Ved den populære skistua og kafeen midt i Nordmarka, har antall skidager minket med 39 dager de siste 30 åra sammenliknet med perioden før, står det i saken fra Dagbladet.

De siste 30 åra regnes fra 1986 - 2015, med gjennomsnittlig antall skidager 97 - en skidag er definert med snødybde på 25 centimeter eller mer.

Det ser ikke ut til å komme mye snø i dagene fremover heller, ifølge yr.no i skrivende stund.

Jubileum i fjor

Bjørnholt nedbørstasjon i Oslo, feiret 140 år i fjor. Her har det blitt målt nedbør og snødybde helt tilbake til 1876. Bjørnholt regnes som markas viktigste nedbørstasjon.


Ved jubileumet i fjor, sa tilsynsmann for Meteorologisk Institutt og Bjørnholt-beboer Arne Baklien - Baklien har bodd på Bjørnholt helt siden 1941 - blant annet følgende.

– Det er fint å bo her på Bjørnholt, man blir vant til å bo uten så mye folk rundt seg. I dag er jo værstasjonen automatisert, men jeg følger med på at alt virker som det skal Før måtte jeg måle hver dag, nedbør og snødybde.

Før Arne, var det hans mor Alma som fulgte med værstasjonen på Bjørnholt - i hele 57 år.

Verdifull værstasjon

– Den lange tidsserien med værdata gjør stasjonen ekstra verdifull for oss. Bjørnholt ligger gunstig til midt i marka og er derfor veldig representativ for Nordmarka når det gjelder nedbørmengde og snødybde, uttalte Ted Torfoss ved Meteorlogisk Institutt - MET, i samme sak.


HER KAN DU LESE HELE SAKEN FRA I FJOR - MED HISTORIEN RUNDT BJØRNHOLT


LES OGSÅ:

 

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...