Når hjemmeferien blir til støy og støv:
– Hvor stille er det egentlig i byen om sommeren?

Ronny Winsjansen og Lene Pettersen opplever mye støy i det som skulle være en rolig sommerferie hjemme på Kjelsås. Her i Neptunveien, hvor Hafslund graver i gata, til nye kabler. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
– I går ble jeg vekket av det som hørtes ut som en militærærtanks som ble slept forbi soveromsvinduet. Det må være lov å få sove lenger enn til sju i ferien, og kunne slappe av på balkongen med en god bok uten å ha på hørselsvern eller munnbind, sier Lene Pettersen.
Publisert: 27.07.2018 kl 17:00
Sist oppdatert: 28.07.2018 kl 15:23
KJELSÅS: Naboene Lene Pettersen og Ronny Winsjansen er hjemme i juli, på ferie og med hjemmekontor.
– Det er, og har vært, veldig varmt i juli, og vi ønsker å sitte ute og ha vinduene åpne døgnet rundt. Men det er så mye byggearbeider og støy her nå at det er direkte plagsomt å være i skyggen på balkongen eller innendørs, forteller naboene i Hesteskoen på Kjelsås.
– Bråket starter 07.00 og varer til langt på kveld. For eksempel ble jeg i går morges vekket av at det som høres som en militærtanks ble slept fordi soveromsvinduet mitt, legger Lene til.
Det er forskjellige arbeider på gang i området, både på skoleområdet og i gata.
HØR OG SE VIDEOEN FRA LENES BALKONG HER:
Naboene fortsetter:
– Det nytter ikke å sove etter at bråket har startet, og det er i tillegg fryktelig å måtte lukke vinduene i denne varmen. Dessuten er det så mye støv inne i leilighetene etter byggearbeidene inne, at man ligger og hoster halve natta. Løsningen er å lukke vinduene, hvilket er et veldig dårlig alternativ.
Og det har skjedd endel i Hesteskoen-området på Kjelsås i det siste. I sommer har det vært, og er, stor aktivitet. Naboene ramser opp:
– For kort tid siden det ble revet et gammelt nabobygg hvor det snart skal bygges nye boliger, i Hesteskoen 7. Oppgraving til fibernettkabler er akkurat gjort, og det jobbes også for tiden med utearbeider på Engebråten skole, vår nærmeste nabo.

Mye skal være ferdig før skolestart - her ordner de til på uteområdet til Engebråten skole. Foto: NORDRE AKER BUDSTIKKE
I tillegg er Neptunveien gravd opp, det fordi Hafslund legger nye kabler i veien.
– Det er jo aldri stille her! sier de oppgitte naboene i kor.
– Man tenker kanskje at det er så stille og fredelig i byen om sommeren, men hvor stille er det egentlig? Det er i hvert fall ikke stille her! Det er slitsomt at det hele tiden er støy midt i fellesferien når man skulle tro at det var en mindre hektisk tid. Er det høytid for byggeprosjekter når det er sommer?
Lene har en idé om hvordan «støyfrede» noen dager i juli:
– Kanskje det burde vurderes å ha et par uker i juli som er fredet for bygging og bråk? Det er jo ikke alle som har råd til å reise bort på ferie i fem uker heller, eller som har hytter og landsteder å dra til. Det er heller ikke alle osloborgere som har en praksis om å reise bort fra hjemmene sine i ferien, og da blir det noen grupper i befolkningen som får denne «støystøyten» og belastningen det er å holde ut i dette spetakkelet hjemme i ferien, sier Lene, og legger til:
– Jeg har forståelse for at veiarbeid og andre utbyggingsprosjekter som foregår utendørs må legges til det tidspunktet hvor det er best å arbeide for de som skal gjøre jobben, som nå på sommeren, men det må samtidig være lov å få sove lenger enn til sju i ferien, og kunne slappe av på balkongen med en god bok uten å ha på hørselsvern eller munnbind.

– Kanskje det burde vurderes å ha et par uker i juli som er fredet for bygging og bråk? Spør Lene Pettersen, her med nabo Ronny Winsjansen. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
Engebråten
Kommunikasjonssjef Marit Thorsen i Undervisningsbygg forteller om arbeidene på skoleområdet:
– På Engebråten holder vi på med å oppgradere uteområdet for elever som skal gå der på ungdomstrinnet. Forslaget vårt til skolen er å dele den nye grusbanen i to, en del for volleyball og en del for fotball. Gresset er bare til pynt. I tillegg skal vi så en blomstereng og plante trær. Dessuten vil det bli noe asfaltering, forteller Thorsen.
– Arbeidet som pågår krever anleggsmaskiner som dessverre er noe støyende. Vi beklager at naboer blir sjenert, men for å bli ferdig til skolestart må vi holde på nå i sommerferien. Vi har tillatelse til å starte klokken 07.00. I fjor fjernet vi to paviljonger fra Engebråten og det er disse arealene som nå skal tilrettelegges slik at det blir attraktivt for elevene å være ute. Det ble også satt opp benker og bord i fjor høst. Hvis alt går etter planen, skal vi være ferdig med uteområdet til 20. august, ifølge Thorsen.
Hafslund
Haflund forteller at arbeidene i Neptunveien foregår normalt mellom klokken 07.00 og 19.00.
– Ved særskilte behov kan vi jobbe fram til klokken 23.00. Det er i tilfelle arbeidene er av en slik karater at vi må gjøre oss ferdig med en arbeidsoperasjon innenfor en gitt frist. Det kan være dersom vi blokkerer innkjørselen til en eiendom, må koble ut andre nærliggende kabler eller vannledninger, samt når vi arbeider på trafikkutsatte steder, sier kommunikasjonssjef Kjell Stamgård i Hafslund Nett AS.
Han forteller at arbeidene vil pågå i flere uker fremover:
– Fra området ved Engebråten skole og opp til Marsveien vil vi være ferdig med graving i løpet av uke 31. Det har vært spesielt stor aktivitet der denne uken på grunn av kabelstrekking og parallelle gravearbeider, men aktiviteten vil avta etter uke 31. Vi valgte å legge arbeidene i området ved Engebråten skole til nå i skoleferien for å kunne være minst mulig til hinder for elevene når de skal ferdes til og fra skolen fra skolestart, sier Stamgård, og legger til at alle arbeider er varslet beboerne i området.
Bymiljøetaten forteller at det er en jevn søknadsmasse om arbeider i gatene, gjennom hele året:
– Søknader om arbeid og graving på kommunal vei er jevnt fordelt gjennom året. Det utstedes rundt 3000 gravesaker av totalt rundt 10 -13.000 arbeidsvedtak i året, forteller presseansvarlig Monica Thorud Olsen.
Hun forteller videre om aktiviteten i gaten - altså antall arbeidssaker:
– Antall arbeidssaker konsentreres selvfølgelig i sesonger med snørydding og vårrengjøring om vinteren. Asfalteringsarbeider etter arbeider gjennomført i løpet av vinteren og reasfalteringer etter asfalteringsplaner foregår hele året med hovedtyngde vår/sommer. Arbeid som pågår i sommermånedene er i hovedsak større planlagte arbeider som legges til tider av året hvor det er lite trafikk, ifølge Bymiljøetaten.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!