Nordre Aker Budstikke

Hvordan holde på fotballjentene i mange år til?

Det kryr av ivrige fotballjenter i Skeid og Kjelsås, så blir utfordringen for idrettslagene å ta vare på flest mulig av jentene så lenge som mulig. Foto: PRIVAT

Veldig store jentekull i fotballen, både i Skeid og Kjelsås. – Klubbene må samarbeide! Mener noen, for å beholde så mange jenter som mulig lenge - også de beste.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 11.08.2016 kl 18:57

NORDRE AKER: Årets Norway Cup er over. Med mange flotte fotballopplevelser og mange små, halvstore og store fotballentusiaster fra Nordre Aker har deltatt.

Lyn Fotball fra Kringsjå gikk helt til topps i A-sluttspillet i jenter 17 år. En flott prestasjon, men også noe klubben har prestert flere ganger tidligere på jentesiden. Klubben har også et veldig godt damelag i 1. divisjon, som er favoritter til å rykke opp i Toppserien for neste år.

Lyn jenter 17 år - vinnere av Norway Cup 2016. Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball

Store jentekull

Nordre Aker Budstikke var mye på sletta under årets Norway Cup, og møtte også på blide unge 05-skeidjenter, klare for kamp.

Trener og pappa Kristian Berre oppsummerer.


– Jeg tror jentene har hatt det veldig morsomt. De har vunnet alle kampene bortsett fra to uavgjort.

Blide 05-skeidjenter klare for siste kampene på sletta, i årets Norway Cup. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Berre forteller om store jentekull i Skeid, for de yngste årsklassene.

– Ja det gror tydeligvis veldig godt i jentefotballen i Skeid. Min yngste skal begynne på skolen nå, de er allerede rundt 40 fotballjenter – 05-jentene er vel rundt 30.

LES OGSÅ: Nydar'n er Norges beste ungdomsklubb!

Utfordringen

Han fortsetter.

– Utfordringen blir å holde på så mange som mulig oppover i årene. Det er jo mye som skjer på veien til ungdomsalder særlig på jentesiden, og mange faller fra. Det er nok flere og sammensatte grunner til det.

– De beste vil kanskje etter hvert ikke føle at klubben har et bra nok tilbud, og starter kanskje i tillegg på private fotballskoler. Da er nok veien veldig kort over til større klubber som satser mye på jentefotball, tror Berre, som selv har spilt fotball for Skeid i mange år.

Satsningslag?

Skeid 05-jenter har også spilt noen ekstra vennskapskamper og cuper med Kjelsås 05-jenter.


– Med så mange ivrige jenter som virkelig har lyst til å spille fotball, så må det vel være mulig å få til et satsningslag, eller kanskje til og med et jentesamarbeid mellom klubbene Skeid og Kjelsås? Som på sikt kan bli til et stabilt damelag i første- eller andredivisjon – på denne siden av elva?

LES OGSÅ: Hestedebutanter og mye mer action i kirkeruinene!

– Jentene fortjener det

Frode Hellum er trener for Kjelsås jenter 05, og har selv tre døtre i fotballen.

– Jeg er helt enig med Kristian Berre, og et tettere samarbeid i lokalmiljøet vil nok alle klubbene og talentene tjene på. Blant annet jobber vi nå med å få på plass en vinterserie, hvor naturlig nok Skeid, Kjelsås, Korsvoll, Lyn, Årvoll og Grüner er aktuelle, sier Hellum.

– Og det er mange kompetente trenere i de forskjellige klubbene.


Kjelsåsjenter 09 er mange de også - her noen få av rundt 40 småjenter for det årskullet. Her fra 3x3 i regi av årets Norway Cup. Foto: PRIVAT

Hellum fortsetter:

– Med til sammen rundt 70 jenter født i 2005 i Skeid og Kjelsås, så må vi jo klare å få til et godt damelag om noen år. Gode spillere vil være på gode lag, og jeg synes jentene fortjener tilbudet. Lyn har lykkes med å skape gode jentelag. Vi må også tørre å tenke annerledes i klubbene. I tillegg til tettere samarbeid på jentesiden i klubbene, har jeg også tro på enda mer samarbeid mellom de nærmeste årskullene.

Hellum avslutter:

– Eller kanskje også et eget talentutviklingsprogram i lokalmiljøet? I kretssammenheng er det jo begrenset hvor mange talenter som får bli med.

LES OGSÅ: Anne og jentene trener for livet - etter kreften!

Mangler jentetrenere

Styreleder i Kjelsås Fotball, Jo Bergsvand, forteller at det generelt er en utfordring å få inn gode og kompetente jentetrenere i ungdomsfotballen.

– Men Kjelsås Fotball jobber med dette, og vi vil gjerne komme i kontakt med personer som ønsker å være fotballtrenere for jenter. Med kompetanse, og/eller andre erfaringer som er viktig i et utviklingsarbeid, så kan dette forenes ved at idrettslaget har et utdanningsløp for fotball, sier styrelederen.

Nordre Aker Budstikke kjenner til at ett av jentelagene i klubben i flere måneder har jobbet mot at det skal komme på plass kompetent jentetrener i regi av klubben, uten å lykkes.

Hva skal være Kjelsås ambisjon?

Bergsvand fortsetter:

– Både jenter og gutter skal ha samme mulighet til å utvikle seg i Kjelsås. Så får tiden vise om Kjelsås skal ha en ambisjon om et eventuelt A-lag for damer oppover i divisjonene. Et samarbeid med Skeid kan være et alternativ, eller eventuelt også å involvere Lyn slik at målet kan være å få et Oslo lag i toppen.

LES OGSÅ: Slik kan du tjene penger på studentene!

Ser bedre ut

Daglig leder i Skeid, Steinar Sæthre, forteller at det lenge har vært tynt i jenterekkene i ungdomsskolealder, men at det nå ser lysere ut, med tanke på de store jentekullene.

– Vi har lykkes bra med å rekruttere fra 04 og yngre. Vi kommer også fremover til å snakke mer med naboklubbene om jentefotball, særlig kanskje de mindre klubbene rundt omkring Skeid, sier Sæthre.

Skeid har et juniorlag i 1. divisjon, og et damelag i 3. divisjon.

Forstår at de flytter på seg

– Per i dag så har vi jo ikke noe tilbud til de største jentetalentene på ungdomssiden, så vi forstår jo at de vil søke utfordringer i andre klubber som kan tilby mer på jentesiden, fortsetter Sæthre, som gjerne snakker mer med Kjelsås om jentefotballen.

– Ja, det kan vi. Vi ser jo at flere jenter blir mer interessert i å spille fotball, og flere jenter vil bli enda bedre, samt at det er gøy å spille fotball lenger. Så kanskje er jentefotball-kulturen i ferd med å snu?

LES OGSÅ: Det skjer mye i det nye Torgbygget i Nydalen.

– Vær ærlige

Hovedtrener for Lyns damelag i 1. divisjon, som kan rykke opp i Toppserien hvis de fortsetter seiersrekka, mener klubbene først og fremst må være ærlige overfor spillerne om hva klubben vil, og hvor den skal.

Glenn Kleven - hovedtrener for damelaget til Lyn - på toppen av tabellen i førstedivisjon. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

– Spørsmålet er: Skal vi spille for å ha det gøy, eller skal vi bli best mulig? Og videre så er det jo sånn at det du vil bli skikkelig god på, må du øve veldig mye på! Klubbene må være ærlige og i klartekst overfor spillere og foreldre si hva som er klubbens visjon og målsetning. Det er fair play!, sier hovedtrener Glenn Kleven.

Alle kan ikke være gode på alt

Kleven fortsetter:

– Når det er sagt – alle kan ikke være gode på alt. Skeid og Kjelsås kan være veldig stolte av det de i dag gjør for de mange jentespillerne i klubbene, og de får også frem noen gode og talentfulle jentespillere hver år. Men som igjen da må få støtte fra klubben til å gå til annen klubb, som kan gi disse spillerne det tilbudet de fortjener og ønsker.

Blant annet kolljentene, de som ønsker å forsette med fotballen, bytter som regel til Lyn, da de er ferdig med barnefotballen.

Glade kolljenter på sletta under årets Norway Cup. Foto: MAGNE BREKKE

Jentetrenere

Nordre Aker Budstikke har også være i kontakt med Norges Fotballforbund (NFF) om rekruttering av jentetrenere.

Forbundet forteller at det ikke er noen bestemmelse som sier at foreldre ikke kan trene lag videre fra 13 år og oppover.

– Det viktige er at klubbene sørger for at lagenes deres trenes av kompetente trenere. En forelder med fotballbakgrunn, trenerkompetanse og sunn fornuft er selvfølgelig en bedre trener enn en hvilken som helst annen person som ikke besitter de nevnte egenskaper, ifølge Øyvind Strøm, prosjektleder i Norges Fotballforbund.

For å rekruttere flere jentetrenere har også NFF igangsatt prosjekt som blant annet skal rekruttere flere jenter inn som trenere, ledere og dommere.

Blant annet gjennom klubbinterne kurs.

– Egne trenerkurs bare for jenter, målrettet innsats inn mot seniorlag på kvinnesiden for å få spillerne med videre i trenergjerningen og tiltak i den enkelte klubb for å heve statusen på trenerne med ansvar for klubbens jentelag, fortsetter Strøm.

– NFFs tydelige politikk er at jenter og gutter er likeverdige deltakere i vår fotballaktivitet og har krav på de samme forutsetninger for å drive aktiviteten, herunder kvalitet og kompetanse hos trenerne.

Journalisten har selv en datter i Kjelsås Fotball, men som spiller på guttelag.

LES MER OM NYDALEN:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...