Vi spør miljøbyråden:
Hvordan skal vi holde god nok avstand ute på tur i påsken?

Funerende byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Arild Hermstad (MDG). Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)
Oslo har lansert «Byvettregler» før årets påske. Men når «alle» er i byen, hvordan skal man klare å holde avstand når vi samtidig oppfordres til å ta nærturer og unngå kollektivtransport?
Publisert: 03.04.2020 kl 17:18
Sist oppdatert: 04.04.2020 kl 11:30
OSLO: Før palmehelgen presenterte Oslo kommune et sett nye «Byvettregler», for å sikre trygg ferdsel med minst mulig smitterisiko, når de fleste osloborgere er pålagt å tilbringe påsken i Oslo.
Særlig i de første helgene i koronaperioden har det vært store ansamlinger av folk på populære utfartsområder og tursteder i Oslomarka. Denne uka lempet kommunen på reglene for idrettsbaner, som frem til nå har vært stengt. Det er igjen lov til å bruke idrettsbanene, men med sterke restriksjoner på hvor mange som kan være tiltede, og avstand mellom dem som er der. Les mer om det her.
Oslo kommunes «Byvettregler»
1. Vær mest mulig hjemme
2. Vask hendene ofte
3. Gå tur der du bor
4. Legg turen til andre tider enn midt på dagen
5. Unngå kollektivt hvis du kan
6. Oppsøk nye steder og mindre brukte stier
7. Hold minst en meters avstand til andre når du er ute, og to meter når du er inne
8. Ikke vær flere enn fem mennesker sammen
9. Ikke planlegg fester og vent med store middager til seinere
10. Følg nasjonale regler for karantene og isolasjon
Nye veier og andre tidspunkt
Det forventes mye utfart i Oslomarka gjennom påsken.
– De aller fleste i byen har hjemmepåske og vi forventer stor utfart i skog og mark, til øyene, friområdene og i byen for øvrig. Rådet fra helsemyndighetene er at vi skal holde oss mest mulig hjemme, men i den situasjonen vi er i nå har vi selvfølgelig behov for å lufte oss, sier byråd for miljø og samferdsel, Arild Hermstad, til Nordre Aker Budstikke.
I Nordre Aker har det særlig vært mye folk ved Sognsvann, i Maridalen og på Grefsenkollen de siste helgene.
– Hva er byrådens oppfordring her?
– Uansett hvor man tar turen er det viktigste å følge rådene om å holde god avstand og ikke samle seg i grupper på flere enn fem. Så anbefaler jeg folk om å ikke dra til de mest populære utfartsområdene, som for eksempel Songsvann, men å utforske andre deler av byen og marka, sier Hermstad.
– Ingen hovedsteder i verden kan tilby så flotte turområder som det Oslo kan gjøre, både i marka og langs fjorden. Selv om Oslofolk er glade i å gå tur fra Songsvann, Grefsenkollen og Maridalen, er tiden inne for å endre vaner og velge nye stier og veier nå. Vurder om du kan gå på tur på andre tidspunkt enn midt på dagen og heller ta deg en gåtur eller sykkeltur i andre områder, legger han til.
Hvordan komme seg andre steder?
– Det oppfordres til turer i nærmiljøet, og da er jo nettopp disse områdene - spesielt i vår bydel - steder folk lett kan oppsøke. Samtidig ber Ruter om at vi ikke reiser kollektivt, med mindre vi absolutt må. På samme tid oppfordres folk til å unngå de felles utfartsstedene. Hvordan skal folk både unngå kollektivtrafikk (for å komme seg litt lenger unna de felles utfartsområdene), og unngå å gå tur fra de samme stedene, slik vi har sett?
– Vi ber alle om å følge oppfordringen om å ikke reise kollektivt med mindre du virkelig må, og bruk sykkel eller gå hvis du har mulighet. Reiser du likevel kollektivt så rett deg etter de reiserådene som Ruter har gitt. Hold avstand til dine medpassasjerer og vent på neste avgang hvis du ser at det er mye folk om bord. Reis utenom rushtid hvis du kan – og ikke minst hold deg hjemme dersom du er syk, svarer byråden, og legger til:
– Ruter følger trafikkavviklingen tett, og gjør daglig en vurdering av behov for ekstra kapasitet – også i påsken. Det er vektere på sentrale holdeplasser som vil sørge for at folk venter på neste båt, buss eller trikk dersom det er mange passasjerer om bord fra før.
– Det blir understreket av mange at marka er stor og man oppfordres til å bruke "mer av marka", men avstandene er lange. Mange disponerer ikke bil, og hvis de ikke skal bruke kollektivt er avstanden som kan tilbakelegges til fots eller sykkel begrenset. Kan det være aktuelt å "tvinge" bilkjørerne til å kjøre lenger unna, og slik reservere de bynære delene av marka for dem som reiser dit til fots eller med sykkel?
– Dersom du kjører bil er det en fin anledning til å prøve ut nye turområder og bidra til å dempe trykket på de mest bynære inngangsportene til marka, svarer Hermstad.
Følger ikke parkeringsregler
Fredag skrev Movatn-beboer Kaisa Milch Johannesen et innlegg om hvordan beboere ved et av markas utfartssteder opplever det store trykket av folk som kommer med bil:
«Er vi i denne tiden, hvor målet er felles dugnad for å ivareta alle rundt oss, så egoistiske at vi ikke ser vår «nabo»? Velger du likevel å gi faen, og være en av de som ubevist hindret noen å få livsnødvendig hjelp?» skriver hun blant annet i innlegget, som du kan lese her.
Vi spør Hermstad om hva han tenker om disse opplevelsene.
– Hvis flere benytter seg av andre turmuligheter enn de mest populære utfartsstedene så slipper vi kø og kaos. Folk må uansett forholde seg til parkeringsbestemmelsene og ikke hindre fremkommeligheten til kollektivtransport og nødetater, sier han.
Bydelen kan ikke gripe inn
Bydelsdirektør Øyvind Henriksen i Bydel Nordre Aker, har overfor Nordre Aker Budstikke omtalt de store folkeansamlingene i marka under koronakrisen som beklagelige. Han har likevel gjort det klart at det er lite bydelen kan gjøre for å gripe inn for å spre ellerbortvise personer som ikke følger avstandsreglene. Det har den hverken ressurser eller myndighet til å gjøre.
Under det digitale møtet i bydelsutvalget 2. april, ble han av politikerne spurt om hvordan bydelen kunne sørge for trygg ferdsel i våre nære turområder i påsken. Da gjentok han at bydelsadministrasjonen ikke har noe mandat her.
– Hvordan vil byrådet og Oslo kommune følge opp dette gjennom påsken?
– Vi kommer til å følge situasjonen tett gjennom påsken. De som bruker marka og idrettsarenaene må forholde seg til avstandsreglene, og vårt inntrykk er at folk i stor grad er veldig flinke til å ta hensyn til hverandre, noe som er veldig bra. Det må vi fortsette å gjøre gjennom påsken, sier Hermstad.
Sivilforsvaret
Torsdag sa Raymond Johansen til mediene at han har bedt Sivilforsvaret om hjelp til å holde folk fra hverandre i påsken.
– Vil dette bli aktuelt? Og i tilfellet hvor, i hvilket antall, og skal de fysisk fjerne folk/holde dem fra hverandre, eller være vakter/veilede? Hvilke mandat vil soldater i Sivilforsvaret ha i en slik rolle i Oslo i påsken?
– Vi har en anmodning inne og kontakt med Sivilforsvaret om å hjelpe til på de mest besøkte utfartsstedene med å rettlede og fortelle folk at de må være nøye med avstandskravene. Vi vurderer muligheten fordi vi ser et behov for at vi må ha litt flere folk på dekk nå i påska. Det er veldig mange som lurer på mange ting, og vi ønsker å informere, svarer Hermstad.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!