Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Kommentar:

– Hvordan ville vi bli mottatt?

Fritidsklubbleder Magnus Ormåsen, Abelloftet - Ullevål. Foto: PRIVAT

– Som eneste ungdomsklubb fra vestkanten? De fortalte om ungdommer som gikk sultne og levde i fattigdom, var våre problemer «luksusproblemer»?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.01.2016 kl 19:27

Nylig var en kollega fra Abelloftet Fritidsklubb og jeg på et kurs for ungdomsklubbledere her i Oslo. På kurset deltok klubbledere fra hele byen. Det var en stor blanding av etnisiteter og religioner representert. Faktisk var jeg én av få etnisk norske som deltok.

Kurset var bra nok, men det store spenningsmomentet for egen del var hvordan vi ville bli mottatt. Vi var de eneste representantene fra en ungdomsklubb på vestkanten, og på toppen er vi private aktører, mens alle de andre klubblederne jobber i kommunen. I tillegg ble det snart tydelig at vi støter på ganske andre utfordringer i vår del av byen. Våre utfordringer ligger hovedsakelig på områdene psykisk helse, netthets, rus, forventningspress og stress.

Brorparten av de andre klubblederne kunne rapportere om utfordringer som gikk på fysisk vold, utagerende adferd, det man kanskje kan kalle mer klassiske ungdomsklubb-utfordringer. I tillegg kunne de fortelle om ungdommer som gikk sultne og levde i fattigdom. Dette er helt fremmed for oss i vår hverdag som ungdomsklubbledere på vestkanten.

LES OGSÅ: Det som gjelder: Move your ass, and your mind will follow!

Det ville vært enkelt for majoriteten av klubblederne å tenke at våre problemer var «luksusproblemer» og samtidig stilt seg skeptiske til vår rolle som private aktører oppi det hele. I sannhet var det da også dette jeg fryktet.

Virkeligheten var det stikk motsatte. Vi ble møtt med åpne armer og dialogen i kursets pauser er noe av det mest oppløftende jeg har opplevd, både som representant for ungdomsklubben og som privatperson. Jeg snakket med menn og kvinner med vidt forskjellig bakgrunn, både med tanke på nasjonalitet og religion, men alle lyttet til hverandre og var åpne for hverandres erfaringer og innspill og ikke minst levende engasjert i forebyggende arbeid og en best mulig hverdag for ungdommene i byen vår. Hvis det var noe unorsk med opplevelsen så var det nettopp denne åpne tilnærmingen til andre mennesker og den fullstendige mangelen på fordommer og generalisering.

LES OGSÅ: Brrr… Iskaldt for syklistene på Tåsen!

I disse dager vies det mye spalteplass til utfordringene med integrering og innvandring. Høyt utdannede mennesker med klippekort i mediene og garvede politikere roper varsku og forteller oss at vi må stille krav til våre nye landsmenn- og kvinner. Negative hendelser som involverer enkeltpersoner, eller mindre grupper belyses og trekkes frem som tegn på ukultur hos hele grupper basert på nasjonal, eller religiøs tilhørighet.

På den andre siden fremstilles det norske som et perfekt, tidløst ideal som ”de andre” må forstå og tilpasse seg. Hva da med alt vi kan lære av andre kulturer? Det virker som det mest skremmende for mange er at det å møte folk fra andre kulturer tvinger oss til å reflektere over egen kultur, og egne verdier, og innse at vi har en lang vei å gå fremdeles.

Lærdommen jeg sitter igjen med fra kurset, utover det rent faglige, er hvor viktig det er å møte andre mennesker med åpenhet, positivitet og læringsvilje.

Magnus Ormåsen, leder av fritidsklubben Abelloftet på Ullevål.

Magnus Ormåsen var også en av de nominerte til Årets Navn i Nordre Aker - les mer her.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...