Nordre Aker Budstikke

Etter ulykken:

Hvorfor er det ikke livbøye?

I begynnelsen av juli var det en badeulykke ved Sognsvann. Det er ikke livbøyer ved vannet. Foto: Nora Dingstad (Arkivfoto)

Ett annet badested i bydelen har imidlertid nylig fått livbøyer.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.08.2021 kl 11:02

NYDALEN/SOGNSVANN: Ulykken skjedde i Sognsvann den første helgen i juli.

– En person hadde vært under vann. Han ble hentet opp av andre personer som var på stedet, sa operasjonsleder Vidar Pedersen i Oslo politidistrikt til Nordre Aker Budstikke.

En lege som var på stedet, ga hjerte- og lungeredning før politi og ambulanse ankom. Mannen i begynnelsen av 20-årene skal trolig ha vært under vann i underkant av ett minutt, ifølge politiet.

Hærverk

I etterkant har det kommet spørsmål om hvorfor det ikke er livbøye ved det populære badestedet.

– Vi vurderer jevnlig om det er hensiktsmessig ut fra hva som er situasjonen ved de enkelte skogsvannene, sier Jacob Kielland Haug, pressevakt i Bymiljøetaten.


Bymiljøetaten opplyser at de ofte har erfart at det gjøres hærverk på livbøyene, tauet brukes til andre ting og at flyteringene henges et annet sted.

– Slik at det ikke ville vært til hjelp hvis det oppsto en situasjon. Hvis livbøyene skal føre til økt sikkerhet, må bøyene i så fall måtte sjekkes daglig og flere ganger om dagen. En ytterligere faktor er at få av skogsvannene er tilrettelagte for bading, og det bades fra mange ulike steder ved vannene, sier Kielland Haug.

Nye i Nydalen

Nylig ble det imidlertid utplassert to nye livbøyer ved badeplassen Nydalsdammen.

– Dette er en del av et arbeid med å plassere ut flere livbøyer rundt om i Oslo, slik som eksempelvis på Havnepromenaden. Dette er forankret i Oslo kommunes drukningsforebyggende forum, der Bymiljøetaten samarbeider med flere ulike etater for å forhindre drukninger i Oslo, sier pressevakten i Bymiljøetaten.

Bymiljøetaten har utplassert to nye redningsbøyer ved Nydalsdammen. Foto: Christian Fredrik Borg

– Er badeplasser ved havet prioritert foran innsjøer og elver?


– Nei, vi vurderer behovet og hensiktsmessigheten uavhengig av om det er hav, innsjø eller elv det er snakk om, forsikrer Kielland Haug.

Utrulling av utforming

Nå er det livbøyer ved de fleste badestedene i Oslo utenom skogsvannene.

– Det er imidlertid ikke alle steder der utformingen av livbøyetilbudet er lik som ved Nydalsdammen eller Havnepromenaden. De sistnevnte stedene er det stativ, livbøyeskap, livbøye og plakat som inneholder stedsnavn hvor man befinner seg og telefonnumre til nødetater. Dette er organisert på en lik og gjenkjennelig måte.

– Derfor er vi i gang med gjøre utformingen av livbøyetilbudet i tråd med det som er tilfelle ved eksempelvis Havnepromenaden.

Bymiljøetatens nye livbøyer ved Akerselva. Foto: Christian Fredrik Borg

Vil ha tilbakemeldinger

– Hva er planene for utsettelse av livbøyer videre?


– Vi er i gang med å arbeidet nevnt ovenfor. Fremover vil det plasseres ut livbøyer på mange steder i byen, både i sør, vest og øst. Noen eksempler er Bekkensten, Frognerparken og Svarttjern.

Bymiljøetaten sier at de ikke får mange henvendelser om utplassering av livbøyer.

– Vi vurderer behovet for livbøyer jevnlig og innspill fra omgivelsene er noe vi setter pris på, påpeker Kielland Haug.

– Ikke det samme

Avslutningsvis vil Bymiljøetaten understreke noe viktig.

– Generelt er det viktig å huske at den enkelte har ansvar for å sørge for at den som bader er svømmedyktig og at barn som ikke kan svømme må være under oppsyn.


Badebrygger betyr ikke at det er lurt å stupe, sier Bymiljøetaten. Her fra Sognsvann. Foto: Christian Fredrik Borg

De påpeker videre at det er viktig å være forsiktig som badende. På forhånd bør man ha tenkt gjennom hva man skal gjøre i en eventuell akutt situasjon.

– Det er også spesielt viktig at man sjekker dybdeforholdene dersom man skal stupe. At det ligger en badebrygge ut i vannet, er ikke det samme som at stuping fra denne er tilrådelig. På en del badesteder, eksempelvis Sognsvann og Sørenga, er det grunt vann.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...