Nordre Aker Budstikke

– Hvorfor er det ingen som stopper galskapen?

Fyrverkeri nyttårsaften 2020, i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB

«På vei hjem i bilen i går så vi et panisk rådyr på Grefsen, midt i veien, virrende frem og tilbake, livredd. Det var dessverre lite vi fikk gjort, men jeg håper det kom seg velberget inn i skauen igjen.»

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.01.2021 kl 10:19

OSLO: – Klokken er 23.50 og det dundrer, hyler og rister i vinduer og vegger. Dyra er vettskremte. Umiddelbar og ekstrem forsøpling starter, skriver Jan Slåtto Jensen i et debattinnlegg om nyttårsaften, i Nordre Aker Budstikke.

Her kan du lese hele innlegget: Når blir fyrverkeri harry?

«På vei hjem i bilen i går så vi et panisk rådyr på Grefsen, midt i veien, virrende frem og tilbake, livredd. Det var dessverre lite vi fikk gjort, men jeg håper det kom seg velberget inn i skauen igjen» beskriver en annen leser om nyttårsaften.

Rømte til skogs

Familien med hunden Puffen før de la i vei innover i marka fra Hammeren for å tilbringe natten til 1. januar langt unna fyrverkerismell. Foto: Christian Fredrik Borg

Noen dager etter nyttårsaften har det stilnet. Men for mange dyr er nyttårsaften, og dager før og etter, den verste tiden på året.


Nordre Aker Budstikke omtalte en familie fra Vålerenga, som dro til skogs med hunden før det begynte å smelle på nyttårsaften.

– For min del frister dette til gjentakelse! Å se Puffen hoppe rundt - og være sitt vante jeg på nyttårsaften - var godt, etter å ha vært en skjelvende geleklump i gangen hjemme før vi dro, sa matmor Ingvild Smørvik.

Les om familien som rømte til skogs her:

Forbudsforslag

I Oslo har det lenge vært forbudt å fyre opp fyrverkeri innenfor Ring 2. I stedet er det kommunen selv som har bidratt med offentlig fyrverkeri. Men ikke i 2020, grunnet pandemisituasjonen.


SV og MDG ønsker å forby fyrverkeri. Sirin Hellvin Stav (MDG) forteller at saken trolig vil komme opp til behandling i bystyrets miljø- og samferdselstutvalg i februar, men at det foreløpig ikke er flertall for forslaget.

Forslagets ordlyd er: «Bystyret ber byrådet fremme, innen utgangen av november, forslag til forskriftsendringer som utvider forbudssonen for privat fyrverkeri til å gjelde hele Oslo kommune. Byrådet bes samtidig jobbe for på lengre sikt å erstatte det kommunale fyrverkeriet med alternativer som lysshow eller lignende».

Hellvin Stav legger til:

– Det er i grunn smått absurd at privatpersoner en gang i året fortsatt får lov til å kjøpe og sende sprengstoff ukontrollert opp i lufta, på tiden av døgnet der mange er i beruset tilstand, til skade for seg selv, andre mennesker, dyr og miljø. Hvorfor skal det være tillatt å påføre omgivelsene våre stor skade for kortvarig forlystelse for noen? Den tiden bør være forbi, sier hun.

Sirin Hellvin Stav (MDG). Foto: Karl Andreas Kjelstrup


– Det er straffbart å skade dyr, både med vilje og uaktsomt, og brannforskrifter skal følges på alle andre områder i samfunnet. Jeg tror vi vil se tilbake på privat fyrverkeri slik vi i dag ser på røyking innendørs før røykeloven.

MDG-politikeren har derfor, sammen med Ola Wolff Elvevold i SV, fremmet forslaget om å utvide forbudet mot privat oppskytning av fyrverkeri innenfor ring 2 til å gjelde hele Oslo kommune.

– Hvert år er vi vitne til massedød av fugler, vettskremte kjæledyr, alvorlige øyeskader, branner og forsøpling. Jeg håper stadig at Ap og opposisjonen i Oslo bystyre vil lytte og vektlegge helsa til mennesker, dyr og miljø.

MDG har også foreslått fyrverkeriforbud i Bergen, der endte bystyrevedtaket på følgende, ifølge Bergensavisen: Byrådet bes om å vurdere – og legge til rette for – alternativer til dagens fyrverkerioppskyting.

Høyre blir ikke med

Nettavisen omtalte forslaget om privat forbud mot fyrverkeri i oktober 2020. Der står det blant annet at Høyre-politikeren Nicolai Langfeldt har forståelse for at folk med dyr er skeptisk til fyrverkeri.


Nicolai Øyen Langfeldt (H). Foto: Christian Fredrik Borg

– Det er helt riktig at noen hundeeiere opplever minuttene rundt midnatt som krevende, og det har jeg forståelse for. Men dette har løst seg før, og kommer til å løse seg i fremtiden.

Lokalavisa har vært i kontakt med Langfeldt, og spurt om han ikke kjenner til at dyr også skremmes av fyrverkeri lenge før midnatt på nyttårsaften, da flere ikke klarer å vente med å fyre opp rakettene til det er lov.

– Jeg ser definitivt at det er behov for å nyansere sitatene i saken i Nettavisen. For mange hunder kan fyrverkeri være skremmende. Jeg har full forståelse for at hundeeiere spesielt er skeptiske til fyrverkeri, sier Langfeldt til lokalavisa.

– Om man avvikler kommunalt fyrverkeri, så er jo ikke det ensbetydende med at det blir mindre fyrverkeri. Snarere tvert imot. Da vil sannsynligvis flere enkeltmennesker fyre opp, legger han til.

Langfeldt mener vi ikke kan forby alt vi ikke liker.

– Vi sier nei til privat forbud, det er allerede forbud mot privat fyrverkeri innenfor ring 2. For de aller fleste så fungerer oppskytning av fyrverkeri fint. Det er øyeskadene og skadelig støy vi må til livs. Fyrverkeri er en tradisjon som gleder mange, særlig barn. Det er en gang i året, men selvsagt ikke problemfritt. Vi vil likevel ikke ha et totalforbud mot all fyrverkeri. Men setter oss gjerne ned for å se på løsninger der skadevirkningene kan reduseres.

– Hvordan mener Høyre at fyrverkeri kan begrenses til den tiden det faktisk er lov til å fyre opp fyrverkeri? Hvilke tiltak foreslår dere?

– Vi setter oss gjerne ned for å vurdere tiltak som kan være skadebegrensende. Om enkelte foreldre fyrer opp fyrverkeri før midnatt for at barna skal få det med seg før leggetid, er ikke det nødvendigvis det største problemet, avslutter Langfeldt.

Rømlingen

Berit Fagerheim er aktiv frivillig i den landsdekkende organisasjonen Rømlingen. En gruppe med 30.000 medlemmer som deler og sprer budskap om hunder som av ulike grunner kommer bort fra eierne. I tillegg organiserer de leteaksjoner etter forsvunnede hunder.

Fagerheim forteller at hver eneste nyttårsaften, også i dagene før selve feiringen, forsvinner mange kjæledyr som blir skremt av smellene fra fyrverkeriet.

– Da vi startet opp gruppen i 2017, så registrerte vi mer enn 70 forsvinningssaker hvor hunder stakk avgårde fra eierne. De aller fleste som resultat av at hundene ble skremt av fyrverkeri. De påfølgende årene har antallet økt, sier Fagerheim, som i skrivende stund ikke har tallene for nyttår 2020.

– De fleste hunder kommer til rette igjen, men det handler jo om mye mer enn det. Hundene kan bli traumatiserte for resten av livet, sier Fagerheim.

– Og det hjelper ikke bare å si: Hold bikkja di i bånd! Hunder som blir skremt får panikk og gjør alt de kan for å komme vekk fra situasjonen. De graver seg under et gjerde, hopper over porter, ut av vinduer med risiko for å bli skadet. Eller rett og slett vrir seg ut av halsbånd eller sele. I fjor var det også to hunder som ble påkjørt og drept, i forbindelse med rakettoppskyting. Andre ble hanket inn skadet, og en sjelden gang blir de aldri funnet.

Hun mener at når man summerer opp alt det negative fyrverkeri kan føre med seg, av skader, branner forsøpling og lidelser, så undres hun hvorfor ingen stopper dette.

– Både tamme og ville dyr blir skremt, skadet eller traumatisert. Fuglelivet blir også hardt rammet. Ja listen lang og slettes ikke god dyrevelferd. Derfor synes jeg personlig at det er helt utrolig at det er lov med fyrverkeri slik det er i dag. De siste årene har det i tillegg vært spredd mengder av informasjon i media og på sosiale medier om konsekvenser og skadet tilknyttet fyrverkeri. Så hvorfor er det ingen som stopper galskapen?

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...