Hvorfor kan noen la «kundene» vente lenge, uten at det får konsekvenser?
– Dette har å gjøre med respekten for pasientenes tid og hvem som er nærmest til å bære risikoen ved ekstra lang ventetid på legekontoret, sier pasient- og brukerombud Anne-Lise Kristensen. Dersom du må vente lenge nok, bør du slippe å betale, mener hun.
Publisert: 21.11.2019 kl 15:50
Sist oppdatert: 21.11.2019 kl 17:32
OSLO: Det er ikke overraskende eller uvanlig å bli sittende å vente på å få komme inn til legen, selv om man har bestilt time. Det gjelder også hos tannlegen.
Hvorfor er det sånn, at noen kan la «kundene» vente lenge, uten at det ser ut til å få noen konsekvenser for verken leger eller tannleger?
Pasient- og brukerombud Anne-Lise Kristensen sier til Nordre Aker Budstikke at dersom pasienter må vente mer enn én time etter oppsatt timeavtale ved poliklinikker i spesialisthelsetjenesten, så slipper de i dag å betale egenandel.
– Pasient- og brukerombudet har ved flere anledninger tatt til orde for at denne ordningen bør utvides også å gjelde ved besøk hos fastlegen. Dette har å gjøre med respekten for pasientenes tid og hvem som er nærmest til å bære risikoen ved ekstra lang ventetid på legekontoret. Ventetid hos fastlege er absolutt ikke en ukjent problemstilling, det er noe vi jevnlig hører fra innbyggere som tar kontakt med oss, sier Kristensen.
Det kan alltid skje at uforutsette ting oppstår. En annen gang kan det være vi som har behov for akutt legetime, eller trenger litt lengre tid hos legen.
– Men om en fastlege konstant har en forsinkelse på 20-30 minutter bør han eller hun se på rutiner for planlegging av dagen. Da kan pasienten gi en tilbakemelding til legekontoret med kopi til bydelsoverlegen. Når det gjelder fritak for egenbetaling har vi foreslått samme frist som på poliklinikker ved sykehusene - én times forsinkelse.
Om den offentlige tannhelsetjenesten forteller hun at de har hatt henvendelser knyttet til
ventetid på time.
Større gjennomgang
I disse dager foregår det en større gjennomgang av fastlegeordningen, både når det gjelder organisering og finansiering.
– Pasient- og brukerombudet i Oslo og Akershus har bidratt inn i dette arbeidet med pasientperspektivet. Vi vil følge med på arbeidet som gjøres videre og vil gi fortløpende innspill slik at fastlegen også i fremtiden kan spille en viktig rolle i helse- og omsorgstjenesten for innbyggerne. Vi vil da også fortsette å løfte frem våre synspunkter når det gjelder egenbetaling.
SMS som koster
Blant annet ønsker pasient- og brukerombudet at fastleger ikke lenger skal ta betalt seks kroner for hver melding i forbindelse med bestilling av time via tekstmelding. Når en pasient ønsker time hos fastlegen er det mange som ringer til fastlegekontoret. Hos mange leger kan du også bestille time på nett, kostnadsfritt. En del legekontorer har imidlertid inngått en avtale med en leverandør av SMS-tjenester at timebestilling også kan gå gjennom dem. Da koster det seks kroner for hver tekstmelding du mottar. Som regel to tekstmeldinger hver gang. For noen kan det være tre meldinger.
– I og for seg ikke så mye hver gang, men for pasienter som går til legen ofte, vil dette med tiden bli en del kroner. Dette skjer hver eneste dag, mange ganger om dagen, over hele landet. Det er flere ganger slått fast at dette er en ulovlig praksis. Ombudet ser det som positivt at pasientene gis mulighet til flere kontaktpunkter inn mot fastlegen, men kostnaden ved dette skal ikke legges over på pasienten. Sist gang dette ble tatt opp var med bydel Nordre Aker, der flere legekontor fortsatt pålegger pasientene å dekke denne utgiften. Vi har ingen grunn til å tro at det er annerledes i andre bydeler.
Ombudet har også anbefalt at innbyggere mellom 16 og 18 år bør slippe å betale egenandel i helsetjenesten.
– Dette mener vi er en nødvendig konsekvens av at man er helserettslig myndig fra man er 16 år. Dette kan bli en uthult rettighet dersom man må be foreldrene om penger til å dekke egenandelen, avslutter Kristensen.
Pasient- og brukerombudet
Pasient- og brukerombudet skal arbeide for å ivareta pasientens og brukerens behov, interesser og rettssikkerhet overfor spesialisthelsetjenesten og den kommunale helse- og omsorgstjenesten, og for å bedre kvaliteten i tjenestene.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!