Nordre Aker Budstikke

I denne øvelsen tar kemneren gull

Kemner Astri Marija Rosenqvist i Nydalen oppfordrer sine ansatte til å sykle til – og i – jobben, Foto: Kjetil Hasselgård, Syklistenes Landsforening

Oslo Kemnerkontor i Nydalen oppfordrer juristene sine til å sykle til tinghuset, og vil at ansatte og gjester skal velge «aktiv transport». Det har gitt resultater: Nå er de første offentlige etat som får høyeste utmerkelse i sertifiseringstjenesten Sykkelvennlig arbeidsplass.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.08.2018 kl 11:55

NYDALEN: I fjor vant Avantor i Nydalen gull som Sykkelvennlig arbeidsplass. Nå har nærmeste nabo, Kemnerkontoret i Oslo, fulgt opp. Det er den første offentlige arbeidsplassen som får utmerkelse på samme nivå.

Det er Syklistenes Landsforening som tidligere denne uken overrakte «gullmerket» – beviset på dette til kemner Astri Marija Rosenqvist, med mange av de sykkelglade ansatte i Kemnerkontorets helt nye lokaler i Nydalsveien som tilskuere.

– Vi er stolte av å ha fått gullsertifisering, og det vil vi at alle våre rundt 300 medarbeidere også skal være, sier kemner Astri Marija Rosenqvist.

Generalsekretær i Syklistenes Landsforening, Morgan Andersson, overrekker gullplaketten til kemner Astri Marija Rosenqvist. Foto: Kjetil Hasselgård, Syklistenes Landsforening

Sykler fra Holmlia og Manglerud til Nydalen

Kemnerkontoret har et innendørs parkeringsrom med plass til 90 sykler. Men det er bare én av en rekke fasiliteter i bygget som har huset Kemnerkontoret i Oslo det siste året.


Marianne Skogseth er blant de ansatte som har tatt sykkelen i bruk som transportmiddel. Hun sykler på jobb de fleste av dagene, til og fra Holmlia – 17 kilometer hver vei.

– Det er tungt begge veier, men kjempedeilig. Jeg starter dagen med frisk luft og trening, før jeg skal sitte inne og jobbe, sier Skogseth.

Navnesøster og kollega Marianne Hofseth-Olsens arbeidsvei går fra Manglerud, som betyr en 9,5-kilometers sykkeltur – på elsykkel.

– Før jobbet jeg på Aker Brygge og syklet et par dager i uka på vanlig sykkel, men motivasjonen var så som så. Med elsykkel er det noe helt annet, sier hun.

Marianne Hofseth-Olsen sykler fra manglerud til jobb i Nydalen på elsykkel. Foto: Kjetil Hasselgård, Syklistenes Landsforening

Doblet kapasitet

I de tidligere lokalene til Kemnerkontoret i Oslo var det plass til bare halvparten så mange sykler i et eget parkeringsrom. Hadde kapasiteten vært den samme i det nye bygget, ville det ikke vært plass til alle syklene på de mest populære sykkeldagene.

Gode alternativer til privatbil er et av en rekke kriterier som nybygget tilfredsstiller – og som gjør at det er miljøgodkjent som ‘Excellent’ etter såkalte Breeam-Nor-krav, som vil si passivhus-standard. Bygget er eid av Avantor, første selskap Syklistenes Landsforening ga toppscore i sertifiseringen.

Omlag 100 av de ansatte i Kemnerkontoret i Oslo var med da arbeidsplassen deres ble kåret til mest sykkelvennlig tidligere i uken. Foto: Kjetil Hasselgård, Syklistenes Landsforening

– Vi må selvsagt bidra

– Det er klare politiske signaler om at all fremtidig vekst i transport i byene skal skje med kollektivtransport, sykkel og gange. Da må selvsagt vi som offentlig etat bidra til dette ved å legge til rette for at medarbeiderne våre enkelt kan komme seg til jobb ved å velge en av disse tre transportformene. Og så mener vi en slik sertifisering gjør oss mer attraktive for nye medarbeidere, sier kemneren, Astri Marija Rosenqvist.


Hun kan i tillegg vise til at Kemnerkontoret har vært sertifisert som Miljøfyrtårn siden 2006.

Her er noe av det Norges største skatteoppkrever, som Kemnerkontoret i Oslo er, høstet poeng for under sertifiseringen:

  • Utenfor rommet som sikrer trygg og tørr oppbevaring av ansattes sykler, er det etablert sykkelvask og stasjon med verktøy.
  • De har tidligere arrangert sykkelfiksedag både vår og høst. Dette blir innført igjen, og arbeidsgiver vil dekke hele kostnaden for de ansatte.
  • Alle ansatte som ønsker å sykle til konferanse (som arrangeres cirka hvert andre år), kan sykle til konferansen dagen før konferansestart og få gratis overnatting.

Og nå nylig kom et sykkelstativ opp rett ved inngangen, blant annet tiltenkt besøkende.

Jurister på hjul

Også på vei til møter skal det legges til rette for sykling. Kemnerkontoret disponerer én elsykkel og to vanlige sykler.

Fakta om Sykkelvennlig arbeidsplass

  • Både private og offentlige virksomheter har mulighet til å bli sertifisert som sykkelvennlige. De kan oppnå gull-, sølv- eller bronsenivå, alt etter hvor høy score de oppnår.
  • Hele 40 prosent mener at arbeidsgivere ikke gjør nok for at ansatte skal sykle til jobb.
  • Ved å legge til rette for at flere sykler til jobb, bidrar virksomheten til å vise miljøansvar og bedre helse hos ansatte, i tillegg til styrket bunnlinje ved reduksjon av sykefravær.


– Vi skal blant annet forsøke å få flere av juristene våre til å bruke elsykkel til retten, sier Kristian Melsæter, en av fire i en egen gruppe som har jobbet med å bli godkjent som Sykkelvennlig arbeidsplass.

To andre arbeidsplasser i kommunen, Oslo rådhus og Renovasjonsetaten, var med i pilotperioden for sykkelvennligtjenesten og ble da godkjent som sykkelvennlige arbeidsplasser.

Oppfordrer andre offentlige arbeidsplasser

Astri Marija Rosenqvist håper andre offentlig arbeidsplasser i hovedstaden også vil kaste seg med.

– Vi utfordrer Skatteetaten samt andre etater i Oslo kommune som ennå ikke er sertifisert, sier hun.

Kemner Astri Marija Rosenqvist fikk overrakt gullplaketten fra generalsekretær i Syklistenes Landsforening, Morgan Andersson. Foto: Kjetil Hasselgård, Syklistenes Landsforening

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...