Nordre Aker Budstikke

I desember i 1972 prøvde en bonde å helle gift i Maridalsvannet

Maridalsvannet. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Han lastet plantegiften på traktorhengeren og satt kursen mot Oslo og Maridalsvannet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.07.2019 kl 08:59

MARIDALSVANNET: Det er tidligere sak i Aftenposten som forteller historien fra 1972:

Plantegift

– I 1972 lastet en fortvilet bonde på Smøla seks dunker med plantegiften Bladan på traktorhengeren sin og satte kursen for Oslo og Maridalsvannet. Han mente staten hadde fra tatt ham livsgrunnlaget på nyrydningsgården ved blant annet å innføre moms, og ville ha en erstatning på 540.000 kroner, skriver Aftenposten.

Det fikk han ikke, og 21. desember 1972 var han på plass ved broen over Skjærsjøelven ved Hammeren i Maridalen.

LES OGSÅ: Historien om hvordan Kristiania rappet vannet i Nordmarka - fra naboen

Overmannet

– Derfra fikk han ringt statssekretær Kjell Magne Bondevik og truet med å tømme giften i Oslos drikkevann. Noen dramatiske timer og en stor politiaksjon senere kulminerte det hele med at mannen ble overmannet. Men før det gikk gifttønnene i vannet, står det videre i Aftenposten-saken.


Avisen skriver videere at det i rettssaken ikke ble klart hvordan tønnene hadde havnet i vannet. Uansett, det fortelles at panikken skal ha bredt seg i hovedstaden, men det ble aldri påvist gift i Oslos drikke-vann.

MER LOKALHISTORIE:

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...