Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

I en sofa på arkivet

Davy Wathne i godt humør mens han strekker seg etter Cola-flasken. «Hva er fotball?» var tema da Wathne, professor Matti Goksøyr fra Norges idrettshøgskole (i midten) og sosiolog Arve Hjeltseth fra NTNU gjestet Riksarkivet våren 2014. Foto: RIKSARKIVET

Tirsdag starter vårens «sofarunde» hos Riksarkivet ved Sognsvann. Fram til mai skal strikking, kongelige arkiver og frigjøringen i 1945 diskuteres i et historisk perspektiv, av blant andre Tor Bomann-Larsen, Eva Bratholm og Hans Fredrik Dahl.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 11.02.2015 kl 21:06

SOGNSVANN: 10. februar inviterer Riksarkivet til årets første «I en sofa på arkivet». Kveldens tema blir historiefaget og dets utvikling.

Utover våren kommer det også diskusjoner om strikking, kongelige arkiver og frigjøringen i 1945.

I fjellet under Riksarkivbygningen ved Sognsvann ligger det lagret 150 kilometer med arkiver som dokumenterer men­neskers liv fra 800-tallet til i dag. Det gjør Riksarkivet til en naturlig møteplass og arena for historieinteresserte, og våren 2015 blir det fire kvelder med «I en sofa på arkivet».

– Disse populære gratisarrangementene med samtaler om fortiden, går nå inn i sitt fjerde år. Opp til 200 mennesker finner veien opp i skogkanten for å høre historikere, forfattere og kulturpersonligheter snakke om ulike spørsmål knyttet til historie og historieskrivning, sier kommunokasjonsrådgiver Helen F. Nicholson ved Riksarkivet.

Hele vårprogrammet

Tirsdag 10. februar kl. 18.00: HISTORIEFAG I ENDRING?

I første halvdel av 1800-tallet ble historiefaget profesjonalisert. Æren for dette har den tyske historikeren Leopold von Ranke fått; historien skulle skrives ut fra et kritisk blikk på skriftlige kilder. Hvor mye har historiefaget utviklet seg siden Rankes dager? «Svært lite,» hevder Erling Sandmo. Så spørs det om Eirinn Larsen er enig.

 • Erling Sandmo, professor i historie ved Universitetet i Oslo.
 • Eirinn Larsen, historiker og forsker ved BI.
 • Mona Ringvej, historiker og skribent (leder samtalen).

Tirsdag 10. mars kl. 18.00: TO RETTE OG ÉN VRANG

Strikkebølgen skyller inn over landet. Folk tar frem strikketøyet nær sagt over alt, de blogger om det og utveksler strikketips på tvers av kontinenter. Men hvor mye vet vi egentlig om vår egen strikkehistorie? Norsk tekstil- og kleshistorie står i fokus denne kvelden.

 • Ingun Grimstad Klepp, etnolog ved Statens institutt for forbruksforskning.
 • Anne Britt Ylvisåker, førstekonservator ved Kunstmuseene i Bergen.
 • Kristian Elster, journalist i NRK og ivrig strikker (leder samtalen).

Tirsdag 14. april kl. 18.00: JAKTEN PÅ KONGELIGE ARKIVER

Biografer må ofte søke høyt og lavt for å finne stoff om sine hovedpersoner, og gjerne i arkiver som er i privat eie. Tor Bomann-Larsen er nå i avslutningsfasen av arbeidet med sjuende bind i biografien om Haakon VII og dronning Maud, og han deler sine erfaringer fra jakten på kongelige arkiver i inn- og utland.

 • Tor Bomann-Larsen, forfatter og tegner.
 • Eva Bratholm, tidligere journalist i NRK og Dagbladet (leder samtalen).

Tirsdag 5. mai kl. 18.00: FREDSDAGEN 8. MAI 1945

Dette var dagen da hele landet var farget i rødt, hvitt og blått. Men alle var ikke seierherrer denne forventningsfulle frihetsdagen. Hvordan gikk det med ”taperne” midt oppe i fredsrusen? Kveldens samtale blir et kritisk blikk på frigjøringen for 70 år siden.

 • Egil Ulateig, journalist og forfatter.
 • Hans Fredrik Dahl, professor emeritus i historie.
 • Ulf Andenæs, tidligere journalist, bl.a. i Aftenposten (leder samtalen).

Alle arrangementene er gratis.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...