Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Igjen nye regler hvis bikkja skal være med til Sverige

Illustrasjon - Vorseth-hunden Røff på Spa hos Musti ved Storo. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Fra og med 1. januar 2017 gjelder nye regler, for å ta med hunden ut og inn i Norge. Veterinær Mari Mykland ved Kjelsås Dyreklinikk utdyper.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 19.12.2016 kl 15:11

NORDRE AKER: Fra 1. januar 2017 endres krav til behandling av hunder som skal være med på utenlandsreiser. Det er ikke lenger mulig å engangs-behandle hunder mot revens dvergbendelorm i Norge før korte turer til utlandet.

LES OGSÅ: Kan en jakthund dra på Spa?

Korte turer?

- Du må nøye vurdere om hunden behøver å være med på korte turer, altså noen få timer, eller om den kan bli hjemme i Norge, sier Ole-Herman Tronerud, seniorrådgiver i seksjon dyrehelse i Mattilsynet, til NTB i pressemelding.

LES OGSÅ: Må vi vaske, bake og lage veldig mye mat til jul?

Endringene av krav til hvor behandling av hunder mot revens dvergbendelorm (Echinococcus multilocularis) er:

Behandles i utlandet

• Hunder som skal reise til Norge må behandles i utlandet 24 – 120 timer før innreise til Norge.

LES OGSÅ: Søstra til dophuet - tøft å se broren din ruse seg gjennom mange år!

Veterinær

• Behandlingen må gjennomføres hos veterinær, som også må bekrefte behandlingen i hundens kjæledyrpass.

• Hvis du reiser direkte fra land hvor revens dvergbendelorm ikke finnes (Storbritannia, Irland, Finland og Malta), trenger du ikke behandle hunden.

Revens dvergbendelorm er en parasitt som er ufarlig for hund og rev, men kan være dødelig for mennesker som smittes. Parasitten finnes ikke i Norge, og det er viktig at den ikke etablerer seg her. - les mer her.

Utdyper

Veterinær Mari Mykland ved Kjelsås Dyreklinikk forklarer nærmere.

– Det som er nytt er at du ikke kan behandle bare en gang før du drar på helgetur til utlandet. Før kunne du behandle en gang og reise vekk 24 - 120 timer totalt, sier veterinær Mari Mykland.

– Nå må du enten behandle hunden to ganger - med max 28 dagers imellom, som man også har hatt muligheten til tidligere. Eller så velge og ta den ene behandlingen i eksempelsvis Sverige, og da 24 - 120 timer før du reiser inn til Norge igjen. Hos veterinær og med stempel i dyrepasset, sier Mykland.

Les mer her.

LES OGSÅ: Vil du vinne billetter til OverOslo 2017?

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...