Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Ikke bare har veien skiftet navn, men her lå både hoppbakke, kiosk og husmannsplass

Gamle Aker-kart - fra før 1938. Foto: OSLO BYARKIV

I tillegg til det tidligere forsamlingshuset Zion, som var eid av Grünerløkkens Blaakorsforening og drevet som utfartssted for rusmibrukere.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 10.10.2017 kl 12:58

KJELSÅS: - Myrerskogveien er en vei på Kjelsås i Bydel Nordre Aker i Oslo. Den begynner ved Grefsenveien og krysser blant annet Grefsenveien og Kjelsåsveien på vei østover. Etter Kurveien dreier den i nordlig retning og går opp i Grefsenåsen der den krysser Myrerbekken og deretter går videre oppover til Lachmanns vei.

Fra wikipedia.no.

Myrerskogveien, her forbi Myrerjordet til høyre, og videre oppover i åsen, og tidligere Åsveien. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP/ARKIV

Nytt navn

Det går videre frem at veien fikk nytt navn i 1954 etter området Myrerskogen som utgjorde utmarka til gården Myrer. Tidligere het veien Åsveien.

- Siden 2. verdenskrig har det foregått en jevn utbygging og fortetting av bebyggelsen langs veien. I fjellet der eiendommene Myrerskogveien 19 og 21 ligger ble det rundt år 1900 tatt ut granitt som blant annet ble brukt til de store forstøtningsmurene for Gjøvikbanen gjennom Nydalen, videre fra Wikipedia.no.


Det tidligere forsamlingshuset Zion som var eid av Grünerløkkens Blaakorsforening og drevet som utfartssted for rusmibrukere, ligger i nr. 40 og ble ombygget til privatbolig på 1950-tallet.

LES OGSÅ: Elsket og hatet - dette er ikke bare en trapp i Myrerskogveien!

Hoppbakke

Det lå også en hoppbakke på Myrerberget, på dengangen adressen Åsveien 15, i dag Myrerskogveien 27. Eiendommen ble kjøpt av Nydalens Compagnie og stilt til disposisjon for Nydalens Skiklub. Bakken ble sist brukt i 1912.

- Nydalens Skiklubs landsrenn ble i perioden 1899-1912 arrangert i Myrerberget. Bakken lå i lia rett opp for Furukollveien, rundt 300 meter sør for Rønningen. Ved åpningsrennet i 1899 var det over 4000 tilskuere til stede, kan supplerer Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen.

LES OGSÅ: Hvor er Grefsen og hvor er Kjelsås - hvor går grensene?


Landsrenn i hoppbakken Myrerberget i Myrerskogen på Kjelsås. Nydalens Skiklubs landsrenn ble i perioden 1899-1912 arrangert i Myrerberget. Bakken lå i lia rett opp for Furukollveien, rundt 300 meter sør for Rønningen. Ved åpningsrennet i 1899 var det over 4000 tilskuere til stede. Foto: Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalens bildebase

Maridalen Turisthotell

Rønningen Folkehøgskole ligger i nr. 52-54, på en eiendom som også omfatter hovedbygningen etter Maridalens Turisthotell, før 1900 husmannsplass - Rydningen - under Myrer gård.

Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen kan ytterligere supplere om Myrerskogveien, tidligere Åsveien.

- Etter 2. verdenskrig ble det reist mange nye hus på Kjelsås; en-, to- og firemannsboliger. De fleste ble finansiert med lån fra Husbanken. Selv om lånene var rimelige, representerte de nye utgifter for gamle "hytteboere" og kunne nok for mange føles tyngende. Samtidig at utbyggingen førte til flere helårsboere og økt behov for butikker og handel.

LES OGSÅ: Den frekke «takleggeren» ødela først deler av taket til Tore (86), før han så tilbød seg å reparere det, for mange tusen kroner


Tidligere Maridalen Turisthotell, nå del av Rønningen Folkehøgskole. Foto: Binfield, S./Oslo Museum

Kiosk

Og folk gikk jo også på tur.

- Og turgjengere trenger ofte litt å styrke seg på. Lilly Cederbrand mente å se mulighetene for en kiosk i Myrerskogen, og tre år etter at familien hadde fått seg nytt hus i Myrerskogveien 29 - dengang Åsveien 17 - ble det bygget et tilbygg med en slik kiosk, videre fra historielaget.

Kiosken ble åpnet påsken 1951, med et begrenset vareutvalg som besto for det meste av sjokolade, tobakk og mineralvann.

Kiosken til Lily Cederbrand i Myrerskogveien, eller Åsveien. Foto: Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalens bildebase


- Etter hvert ble det utvidet med blant annet ukeblader og pocketbøker. Kiosken var et lite, men verdifullt bidrag til familiens økonomi. Dog, etter 10 år sto ikke lenger utkommet i forhold til arbeidsinnsatsen. Kiosken ble nedlagt i 1961 og de to rommene bortleid til en persiennefabrikk, kan historielaget videre fortelle.

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...