Nordre Aker Budstikke

Ikke svart, men grønn fredag

Bare å finne frem klær du ikke bruker, så kan du bytte med andre. Foto: Amanda Iversen Orlich/Naturvernforbundet/ILLUSTRASJON

Ombruksuka i Oslo har arrangementer flere steder, blant annet blir det sykurs og byttemarked på Trikkehallen på Kjelsås.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.11.2019 kl 11:45

KJELSÅS: Som en del av Ombruksuka 2019 og en motvekt til Black Friday inviterer Trikkehallen på Kjelsås til Grønn Fredag for ungdom, fredag 29. november fra klokken 17.00 til klokken 21.00. Blant annet blir det sykurs for dummies, altså for nybegynnere, reparasjon av gamle klær, og byttemarked - ta med fem plagg du vil bytte bort.

Arrangementer i regi av Ombruksuka skjer rundt i hele Oslo: Trenger vi alt vi har i skuffer og skap – eller i garasjen? Må vi kjøpe nytt?

– Generelt har vi mer enn det vi trenger, kjøper for mye og kaster for mye. I sum blir dette en for stor belastning for miljøet. Fra 23.-30. november er det en rekke aktiviteter i miljøhovedstaden med fokus på blant annet deling, utlån, bytting, ombruk, gjenbruk, reparasjon og matsvinn, ifølge pressemelding fra Oslo kommune.

Neste fredag blir grønn på Trikkehallen på Kjelsås. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Klesbyttemarked i Rådhushallen

Under Ombruksuka skal vi lære mer om problemer knyttet til forbruket vårt:


– Men først og fremst om løsningene. Hvordan kan alle få et mer bærekraftig forbruk i hverdagen? Det er mange muligheter for å dele, leie og låne. Uka avsluttes med et klesbyttemarked i Rådhushallen i regi av Oslo europeisk miljøhovedstad lørdag 30. november klokken 12.00 - 16.00. Det er første gang Oslos storstue benyttes til en slik type arrangement. Ordføreren er vert for arrangementet.

- Klesbyttemarkedet er et åpent og gratis arrangement og formålet er å skape engasjement og læring om forbruk og ombruk. At vi bruker Rådhushallen signaliserer at Oslo tar dette på alvor. Jeg skal kikke i klesskapet for å finne klær å ta med, og gleder meg til å finne mange flotte skatter på klesbyttemarkedet, sier ordfører Marianne Borgen i pressemeldingen.

Høyt materielt forbruk i Norge

Prosjektleder i Oslo Europeisk miljøhovedstad 2019, Anita Lindahl Trosdahl, peker på at høyt forbruk kan være tøft for både lommebok og miljø:

- I Miljøhovedstadsåret viser vi ombruk i praksis og at det finnes gode alternativer til å kjøpe nytt. Kommunen har i flere år hatt ombruksuke i tiden rundt «Black Friday» (29/11). Vi ønsker å gjøre oppmerksom på at det høye forbruket er en belastning både for lommeboka og miljøet. Norge er ett av landene i Europa med høyest materielt forbruk. Hvis vi kan bytte mer, handle brukt eller reparere det vi har bruker vi mindre av jordens ressurser. Vi får mindre utslipp, vannforbruk og arealbruk som er knyttet til produksjon og transport, sier Lindahl Trosdahl.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...