Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader
Seksjonsheader

«Ikke bygg ned viktige kvaliteter i iveren for å sikre tettere boligutbygging»

MENINGER: Av den gamle historiske redskapsfabrikken skal kun fasaden på søndre og nordre fasade bevares. Det vil føre til at bygget vil fremstå som noe helt annet med høye tårn enn det det var bygget for.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.09.2019 kl 14:17

Det pågår massiv boligutbygging i Oslo for å møte den forventede befolkningsveksten. Det blir både tettere og høyere bebyggelse særlig rundt kollektivknutepunktene. Dette er helt i trå med gjeldende kommuneplan. Men samtidig har dagens kommuneplan også lagt til rette for å bevare historiske og viktige verdier som skaper de kvaliteter vi trenger i vårt samfunn. Videre stiller kommuneplanen også krav til andre miljøkrav. Dette er veldig bra. Skuffende blir det når kommunen selv fremmer planer som bryter de krav og mål som kommuneplanen setter. Selv om Bydelens politikere har motsatt seg en plan som bryter de krav som kommuneplanen har fastsatt, så fortsetter planarbeidet som om ingen har sagt seg uenig.

Et konkret eksempel er planlagte utbygging av Nydalsveien 32 hvor det foreslås å omregulere området som er regulert til spesialområde for bevaring for å sikre bygging av boliger med høy utnyttelse og med ca 80 – 90 boenheter. Det er Avantor som fremmer et alternativ som Plan- og bygningsetaten mener er et godt plangrep, men som mener at byggehøyden er for stor og foreslår høyder opp til 10 og ikke 13 etasjer som Avantor legger til grunn. Av den gamle historiske redskapsfabrikken skal kun fasaden på søndre og nordre fasade bevares. Det vil føre til at bygget vil fremstå som noe helt annet med høye tårn enn det det var bygget for.

Dagens bebyggelse er regulert til bevaring og vernet etter plan- og bygningsloven. Planforslaget medfører at deler av eksisterende bebyggelse må rives og endres for å tilrettelegge for ny bruk, etablere boliger og uteoppholdsareal. Planen er heller ikke i tråd med kommuneplanens bestemmelser om bevaring (§ 8.1) og retningslinjer i Kommunedelplan for Akerselva miljøpark.

Byantikvaren har derfor fremmet et tredje alternativ som sikrer at det historiske industribygget i hovedsak bevares i sin nåværende form, men hvor det tilrettelegges for at bygningen på lengre sikt kan gis en annen og mer utadrettet bruk enn i dag. Redskapsfabrikken er den best bevarte og mest autentiske bygningen fra Christiania spikerverks virksomhet i Nydalen, og de eldste delene av bygningen er fra 1877. Det å bevare slike autentiske bygninger er viktig for å formidle den historiske utvikling.

Da planprogrammet var på høring i 2017 uttalte Bydelsutvalget i Nordre Aker bl.a følgende: «Eiendommen er av stor kulturhistorisk verdi som et av de siste industribyggene i Nydalen som fremdeles er i bruk til industriformål. Det er derfor viktig at eiendommen fortsetter å synliggjøre industrihistorien samtidig som det tilrettelegges bedre for ferdsel og opphold langs Akerselva. Selv om nærhet til T-banen kan tilsi en høyere utnyttelse av eiendommen veier verneinteressene i dette tilfellet sterkere. Mangel på uteareal gjør det også vanskelig å nyttiggjøre seg eiendommen til boliger uten at det går på bekostning av byggets kvaliteter».


Det fremmes fortsatt 3 alternativer med videre plan som nå er på høring. Det er skuffende at Plan- og bygningsetaten fortsatt fremmer «sitt» alternativ uten å høre på hva bydelen faktisk ønsker for utbygging i egen bydel. Nordre Aker Venstre håper at det nye Bystyret kan tenke mer helhetlig slik at vi kan få en byutvikling som kan fremme verdier som er viktig for samfunnet i ettertiden.

DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@nab.no.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...