Nordre Aker på tørrkok-toppen:

– Røyken dreper lenge før flammene

Stress, helse og alkohol er de tre største grunnen til at det er så mange tørrkok-hendelser i hovedstaden i løpet av året, i tillegg til at man regner med store mørketall. Foto: BRANN- OG REDNINGSETATEN

Tørrkok kan handle om mye mer enn brent mat. – Budskapet om å være «dødssulten» er reelt, sier branninspektør Sigurd Folgerø Dalen i Brann- og redningsetaten.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.08.2015 kl 23:38

OSLO/NORDRE AKER: Følger man med på tvittermeldingene til Brann- og redningsetaten, så handler mange av utrykningene om såkalt tørrkok. Det betyr gjenglemt mat på komfyren.

171 tørrkok

– Så langt i år har etaten rykket ut til totalt 171 tørrkok, hvor 22 av disse i bydel Nordre Aker. Men det er grunn til å tro at andelen tørrkok totalt for Oslo er enda større, da tørrkok som utvikler seg til reelle branner blir registrert som bygningsbrann i våre registre, forteller branninspektør i Brann- og redningsetaten, Sigurd Folgerø Dalen.

Bydel Nordre Aker og Frogner topper tørrkok-utrykningene - se oversikt under.

LES OGSÅ: Hva med taubane til Grefsenkollen?

Mørketall

I tillegg kommer tørrkok-hendelsene som håndteres av beboere selv, og som da ikke blir registrert. Folgerø Dalen mener det derfor er grunn til å tro at det er store mørketall rundt tørrkok i løpet av året.

Sammen med bydel Frogner, ligger Nordre Aker på topp i tørrkok. Både Nordre Aker og Frogner er store bydeler, med rundt 50.000 innbyggere. Foto: OSLO BRANN- OG REDNINGSETAT



Brann- og redningsetaten har stort fokus på tørrkok.

Dødssulten

– Tørrkok kan i verste fall ta menneskeliv. Røyken dreper lenge før flammene. Vårt budskap om det å være «dødssulten» er derfor høyst reelt, og noe vi sammen må prøve å unngå i byen vår, oppfordrer Folgerø Dalen.

LES OGSÅ: Maridalsspillet: Kjærlighet, historie og drittsekker å bli glade i!

Stress, helse og alkohol

Han forteller at typiske årsaker til tørrkok kan deles i 3 grovkategorier; stress, helse og alkohol. Statistikken forteller at tørrkokene gjerne skjer i forbindelse med normale måltidstidspunkt i hverdagen eller som et resultat av nattmat, da gjerne i forbindelse med helgen.

Lørdag er også den dagen som topper statistikken.

Store mørketall tror Brann- og redningsetaten om tørrkok, men lørdag er den dagen som utmerker seg. Foto: OSLO BRANN- OG REDNINGSETAT



– Stressmomentet kjenner alle seg igjen i, hvor tidsklemma bidrar til at ting gjerne skal gå litt for fort, med det resultat at vi glemmer at vi har mat stående på komfyren. Helseaspektet berører ofte den typiske aldringsprosessen hvor hukommelsen gradvis svikter, i kombinasjon med at en kanskje dupper av litt oftere, sier Folgerø Dalen.

LES OGSÅ: Den store brunsneglekrigen starter nå - brunsnegle-kickoff mandag!

Den siste kategorien tilegnes nattmaten.

– Ofte i kombinasjon med alkoholpåvirkede «kokker». Vi ser helst at folk nyter sin nattmat før de kommer hjem, eller velger en brødblings før de legger seg.

Komfyrvakt

Brann- og redningsetaten oppfordrer innbyggerne til å skaffe seg komfyrvakt.

– Et godt hjelpemiddel for å forhindre tørrkok, er komfyrvakt. Det er et teknisk hjelpemiddel som bidrar til at strømmen til komfyren kuttes i de tilfeller hvor temperaturen blir for høy. Noe vi gjerne skulle sett at flere gikk til anskaffelse av, oppfordrer Folgerø Dalen.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!

Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...