
Museumsdirektør Frode Meinich er over snittet interessert i modelltog, og er entusiastisk over at museet endelig har en modelljernbane på plass igjen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Åpner ny, stor modelljernbane:
Ingen grunn til å kjede seg i helgen
24 kvadratmeter ny modelljernbane, med masse «tilbehør»: – Vi er skikkelig stolte her nå, understreker direktør Frode Meinich ved Teknisk museum.
Publisert: 05.02.2020 kl 15:25
Sist oppdatert: 06.02.2020 kl 09:23
KJELSÅS: Offisiell åpning av Teknisk museums nye stolthet, en gedigen modelljernbane, er lørdag 8. februar klokken 13.00. Akkompagnert av Jernbanens musikkorps, vil direktør Frode Meinich fortelle om modelljernbanens rolle og jernbanedikt, og som rosinen i pølsa serveres boller og saft fra en original togpølsetralle, står det blant annet i Teknisk museums pressemelding.
Barna som dukker opp på lørdag vil få oppgaven med å høytidelig åpne banen, en vil også få lov til å trykke på knappen for å sette det hele i gang.
«Modelljernbanen har fire tog som kan kjøre samtidig med ulikt antall vogner. Det skjer noe hele tiden når banen går, så det gjelder å følge med på alle tog og biler som beveger seg. Ryktet internt på museet går også om at teknikerne på museet tar sikte på å overraske publikum med små historier. Fantasiverdenen kan altså endre seg litt fra gang til gang. Kanskje noen av bygningene minner om Regjeringskvartalet, når museet åpner utstillingen med samme navn, 25. februar? Eller kanskje det arrangeres et demonstrasjonstog for klima når museet åpner den nye klimautstillingen i slutten av mai?» frister museet.

Teknisk ansvarlig må trå til når en av de selvkjørende bussene trenger litt hjelp. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
I tillegg er det selvkjørende biler og busser i modellen, et imponerende tivoli og mye mer.
– Supplerer museet på en flott måte
Nordre Aker Budstikke fikk komme innom på en forhåndsprøvekjøring av den store modelljernbanen i andre etasje på Teknisk museum på Kjelsås. Helt siden i høst har det vært jobbet med å få modelljernbanen opp og gå, bokstavelig talt:
– Et Teknisk museum bare må ha en skikkelig modelljernbane. Dette supplerer museet på en flott måte. Vi tror dette er en av Norges mest innholdsrike modelljernbaner i Norge, sier Frode Meinich, direktør ved Teknisk museum.
– Som en motvekt til «skjerm», hvor det meste foregår i dag, så tilbyr vi en levende opplevelse for små, mellomstore og store. Her er det noe som beveger seg, og som man kan se fra flere vinkler. Her er det mange små tablåer. Man bør nesten se den flere ganger, for her er det så mye å oppdage, inviterer Meinich, som avslører at han selv er en modelljernbanefantast, faktisk med egen modelljernbane, hengende i taket - over spisestua hjemme (!).
Facelift
Det har også tidligere vært en modelljernbane på museet, for rundt 20 år siden. Men den var så gammel og sliten at den ikke kunne settes i drift igjen. Horten bilmuseum, som var privat eid, ble stengt høsten 2018 etter å ha blitt drevet på dugnad i en periode. Teknisk museum fikk i den anledning tilbakeført flere biler som var utlånt til Horten. Samtidig fikk museet anledning til å legge inn et bud på denne modelljernbanen, som var i bilmuseets eie.
LES OGSÅ: Også det gamle vannhjulet på Teknisk museum er i ferd med å bli satt i drift igjen
Opplev modelljernbanen i denne videoen:
Den er bygget på profesjonelt vis av Horten modelljernbaneklubb for Horten bilmuseum. Den ble ferdig i 2003, og ifølge museet med svært høy standard. Banen har fått en «facelift» før den nå kan oppleves på Teknisk museum. En av de opprinnelige modelljernbanebyggerne har gitt gode råd og bistand i prosessen.
– Den har jo kostet litt. La oss si at utgangspunktet var opp mot 100.000 kroner. Så har det blitt litt tilleggsutstyr med mer underveis, kan Meinch røpe, og benytter anledningen til å takke museets venneforening for støtte til det nye prosjektet.

Vi fik kogså en kikk på innsiden av modellen, og her avsløres hemmeligheten for hvordan toget "klatrer" oppover inni tunnelene. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
– Vi er skikkelig stolte
Før banen kunne tas med inn i museet, og etter en omfattende transportoperasjon, fikk den en runde i museets varmekammer for å være sikker på at den ikke skulle dra med seg «museumspest» i form av skumle småkryp og skadedyr gjemt i landskapet.
– Vi er skikkelig stolte her nå, understreker direktør Frode Meinich ved Teknisk museum, og nyter synes av den nye og imponerende installasjonen på museet på Kjelsås.
Her kan du bla deg rundt i bildeserien:
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!