Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Inger (70) havnet midt i butikktyveri-drama

- Hvor trygt at butikkansatte prøver å stoppe tyvene?

Den voldelige tyven dyttet den ansatte på Inger Ganer (70), som selv gikk rett i bakken og ble skadet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.11.2013 kl 11:44

ULLEVÅL: En vanlig høstfredag på Trikkesløyfa på Ullevål: En mann går ut av KIWI-butikken uten å betale for varene. En butikkansatt går ut etter tyven for å stoppe ham.

Tyven er voldelig overfor den ansatte, og dytter henne bakover. Der står Inger Ganer (70), og som selv blir truffet av den butikkansatte så hardt at hun ramler i bakken, og skader høyre skulder, albue og kne.

Jeg har selvsagt anmeldt saken, og har fortsatt smerter etter skadene. Hendelsen har også skremt meg, sier Ganer.

Utrygt å følge etter

I etterkant har hun også begynt å undre seg over hvor trygt det egentlig er at butikkansatte går etter tyvene ut på gaten, og prøver å stoppe dem.

- Er det virkelig noe de har fått beskjed om å gjøre fra ledelsen? Denne tyven var voldelig, og hva vet man i forkant om tyven er bevæpnet med kniv eller andre våpen? spør Ganer.

Hun er veldig overrasket over at den butikkansatte ikke bare holdt seg i ro, og tilkalte vekter eller politi.

- Det kan jo, som i dette tilfellet, gå hardt utover kundene, når det kommer til slike sammenstøt mellom butikkansatt og tyv, sier Ganer.

Ingenting å utsette

Kiwi har etter hendelsen invitert Ganer til et møte, noe hun foreløpig har takket nei til. Men nå vurderer hun likevel å møte Kiwi.

Ganer har også i etterkant av hendelsen kontaktet Kiwis ledelse, for å få vite mer om retningslinjene til de ansatte ved tyverier.  Men KIWI ønsker ikke å offentliggjøre sikkerhetsrutinene til butikkjeden.

Samtidig skriver regionssjefen til Ganer at det ikke er noen ting å utsette på reaksjonen til den butikkansatte i dette tilfellet.

Klandrer ingen andre enn tyven

Avisen har også vært i kontakt med kommunikasjonsavdelingen til Kiwi. Kommunikasjonsrådgiver Kristine Aakvaag Arvin bekrefter at butikktyven ble forsøkt stoppet i det han forlot butikken, samt at den ansatte ble utsatt for vold og dyttet bakover, slik at hun igjen falt mot kunden.

- Det var ikke noe ved denne situasjonen som skulle tilsi tyvens angrep og reaksjonsmønster. Det er etter vårt syn ikke andre å klandre for denne hendelsen enn butikktyven, sier  kommunikasjonsrådgiver ved KIWI, Kristine Aakvaag Arvin.

Aakvaag Arvin opplyser videre at Kiwi-ledelsen er svært lei seg for at kunden ble skadelidende. De har også informert Ganer om at de selvfølgelig vil dekke egenandelen i hennes forsikringssak fra denne hendelsen.

Kiwi har ifølge Kristine Aakvaag Arvin klare retningslinjer for hvordan de ansatte skal handle overfor butikktyver.

De ansatte kurses i forhold til håndtering. Kursingen tar for seg blant annet det som omhandler den ansattes sikkerhet, konfliktdemping med mer. Alle butikktyverier blir politianmeldt ut ifra allmennpreventive hensyn, sier Aakvaag Arvin.  

Anbefaler ikke å følge etter

Oslo Handelsstandsforening kurser mange butikkansatte i sikkerhet - også de store kjedene. Sikkerhetsansvarlig Janne Holtet Westbye sier følgende om butikktyverier:

Ved butikktyveri er retningslinjene at den ansatte i første omgang henvender seg til tyven, ber om personalia for videre anmeldelse, men kun dersom det er «ro» rundt situasjonen.  Er tyven agressiv og ufin, så bør den ansatte be om assistanse fra politi eller vekter.

Holtet Westbye presiserer at hun kun uttaler seg på generelt grunnlag, da hun ikke kjenner til den omtalte hendelsen.

Har butikktyven passert betalingspunktet, og går videre ut av butikken, så anbefaler vi ikke å følge etter  tyven ute på gaten, eller prøve å pågripe tyven.  På den annen side, oppleves situasjonen helt rolig, så er det greit å tilsnakke tyven også utenfor butikken. Men samtidig viktig å ikke provosere tyven, sier Westbye.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...