Nordre Aker Budstikke

Inviterer til kino, opera, suppe og bål ved elvebredden

Nanna Melland ønsker velkommen, fredag 13. september, ved elvebredden og Frysja Kunstsenter. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Hva passer vel bedre enn en å se Fitzcarraldo fra Amazonas, rett ved Akerselva? Og det er gratis.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.08.2019 kl 23:02

KJELSÅS: Oslo kulturnatt arrangeres av Kulturetaten, Oslo kommune i samarbeid med byens kulturliv, institusjoner, organisasjoner, kunstnere, artister og næringsliv, fredag 13. september.

For tredje år på rad inviteres det til en magisk aften ved Akerselva. I år står operafilmen: Fitzcarraldo fra Amazonas på plakaten, og klar for fremvisning på veggen på den gamle fabrikkbygningen, ved elvebredden:

- Fitzcarraldo er en irsk eventyrer i Peru på tidlig 1900-tallet, og som drømmer om å bygge et operahus i jungelen og bringe operalegenden Enrico Caruso dit. Operahuset vil han finansiere ved å bli gummibaron av det eneste gjenværende gummiområdet lengst inn i Amazonas. En hasardiøs, fantastisk, magisk, vakker og farlig dampskipsreise, inn i det mørkeste Amazonas, akkompagnert med verdens skjønneste operamusikk, står det i pressemeldingen fra initiativtagerne fra Frysja kunstnersenter.

Arrangementet starter klokken 20.00, og er gratis - med støtte fra Kulturetaten i Oslo, Bydel Nordre Aker, Norsk filminstitutt og Frysjakunstnernes dugnadsinnsats - her kan du melde din interesse på arrangementet som nylig er opprettet på Facebook.

Opera og magi

I tillegg skal operasangerinne Gjøril Songvoll innlede kvelden med nettopp operasang.


Nanna Melland er en av kunstnerne som holder til i de gamle fabrikkbygningene på Kjelsås, og leder av arrangementet. Hun gleder seg veldig og tror at dette blir en magisk aften av de sjeldne langs Oslos Amazonas: Akerselva.

- Det er utrolig moro å være med å lage til noe som er helt annerledes enn det jeg ellers driver med. Det er et kult visuelt arrangement, men ikke minst så inviterer vi nabolaget til en samlende sosial happening. Og vi er stolte og glade for at Gjøril Songvoll har sagt ja til å være med å sette rammen på denne kvelden.

Fitzcarraldo er en irsk eventyrer i Peru på tidlig 1900-tallet, og som drømmer om å bygge et operahus i jungelen og bringe operalegenden Enrico Caruso dit. Foto: OSLO KULTURNATT

- Når det gjelder selve filmen, så er det en fantastisk film, og samtidig en film som har et budskap som er dagsaktuelt. Industrialisering og ødeleggelse av regnskogene rundt Amazonas. Fitzcarraldo er besatt av tanken på å få tilgang til store mengder gummi, for å få nok penger til å kunne bygge et operahus - begge deler dypt inne i Amazonasjungelen og regnskogen. Han ønsker å lage en pengemaskin i regnskogen, av en gummiplantasje. Man kan jo også trekke paralleller til Akerselva og industrialiseringen langs den, på 1800-tallet, sier Melland videre.

- Men det er klart, denne industrien kan ikke sammenlignes med de enorme ødeleggelsene av regnskogen.


Filmen er regissert av Werner Herzog (1982) og hoverollen spilles av legenden Klaus Kinski. I tradisjons ånd, vises filmen ute med en original film fremviser i 35 mmm format.

Supper og bål

Første året med utekino ved elva på Kjelsås var en skikkelig god, gammeldags skrekkfilm: Nosferatu. Det ble en suksess, masse folk og magisk ved elva, og ikke minst akkompagnert av Bugge Wesseltoft og Nils Petter Moldvær.

I fjor sto: De dødes tjern, på plakaten, hovedrolleinnehaver Henny Moan leste også opp dikt den kvelden.

- Flere hundre var her i fjor, vi håper på at mange tar turen i år også. Ta med stol, pledd og termos. Vi selger varm suppe og fyrer opp bålet.

Akerselva og Amazonas, Nanna Melland tror det kan bli ganske så magisk ved elvebredden 13. september. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Amazonas

Fra wikipedia.no: Amazonas er ei elv i det nordlige Sør-Amerika. Den krysser Amazonasbekkenet rundt 300 kilometer sør for ekvator, fra Andesfjellene i vest, gjennom Amazonasregnskogen, til Atlanterhavet i øst.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...