Nordre Aker Budstikke

Isaks (18) andre VM-medalje på tre dager

Foto: Hege Melby

Tirsdag ble det arrangert stafetter i junior-VM i skiorientering, og Isak Jonsson fra Kjelsås fulgte opp søndagens bronsemedalje med nok en medalje.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

UMEÅ, SVERIGE: Denne og forrige uke ble junior-VM i skiorientering arrangert i Vindeln utenfor den svenske byen Umeå. Kjelsås-gutten Isak Jonsson på er en del av den norske troppen, og 18-åringen gikk tirsdag inn til mesterskapets andre medalje.

Mesterskapet ble tirsdag avsluttet med stafetter, og Jonsson var en del av den norske trioen som sikret dagens eneste norske medalje.

Laginnsats

Medaljen er mesterskapets andre for gutten fra Brekke, etter at han søndag ble han nummer tre på langdistansen For under ett år siden gjennomgikk han en skulderoperasjon etter en skade i en konkurranse. Store deler av fjorårssesongen forsvant.

Isak Jonsson underveis i en konkurranse. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: NORDRE AKER BUDSTIKKE

Selv om det ble bronse, mener Jonsson at det ikke var en topp gjennomføring.


- Vi visste på forhånd at det i denne stafetten ville handle om oss, Russland og Finland. Og at vi måtte gå opp mot vårt aller beste for å ha mulighet til å kjempe om seieren. Men ingen på laget klarte å prestere helt på topp, forteller Jonsson til Norsk Orientering etter løpet.

Jonsson gikk andre etappe, og ble sendt ut av Eskil Frøisland før Aslak Heimdal avsluttet stafetten.

Harde konkurrenter

Sportslig har Russland vært sterke i mesterskapet, og det var også nabolandet i øst som avgjorde stafetten 45 sekunder før Finland. Norge var i underkant av to minutter etter vinnerlaget.

Norges andrelag fulgte på plassen etter førstelaget.

- Ingen av oss gutta har lyktes helt under noen av distansene i mesterskapet. Vi har vært i nærheten, og prestert ganske bra. Men for å slå Russland, må vi være helt på topp, oppsummerer 18-åringen.


Neste år arrangeres junior-VM i skiorientering i Estland, og Jonsson er junior også neste sesong.

Brøt konkurranse og dro til sykehus

18-åringen, som representerer Nydalens Skiklub, har siden våren i fjor slitt med skader i en skulder. Etter et frisbeekast dagen før et av fjordårets høydepunkt og viktigste løp, den svenske stafetten Tiomila, fikk han skulderen ut av ledd. Han hadde imidlertid opplevd å få skulderen ut av ledd tidligere, og løp stafetten på lavere rangert lag enn planlagt den påfølgende dagen.

Under stafetten fikk han imidlertid problemer med den andre skulderen, og han måtte bryte og dra til sykehus da han selv ikke fikk den tilbake.


Noen uker senere ble skulderen operert, men han måtte unngå å falle i seks måneder. Dermed forsvant mye av fjorårssesongen med kart og kompass på barmark.

Etter skaden vedgikk han at det var «kjipt, men samtidig en del av sporten» i et intervju.

- Jeg har fått trent bra etter at jeg begynte å gå på rulleski i fjor høst. Men under slike forhold som i dag, med fare for å ramle, blir jeg veldig reservert. Samtidig kan det også være litt av grunnen til at jeg klarer å komme til mål med utstyret i behold, fortalte han etter søndagens langdistanse.


Jonsson ble nummer syv i lørdagens sprint, 45 sekunder bak den finske vinneren Niklas Ekstrom.

En varm vinter i Europa og medfølgende snømangel gjorde at mesterskapet ikke kunne gå som opprinnelig planlagt i Latvia tidligere denne måneden. Arrangementet ble derfor flyttet til Sverige og arrangeres parallelt med verdenscup for seniorer og ungdoms-EM.

Konsentrasjon og høy fart

Sporten går ut på å finne poster i et oppkjørt scooter- og maskinkjørt løypenett med ski på bena. Forholdet mellom scooter- og maskinløyper varierer fra konkurranse til konkurranse, men det er som oftest et tett oppkjørt scooter-løypenett. Det gjør det nødvendig å ligge på forskudd, og ha teknisk kontroll underveis kombinert med høy fart.

I konkurranser er det også tillatt å gå utenfor oppkjørte spor, men det er ikke nødvendigvis det raskeste. Utøverne fester kartet på en kartplate festet med stropper til overkroppen.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...