Nordre Aker Budstikke

It's game on!

Kathrine Daniloff ved Teknisk museum ønsker velkommen til en vår som dreier seg mye om spill. Foto: Alexander Synstad

Vår på Teknisk museum betyr spill. Og spillhistorie. - Spill har alltid vært en litt skjult bransje, sier pressesjef Kathrine Daniloff.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.03.2016 kl 23:28

KJELSÅS: Utstillingen Game On 2.0 lar deg spille dataspill, og du kan velge mellom mer enn 100 av de mest populære spillene gjennom tidene.

Den turnerende utstillingen Game On har siden 2002 begeistret besøkende i alle aldre over hele verden. Utstillingen vil være på Teknisk museum fram til slutten av januar neste år.

LES OGSÅ: Brødrenes kule dag på museum

Undertegnede som vokste opp 80-tallet med arkadespill på et hvert gatekjøkken og kjøpesenter får en ekstra stor nostaligfølelse når han entrer andreetasjen på Teknisk museum. Her samler utstillingen klassiske arkadespill som Pac Man, Space Invaders og Asteroid. Og ikke minst legendariske Pong fra 1972.

LES OGSÅ: Mer sosial med museumsbesøk


På tidlig 1960-tall muliggjorde den kolossale PDP-1 maskinen programmering av pionerspillet Space war.

Ataris Pong- maskiner fra 1972 startet den første virkelige spillboomen, da flere og flere unge ble hekta på å spille "video games" i kafeer og spillehaller.

80-tallet var den virkelige gullalderen for slike spill.

Samtidig utviklet også spillkonsollene seg. Fra det svært enkle på slutten av 70-tallet til mer og mer avansert på 80 -og 90-tallet fram til konsollene vi har i dag. Konsoller som leverer spillopplevelser en 42-åring aldri ville sett komme.

En av dem mindre kjente hjemme-PC-ene fra 80-tallet. En Sinclair Spectrum. Foto: Alexander Synstad

Utbredt kultur

Pressesjef ved Teknisk museum Kathrine Daniloff mener spill -og spillbransjen er et helt naturlig tema for et slikt museum. Hun peker på at spill utgjør en stor bransje på verdensbasis.


- Spill er en veldig utbredt kultur. Det foregår i alle familier. Likevel er spillverdenen en litt skjult verden. En underkjent kultur. Men når man ser hvor store ressurser det legges ned i å produsere spill, skjønner man hvor stor denne bransjen er, sier Daniloff.

Hun står midt i en lukket verden på Kjelsås. En verden bestående av lyd og action. Utstillingen har en egen arkadehall med de klassiske spillene. Spill som vekker nostalgifølelsen til 80-tallsbarna.

En klassiker på gutterommet mot slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet. Amiga 500. Foto: Alexander Synstad

Men utstillingen rommer også de klassike plattformene mange brukte til å spille på. Hjemme-PC-er som Commodore 64 og Amiga 500 er kjære minner for mange. Dessuten har utstillingen stort fokus på spillkonsollene. Som f.eks. Atari, X-box og Playstation.

Her er det mye som får retrofølelsen tilbake. Foto: Alexander Synstad


Det er sannsynligvis få, eller ingen samlinger i verden som kan måle seg med denne. Et eget team følger da også utstillingen rundt i verden.

Utstillingen er produsert av Barbican International Enterprises i London.

Ved siden av spillene stilles det også ut originalskisser til spill som Tomb Raider og Super Mario.

Pong fra 1972. Dette spillet startet en revolusjon. Foto: Alexander Synstad

Mer spill

Våren blir rett og slett preget av spill.


Over påske er temaet også spill. 7.april er retrospillfest. Det blir blant annet intervju med John Romero, en av utviklerne av det legendariske og kontroversielle spillet Doom. Den siste helgen i april er temaet politikk, aktivisme og spill. Norske spillutviklere lar deg teste spill og det blir foredrag og samtale om politikk og aktivisme i spill.

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...