Ja til sykkelen i Oslo!

Berit Riise Kåvik som legestudent i 1994, var frustrert over dårlig sykkeltilrettelegging i Jutulveien. Noen saker tar tid, men gir resultater, selv om det tar 25 år. I 2018 kom sykkelfelt på plass i Jutulveien. Foto: Karl Andreas Kjelstrup /Faksimile Aftenposten
MENINGER: SV vil bedre tryggheten for alle myke trafikanter.
Publisert: 02.09.2019 kl 10:25
Sist oppdatert: 02.09.2019 kl 10:37
Av: Hanne Lyssand, 1. kandidat på SVs bydelsliste, nestleder i Oslo SV,
Berit Riise Kåvik, 2. kandidat på SVs bydelsliste,
Yngvar Andersen, 3. kandidat på SVs bydelsliste,
Rolf Barlindhaug, 4. kandidat på SVs bydelsliste
Syklistene i Oslo har blitt forsømt i mange tiår, men de siste fire årene har mye blitt bedre. Med et sterkt SV i et rød-grønt byråd skjer tilrettelegging for sykling i mye høyere tempo enn tidligere. Sykkelstier og sykkelfelt dukker opp der det tidligere var gateparkering og bilkø, og med færre biler, blir det enklere og sikrere å ta seg fram på sykkel. Og hvorfor er det bra?
Jo, for Oslo og andre voksende byer er flere på sykkel bra for folkehelsa, trafikksikkerheten, klima og miljø. Målet er at sykkelen skal oppleves som et fristende valg, at veinettet for syklister skal invitere folk til å ta det i bruk! Om flere sykler får vi bedre byluft, et lite bidrag til å løse klimakrisa og ikke minst bedre helse, økt trivsel og trafikksikkerhet både for små og store.

Hanne Lyssand, 1. kandidat, og Berit Riise Kåvik, 2. kandidat, fra SV til BU i Nordre Aker. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Hvert år får vi høre det, at vi ikke skal kjøre barna til skolen, men heller la dem gå eller sykle. For det er for mange biler på skoleveien og ved skolene. Men mange kjører barna fordi det virker utrygt å sende dem ut i trafikken. Her har vi en ond sirkel som kan brytes ved at alle tar ansvar. Vi trenger flere fortau og trygge fotgjengeroverganger. Vi trenger sykkelstier og sykkelfelt, og ikke minst; færre biler.
Når sykkeldebatten går, havner ofte syklistene i skvis mellom bilistene og fotgjengerne. Særlig det å sette syklister og fotgjengere opp mot hverandre er lite løsningsorientert. Disse konfliktene skyldes ofte nødløsninger der fotgjengere og syklister må dele fortau og kombinerte gang- og sykkelstier. Fortsatt finnes det mange "sykkelfeller" og dårlige løsninger i Oslo. Farlige rundkjøringer, steder der sykkelstien forsvinner i farlige kryss, sykkelstier som ender på fortau. Oslos verste er kanskje Smedstadkrysset i vestlig retning der sykkelstien ender på T-baneperrongen!
Nå har tiden kommet for å heller legge opp gode løsninger. Separate traséer for gående, syklende og annen veitrafikk, og oppgradering av alle sykkelfelt til den nye standarden på 220 cm. Snøfrie sykkeltraseer og gode piggdekk gjør at flere prøver seg på vintersykling, og i den kuperte byen som Oslo er, gir el-sykler mulighet også for de som ikke allerede er superspreke.
Skal vi få til en by der små og store kan gå eller sykle trygt til skole og jobb, må vi fortsette jobben med tilretteleggingen for akkurat det.
- Synes du syklistene bør ned av fortauet? Stem på SV som vil bygge flere sykkelstier.
- Synes du det er skummelt å sykle og gå i Oslo? Stem på SV som vil gjøre det tryggere.
- Er du bekymret for klima og miljø? Stem på SV som vil styrke kollektivtrafikken og bremse bilismen.
- Er det tungt å komme i gang med trening? Ta fram sykkelen du også, og bli en av de som får nyte en frisk tur allerede på vei til jobb.
Godt valg!

Berit Riise Kåvik og SV kjempet for sykkelen også for 25 år siden. Her faksimile fra Aftenposten i 1994. PS: I Jutulveien kom endelig sykkelfelt på plass i fjor.
DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@nab.no.