Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Ja, vi vil ha bønder i byen!»

Maridalen. Foto: Terje Bendiksby/NTB .

KOMMENTAR: – Det å drive gård er ikke som de fleste andre jobber. Det å bo på gård, er ikke som å bo i en leilighet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.03.2021 kl 21:41

Oslo er verdens beste by! Fra Barcode til Marka, fra fjordbyen til bøndene i Maridalen. Ja, bøndene. Visste du at Oslo kommune eier flere gårdsbruk i Maridalen?

Gårdene er innenfor bygrensa, så vi har faktisk ekte bybønder. Gårdene drives på en slik måte at de ikke har påvirkning på drikkevannskilden vår, Maridalsvannet, og driften sørger for at kulturlandskap og tradisjoner holdes i hevd. Gårdene og bøndene er en del av mangfoldet i byen vår, og Nordre Aker SV støtter at bøndene får forpakteravtaler som gir gårdsdriften deres et langsiktig perspektiv.

Gårdsdrift krever langsiktighet

For det å drive gård er ikke som de fleste andre jobber. Det å bo på gård, er ikke som å bo i en leilighet. Gårdsbruk går som regel i arv, og foreldre kan med stolthet overrekke livsverket sitt til neste generasjon når tiden er inne. Investeringer i bygninger og utstyr, opparbeidelse av jorder og annet areale blir gjort med tanke på de som kommer etter, og resultatet er veldrevne bruk der tradisjoner og moderne drift går hånd i hånd.

Men gårdene det dreier seg om her, er eid av kommunen, og bøndene har en forpakteravtale som regulerer driften. Bøndene vi snakker om her, bruker livet sitt på god gårdsdrift for kommunen, og Nordre Aker SV ønsker å sikre at familiene som påtar seg å drive gårdene, ikke må flytte fra gård og grunn når pensjonsalderen nærmer seg.

Forpakteravtaler som barna kan overta

Mange av barna som vokser opp på gård, ønsker selv å bli bønder. Mange er med på arbeidet på gården allerede i ungdommen, og det at hele familien bidrar, er vel en del av det vi kaller bondetradisjon. Å drive gård for Oslo kommune vil være langt mindre attraktivt, og insentivene for gode og langsiktige investeringer vil være dårligere, om ikke bøndene her kan gjøre som bønder flest; gjøre sitt beste gjennom den yrkesaktive tiden, for så å overlate livsverket sitt til de som kommer etter.


Nordre Aker SV vil at de kommunale bøndene i byen vår skal ha forpakteravtaler som gir dem tryggheten og langsiktigheten de ønsker. Forpakteravtalene bør legge opp til at barn som har vokst opp på gårdene, som tar landbruksutdanningen som trengs, og som ønsker å føre bondetradisjonen på de kommunalt eide gårdene i Maridalen videre, skal få ta over når foreldrene må gi seg.

Ikke arv, men langtidsperspektiv

Nordre Aker SV ønsker ikke at gårdene skal selges. Også i framtiden bør gårdene være i kommunalt eie for å sikre drikkevannsberedskap, landskapsvernet og kommunens handlingsrom i et område som er viktig for hele byens befolkning. Oslo skal ha plass til alle, og innbyggerne skal føle seg ivaretatt og sett. Og Oslo trenger både en ansvarlig forvaltning av jorda rundt drikkevannskilden vår, og fornøyde bønder som hilser hyggelig til alle oss som bruker dalen til trening og rekreasjon, bønder som er trygge på framtiden og yter sitt for byen og omgivelsene.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...